Fanget av en tidsbestemt leiekontrakt?

Slik kommer du deg ut av husleiekontrakter før avtalt tid.

Det skal mye til for at utleier skal ha saklig grunn til å nekte deg å fremleie en bolig.  Foto: iStockphoto.com
Det skal mye til for at utleier skal ha saklig grunn til å nekte deg å fremleie en bolig. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev vi om det unge paret Toralv og Silje som følte seg fanget av en husleiekontrakt. Før de signerte, leste de ikke godt nok gjennom vilkårene, og det viser seg at de ikke kan si opp avtalen før etter en viss periode.

Les mer: Fanget av leiekontrakt

Advokatfullmektig i Leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad, har funnet frem til en paragraf i loven for deg som ønsker å komme deg ut av en tidsbestemt leiekontrakt for å kjøpe bolig, eller bytte til en annen utleibolig.

Det krever litt egeninnsats, men det kan være verdt det, for å slippe å betale dobbel husleie i en kortere eller lengre periode.

Finn en annen leietaker

Advokatfullmektig i leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad, har funnet frem et smutthull til dem som ønsker å komme seg ut av en leiekontrakt før avtalt tid er omme.  Foto: Leieboerforeningen
Advokatfullmektig i leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad, har funnet frem et smutthull til dem som ønsker å komme seg ut av en leiekontrakt før avtalt tid er omme. Foto: Leieboerforeningen Vis mer


Du må rett og slett finne frem til noen som har lyst til å overta boligen for resten av din leieperiode. Ifølge Øistad har ikke utleier rett til å nekte, med mindre det er saklig grunn til dette.

- Dette er for eksempel i forhold til fremleietakers betalingshistorikk, at ny leietaker har mange betalingsanmerkninger, eller mangel på fast inntekt, sier Øistad og legger til: - Det er sjelden grunn til det - og sjelden utleier har tilgang på nok informasjon til å nekte dette.

Kjøpelysten? Regn ut om det lønner seg å eie eller leie med vår eie-eller-leie-kalkulator

Vinn-vinn

Dersom du finner en annen leietaker og får leid ut boligen, er problemet løst. Skulle utleier nekte uten saklig grunn, er problemet løst da og.


- Hvis utleier nekter på usaklig grunnlag, har man hjemmel i husleielovens paragraf 7.5 og si opp i henhold til husleielovens paragraf 9.6, sier Øistad. (Se faktaboks til høyre for nøyaktig ordlyd.)

Har du funnet en verdig kandidat som kan ta over boligen, og husleier nekter, kan du si opp leiekontrakten - uansett hvor lang tid det egentlig er igjen av kontrakten.

Det er da tre måneders oppsigelsesfrist som gjelder, i henhold til Husleielovens kapittel 9.