<B>FALSK ELLER EKTE?</B> Falsk, men det ser sannelig bra ut likevel.
FALSK ELLER EKTE? Falsk, men det ser sannelig bra ut likevel.Vis mer

Fantasien gir den beste utsikten

Denne løsningen gir den nestbeste. Stua har kanskje aldri sett så bra ut.

Grunnen til at god utsikt ofte trekker opp prisen på en bolig med usannsynlig mange tusenlapper, er rett og slett at utsikt er et vindu mot en annen verden. Boligen er hverdagen, det som finnes der ute, utenfor boligen, er det som gjør at du kan drømme deg bort. Det er derfor lommeboka di sukker tungt hver gang den kjenner hjertebanken din på visning.

Winscape er for de som ikke har utsikt, gjerne på vegger hvor det ikke en gang finnes vindu, og løsningen gir spektakulære resultat - i det minste hvis en skal gå etter videoen på opphavsmannens hjemmeside.

Les også: - Da prisen kom fikk jeg bakoversveis

Krever tid og penger og plass

Du kan se videoen lenger ned i artikkelen, og etter å ha lest beskrivelsene av hvordan dette prosjektet ble virkelighet er det ikke tvil om at du trenger en del penger, en del plass, og en del tålmodighet for å få denne alternative utsikten på plass i stua, soverommet eller hvor du nå måtte ønske å sprite opp veggen.

Når først de to 46-tommers Panasonic-plasmaskjermene er på plass, er resultatet oppsiktsvekkende. Ikke bare kan du kjøre en hvilken som helst film i vertikalt HD-format, som du kan se er også avstanden mellom skjermene tatt med i beregningen når filmen spilles av fra en Mac Pro arbeidsstasjon (godt gjemt bort i det ferdige resultatet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda bedre blir det når du nærmer deg skjermene, og et spesialutviklet program kombinert med en håndkontroller fra en Nintendo Wii(!) sørger for at utsikten oppleves som nesten autentisk. Du kan "se" både nedover og oppover i bildet, ettersom perspektivet orienterer seg etter hvor du befinner deg i rommet.

Litt hjelp fra Nintendo

Bevegelssensorene i Wii-kontrolleren holder orden på hvor du befinner deg i rommet, og hvordan du står i forhold til den infrarøde mottakeren lokalisert midt mellom de to skjermene. Du kan henge sensoren rundt halsen for et i overkant nerdete smykke, eller du kan bare holde den i hendene mens du beveger deg. Dette er nok den minst elegante løsningen ved Winscape, men

EN HAI?! Jada, det er selvfølgelig mulig å late som om huset befinner seg under vann. Her får du den utsikten du ønsker.
EN HAI?! Jada, det er selvfølgelig mulig å late som om huset befinner seg under vann. Her får du den utsikten du ønsker. Vis mer


Selv om du kan lage dine egne filmsnutter, får du med en rekke scener ferdiginnspilt av produsenten. De er heldigvis ikke skutt med amatørkamera, men med en Canon 7D speilrefleks, og et såkalt Red One-kamera, som filmer i dobbel HD-kvalitet (4096 x 2048 piksler).

Det anbefales ikke å skyte film med lavere kvalitet enn 1080p, eller full HD om du vil, ettersom dette tross alt skal likne utsikten fra et vindu, ikke en TV-sending i sorthvitt av månelandingen i 1969.

Ikke akkurat billig moro

Alle klippene kan spilles av med lyd, så hvis du ønsker å høre trafikksuset fra Golden Gate-brua i San Francisco eller lyden av dårlige sjekketriks fra en bakgate ved midnatt (ikke alle ønsker å se typiske turistmål på skjermen) er det naturligvis mulig.

Monteringen er et lite kapittel for seg, noe det brukes mye tid på å forklare her, men kort fortalt sier det seg selv at to 46-tommere tar plass også i dybden. I tillegg må det tas høyde for at det kan bli nødvendig med reparasjoner (også moderne flat-TVer går i stykker), og også brannsikring er en nødvendighet når det genereres så mye varme i et så lite og lukket rom som tilfellet er her.

Ingen interiørløsning uten en iPhone-app i disse dager, og Winscape er ikke noe unntak. Den er inkludert i prisen, som forøvrig er en ganske sammensatt affære.

Programvaren, Wii-kontolleren og sensoren og de to TVene kommer på rundt 2500 dollar (cirka 15.000 kroner), men i tillegg må du ha en kraftig Mac som kan spille av det særdeles tunge videomaterialet. Til sammen må du nok regne med at totalsummen ender opp på et sted godt over 30.000 kroner.

Så langt er Winscape bare utviklet for Mac-brukere.