Det kan være vanskelig å bevise hvor mye smykkene er verdt, dersom de blir stjålet. Foto: Colourbox.com
Det kan være vanskelig å bevise hvor mye smykkene er verdt, dersom de blir stjålet. Foto: Colourbox.comVis mer

Får du full erstatning om smykkene dine blir stjålet?

Det er ikke alltid det er nok at du vet hva du har.

Ta bilder av verdisakene dine er et av de vanligste rådene som gis. Gjerne før ferien, når du skal reise bort, og sjansen er aller størst for innbrudd, men også som en generell forsikring. For skulle ulykken være ute, enten det er innbrudd eller brann, skal det godt gjøres å huske nøyaktig hva du eier. Og hvor stor den diamanten egentlig var.

Det er imidlertid ikke alltid det er nok med fotografiske bevis.

- Det er umulig å si, bare utifra et bilde, hvor mye for eksempel en diamantring er verdt. Her kan små forskjeller gjøre ekstremt store utslag i verdien, sier gullsmed Thomas Heyerdahl til DinSide. I verste fall kan du risikere å tape store verdier i et forsikringsoppgjør.

Lettere med rent gull

Det er ikke så farlig med enkle gullsmykker, men smykker med steiner er det smart å taksere, sier Thomas Heyerdahl.  Foto: Heyerdahl
Det er ikke så farlig med enkle gullsmykker, men smykker med steiner er det smart å taksere, sier Thomas Heyerdahl. Foto: Heyerdahl Vis mer


Rene, enkle gullsmykker, derimot, er lettere å taksere. Med mindre det er et spesielt smidd smykke, kan man stort sett fastsette verdi utifra størrelse, type - og gullpris, forteller Heyerdahl.

Han anbefaler alle å få taksert spesielle smykker, så slipper du å sitte igjen med en brøkdel av verdien, dersom du skulle være så uheldig at smykkene blir stjålet, eller ødelagt av brann - eller vann.

Sett pris på tingene dine: Vet du hvor mye tingene dine er verdt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen tusenlapper

Takseringen er selvfølgelig ikke gratis, men det er langt fra så forskrekkende dyrt som en kanskje skulle tro. Prisen er avhengig av hva du leverer inn, hvor mye smykkene er verdt, og hvor komplisert takseringen er.

- Kompliserte smykker koster mer å få taksert enn enkle. Smykker med stener, for eksempel diamanter tar lenger tid, og koster mer. Enkle gullsmykker, det er lett, da handler det mer om vekt.

Det typiske smykkeskrinet koster mellom 500 og 3.000 kroner å taksere.

- Det lønner seg å levere flere ting inn på én gang, det er rimeligere enn å levere inn én og én ting, sier Heyerdahl, men presiserer at man ikke trenger å komme trekkende med alle sølvsmykkene man fikk til konfirmasjonen.

- Det som er viktig å få taksert, er det det kan bli usikkerhet om hva var.

For er steinen en diamant, en zirkon - eller krystall? Og er det en antikvitet du har arvet, eller prøver du deg med loppemarkedsjuggel? Bevisbyrden vil være din, og du stiller sterkere dersom du har fått taksert verdiene.

Store prisforskjeller: Adressen påvirker prisen på innboforsikringen

Sikkert som banken

Leie av bankboks koster fra 300 kroner per år, forteller Thomas Sevang i Nordea. Foto: Nordea
Leie av bankboks koster fra 300 kroner per år, forteller Thomas Sevang i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Har du så ekstremt mye smykker at du ikke har råd til å få dem taksert akkurat nå, eller tid, for den saks skyld, kan et alternativ være å la banken passe på dem for deg. I bankboksen kan du også plassere bilder av annet innbo og verdisaker som ikke får plass. Det er ikke alle banker og filialer som har bankbokser, men her er det bare å forhøre seg med banker i ditt nærområde. Du trenger ikke nødvendigvis leie bankboks i den banken du har lån.

Ifølge Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea, kan du leie en bankboks hos dem i Oslo for 55 kroner literen. Minsteprisen er 375 kroner per år.

- Rominnholdet utregnes etter boksens utvendige mål, forteller Sevang.

Merk at det kan være regionale prisforskjeller, prisene i hovedstaden er makspris.

Glem heller ikke å sjekke hva innboforsikringen dekker.