Får buddha være med på visning?

Personlige bilder skal ryddes bort før visning, men hva med religiøse symboler?

<b>Får buddhaen bli?</b> Stort sett ja, er svaret fra megler og boligstylist. Foto: NOVA boligstyling & interiørdesign A/S
Får buddhaen bli? Stort sett ja, er svaret fra megler og boligstylist. Foto: NOVA boligstyling & interiørdesign A/S Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange anbefalinger, skrevne og uskrevne regler for hvordan man bør presentere boligen sin i boligannonser og på visning.

«Luk ut alle personlige effekter som bilder, et cetera» er vanlig, men hvor går grensen for hva som er personlig?

Religiøse symboler og effekter har vært litt ut og inn av trendbildet de siste årene, og mange har en liten buddha, vishnu eller jomfru Maria de har tatt med seg hjem fra ferie.

Er det greit at den blir stående på visning?

Selge bolig? Her er de ti verste feilene boligselgere gjør

Styler gjerne med buddha

De som ser på boligen vil ikke se hvordan du har det, men hvordan de kan få det, sier Hanne Halén i NOVA boligstyling og interiørdesign. Foto: NOVA BOLIGSTYLING & INTERIØRDESIGN
De som ser på boligen vil ikke se hvordan du har det, men hvordan de kan få det, sier Hanne Halén i NOVA boligstyling og interiørdesign. Foto: NOVA BOLIGSTYLING & INTERIØRDESIGN Vis mer


Ifølge Hanne Halén i Nova boligstyling og interiørdesign AS er det ikke feil å bruke religiøse symboler som en del av stylingen.

- Vi styler med endel buddhaer, og jeg ville latt den stå, for jeg synes det er pent på bilder, sier Halén til DinSide.

Hun presiserer at det selvfølgelig kommer an på situasjonen og hvor mange religiøse symboler det er snakk om, og at det er pynt.

– Jeg har hatt noen selgere som ikke ville ha (buddha), og ba om å ta den vekk, og da gjorde jeg det. Det blir litt det samme som med dødninghoder - det har vi også stylet med, men fikk beskjed om å ta bort av selger.

De aller aller fleste er imidlertid begeistret for både buddhaer og dødninghoder som en del av boligstylingen.

Se tips til hvordan du kan style selv

Se an området og målgruppen

Forbered deg som om du skulle hatt gjester, er rådet fra Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening. Foto: EFF
Forbered deg som om du skulle hatt gjester, er rådet fra Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening. Foto: EFF Vis mer


Én ting er hva du synes og liker, en annen ting er målgruppen, hvem som kan være aktuelle for å kjøpe boligen. Det er forskjell på å selge en bolig med pyntebuddha sentralt i en av de store byene, og å selge en bolig med en Tora på veggen midt i bibelbeltet.

– Spør også megler som kjenner området, om du er usikker, er Haléns råd.

Og det kan variere, bekrefter Christian Vammervold Dreyer, direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Det er situasjonsavhengig, i forhold til både boligområde og hvordan det fremkommer, sier Dreyer til DinSide.

Det vil være en nyanseforskjell mellom pynt og et hjemmealter, og begge deler kan oppfattes uheldig.

– Det viktigste er jo at boligen blir det vesentlige, og at ikke religiøse symboler i seg selv overskygger boligen som folk kommer for å se på. Så lenge det ikke blir for fremtredende, har jeg ikke noen gang måtte be noen fjerne det, sier Dreyer, og legger til at han aldri har opplevd at folk har latt være å by på en bolig fordi det har vært tydelige, religiøse symboler der.

Selger historier: Se det nye meglertrikset

Dette bør du fjerne

Religiøse symboler hjemme

Ville du latt dem stå på visning? (Avsluttet)
Nei(43%) 257
Ja(35%) 212
Ville sett det an(22%) 135
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Både megler og boligstyler er enige om at det aller viktigste er å få boligen til å fremstå best mulig. Som hovedregel er det én ting som gjelder: Rydd - og gjem unna.
Hallén anbefaler alle å fjerne private og personlige eiendeler, for eksempel bilder av familie og venner.

– Tanken er at de ikke skal komme hjem til noen, men potensielt hjem til seg. Fjern småting og rot her og der, slik at det blir system i ting, og at det ikke blir for mange ting som tar oppmerksomhet, sier Halén, men legger til at man ikke trenger å ta det for langt:

– Man kan godt ha det hjemmekoselig, det må ikke se for stylet ut, avslutter stylisten.

– Bruk sunn fornuft når du forbereder til visning, litt som når du forbereder deg til gjester. Det må være presentabelt, sier Dreyer.

Ikke alle liker den stramme, upersonlige stylingen. Det er bedre å vise frem boligen slik den er, sier megler.