Fantastisk gratisprogram

Drømmer du om å bli arkitekt? Eller er du bare glad i å tegne? Da bør du laste ned Google SketchUp, et genialt gratisprogram.

Gratisprogrammet Google SketchUp er imponerende lett å komme i gang med. For eksempel vil de fleste tegne- og datakyndige lett kunne tegne et bad eller en utebod. Den som er villig til å legge noen timer i programmet, har muligheten til å tegne avanserte 3D-konstruksjoner. Foto: Google SketchUp
Gratisprogrammet Google SketchUp er imponerende lett å komme i gang med. For eksempel vil de fleste tegne- og datakyndige lett kunne tegne et bad eller en utebod. Den som er villig til å legge noen timer i programmet, har muligheten til å tegne avanserte 3D-konstruksjoner. Foto: Google SketchUp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkitekttjenester er kostbare. Det samme gjelder avanserte tegneprogrammer som AutoCad. Men takket være Google, har menigmann helt siden 2006 hatt muligheten til å tegne kjøkken, bad, hageboder, garasjer, hytter og tilbygg på sin egen PC - helt gratis.

Enorme gebyrforskjeller for byggemeldinger: Se hvilke kommuner som krever mest

I 2006 lanserte nemlig internettgiganten Google gratisprogrammet SketchUp, som siden den gang har blitt stadig mer avansert. Dagens versjon, SketchUp 7, ble lansert høsten 2008, og har funksjonaliteter som gjør det mulig å tegne det aller meste fra en stol til avanserte og svært detaljrike 3D-modeller av hele bygninger og kvartaler. SketchUp (som er et lett navn å huske: ketchup med en s foran) jobber også sammen med Google Earth.

Overraskende lettbrukt

Vi har testet Google SketchUp i sammenheng med tegning av et tilbygg, og lot oss imponere over gratisprogrammet. Riktignok vil de fleste måtte bruke litt tid på prøving og feiling før det begynner å flyte, men når man tar i betraktning at SketchUp er et avansert 3D-tegneprogram, er det overraskende enkelt og lettbrukt.

I tillegg har Google laget mange titalls såkalte "Video Tutorials" - korte, nedlastbare videosnutter som forklarer alt fra opptegning av enkle streker og den geniale push-pull-funksjonen, til de mest avanserte 3D-funksjonene. I tillegg finnes en rekke diskusjonsforumer der du kan utveksle tips, råd og tegninger.

Les også: Tips til deg som skal bygge garasje.

Betalversjonen

På Google SketchUp-sidene finner du en rekke videoer som med lyd og bilde forklarer deg hvordan programmet brukes og hvilke muligheter du har (se lenke nederst i artikkelen) Foto: Google SketcUP
På Google SketchUp-sidene finner du en rekke videoer som med lyd og bilde forklarer deg hvordan programmet brukes og hvilke muligheter du har (se lenke nederst i artikkelen) Foto: Google SketcUP Vis mer


Google har ikke selv utviklet SketchUp fra grunnen av - men kjøpte programmet fra et programvareselskap i 2006. Kort tid etter valgte Google altså å legge programmet ut for gratis nedlasting. Hvorfor?

Vel, en av årsakene er nok det faktum at gratis-versjonen ikke er fullverdig - i den forstand at det også finnes en betalversjon av programmet; SketchUp Pro. Jo større utbredelse gratisversjonen av SketchUp får, jo større blir kundegrunnlaget for fullversjonen, som i skrivende stund koster 495 dollar (snaue 2.900 kroner). Fullversjonen kan blant annet skilte med maler, teknisk kundestøtte og mer avanserte utskrifts- og eksportmuligheter.

SketchUp finnes både i Windows- (XP, Vista, 7) og Mac-versjoner. Programvarepakken er rundt 38 megabyte stor og installeres raskt på en normal PC (vi har ikke testet Mac-versjonen).

Google SketchUp 7 kan lastes ned her.

Video-leksjoner finner du her.

Innrede hjemme? Prøv vår boligplanlegger.