Fant gift i muffinsformer

Dansk test fant giftige fluorforbindelser i to av ti muffinsformer.

Bakeformer i papir har gjerne en blank overflate som skal la bakverket slippe lettere. Stoffet som brukes der, inneholder stoffer du ikke bør få i deg.  Foto: Colourbox.com
Bakeformer i papir har gjerne en blank overflate som skal la bakverket slippe lettere. Stoffet som brukes der, inneholder stoffer du ikke bør få i deg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av ti muffinsformer i papir som ble testet av det danske forbrukerrådets viste seg å inneholde farlige fluorforbindelser, melder Taenk.dk.

Les hele testen her (Betalingstjeneste)

Det er ikke ukjent at det finnes giftstoffer i ulik emballasje med såkalt slipp-belegg, som brukes til oppbevaring av mat. I fjor viste en dansk doktorgradsavhandling at det er stor sjanse for at polyfluorerte stoffer som brukes i matvareemballasje i papir og kartong kan smitte over på matvarene. Dette gjelder spesielt polyfluorerte stoffer, også kalt polyfluorerte organiske forbindelser (PFC), , som kan omdannes til hormonforstyrrende- eller andre helseskadelige stoffer.

Tænk fikk testet ensfargete rosa muffinsformer fra Dr. Oetker - med slipp-belegg inni. Foto: Dr. Oetker
Tænk fikk testet ensfargete rosa muffinsformer fra Dr. Oetker - med slipp-belegg inni. Foto: Dr. Oetker Vis mer


Nøyaktig hvor helseskadelig en eventuell vandring fra emballasje gjennom maten til kroppen vår er har ingen ennå konkludert med, men det er likevel verdt å være klar over eventuelle helsefarer forbundet med utstyret vi bruker for å lage mat.

Giftstoffer er også funnet i en rekke plastredskaper som brukes i matlaging. Nytt EU-direktiv skal imidlertid gjøre det tryggere å handle plast

Smitter ikke over på maten

Formene som inneholder disse stoffene er fra et dansk merke som heter Windsor, og fra Dr. Oetker, som du også finner i norske butikker. Administrerende direktør i Dr. Oetker, Øystein Bu, legger ikke skjul på at det er mulig å spore fluor i formene, men peker på at de holder seg godt innenfor alle lover og regler. I tillegg skal det ikke utgjøre noen helserisiko for forbrukerne å benytte disse muffinsformene.

– Tænks test gjelder bare selve formen, ikke maten. Både vi og våre leverandører har testet muffinsene, og kan vise til at det ikke er migrasjon av disse stoffene ut i maten, sier Bu til DinSide.

Ifølge Bu ser Dr. Oetker på alternative stoffer, men enn så lenge vil de fortsette å selge de omtalte muffinsformene i papir.

– Vi vil jo gjerne ha en form som fungerer best mulig, sier Bu.

Les også: Vær forsiktig med benkeplaten når du lager glasur til muffinsene

Hold formen!

Tænk bemerker også at slett ikke alle muffinsformene de testet holder formen. Flere av dem åpnet seg og skled ut, slik at muffinsen endte opp med å se ut som en ufo. Dette unngår du lett ved å bruke et muffinsbrett som du plasserer formene ned i. Da kan du trygt bruke også de aller billigste du finner.

Muffinsbrettet egner seg til langt mer enn søtsaker: Syv smarte ting du kan bruke muffinsbrettet til.

En annen løsning er å velge silikonformer - da kjøper du formen én gang, og kan bruke den igjen og igjen. Skal du ta med deg muffins kan du eventuelt bruke disse for å sørge for at papirformene ikke sklir helt.

Les også: Vi har testet bakeutstyr, blant annet makronsett; whoopie pie bakematte og former til belgiske vafler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!