Faller naboens løv på deg?

Nabotrær er hyppig årsak til nabokrangler. Men kan du kreve at naboen rydder opp løvet etter trærne sine?

<b>NABOKRANGEL?</b> Du kan nok ikke kreve at naboen rydder opp nedfallet fra trærne sine, fra hagen din. Foto: Colourbox.com
NABOKRANGEL? Du kan nok ikke kreve at naboen rydder opp nedfallet fra trærne sine, fra hagen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er på hell, høsten er i anmarsj, og som om du ikke har irritert deg nok over naboens trær i sommer, så får du i alle fall vann på mølla og ved på bålet når naboens løv fyller hagen din ... Men kan du kreve at naboen rydder opp i løv og nedfall fra trærne sine som faller på din eiendom?

- Nei, det blir for smått, men dette er en av ulempene som vil være av betydning når man skal vurdere om treet skal få stå eller ikke, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

- Det er også sånn at trær, grener og røtter som vokser inn på din eiendom, kan du kutte forutsatt at du sier ifra på forhånd, sånn cirka 14 dager eller noe sånt, så naboen får tid til å ta det selv dersom han ønsker det, sier Leisner.

Ifølge Den Norske Advokatforenings nettsider, var det en rettssak fra Romsdal som omhandlet nettopp denne problemstillingen om løv fra nabotrær. Saken gjaldt krav om å fjerne en platanlønn som stod helt inntil eiendomsgrensen. Naboen som krevde treet fjernet mente at det ga ham urimelig mye arbeid med raking av løv. Han fikk ikke medhold. Arbeidet med å rake løv ble ikke ansett som en "særlig ulempe", og retten la vekt på at det var viktig for naboen som eide platanlønnen å beholde treet.

Har du dumme naboer?

Noe må du tåle


Trær kan være gjenstand for mye hygge og trivelig hageliv, men naboens trær er også en av de hyppigste årsakene til nabotvister. Når er naboens tre blitt så høyt at du kan kreve at naboen kapper det?

- Hvis naboen har et tre som naboen ikke noe glede av, og som er til ulempe for deg som nabo, kan ikke det treet være høyere enn tre ganger avstanden fra nabogrensen. Men dette er en sjablonregel, det er der hvor naboen ikke har noen nytte eller glede av treet. Det er gammelt, det er stygt, det skjermer ikke, og det er ikke bestefar som plantet det, sier advokat Anders Leisner.

- Men hvis naboen kan påberope seg en grunn til å ha treet, må vi over på nabolovens vanlige regler, der partenes interesser skal veies opp mot hverandre, og der er det ingen grenser. Dette blir en ren vurdering om dette er noe man må tåle som nabo, fortsetter Leisner. Da ser man litt på forholdene rundt trær, hva vinner den som vil ha bort treet på det - er det 20 minutter i hele solperioden så er det kanskje ikke noe som vinner så tungt dersom treet på den annen side skjermer for innsyn. Men dersom dette treet er et av mange trær, hvor dette treet ødelegger alt av utsyn for naboen, vil det vippe i naboens favør, fortsetter Leisner.

Det lønner seg å tilkalle fagfolk for å fjerne store trær

Nabokrangel

Irriterer du deg over naboen, og i så fall hvorfor? (Avsluttet)
Naboens trær(35%) 1010
Nei(17%) 493
Ja, andre grunner(13%) 385
Naboens dyr(8%) 225
Høy musikk(6%) 164
Naboens barn(6%) 162
Motoriserte hageredskaper(6%) 159
Rusende biler(3%) 98
Høylydte aktiviteter på soverommet(3%) 79
Krangling(2%) 53
Vet ikke(1%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Klassikere

Boligområdet for øvrig er også noe som kan bli tatt med i betraktningen ved eventuelle tvistesaker hva gjelder ønsket felling av naboens trær.

- Det er litt hva som man måtte regne med når man flyttet dit, dersom det er et område med mye trær, kan man ikke regne med at alle trær skal kuttes ned fordi du har flyttet dit, man må tåle noen trær i et villastrøk, sier Leisner.

Ifølge Leisner er sol, skygge for solen, hinder til utsikt og nedfall klassiske argumenter som blir tillagt vekt i naboens favør i tvistesaker om trær. På den annen side er skjerming, privatliv og beskyttelse for vær og vind argumenter som blir tillagt mye vekt i treeierens favør.

Fjern trærne gratis

Hold på hestene

Det beste er å forsøke å forklare situasjonen for tre-eieren og forsøke å komme til enighet.

- Først må man prate, jeg anbefaler en prat over gjerdet. Dersom det ikke nytter er det lurt å kontakte en advokat som har greie på naboloven, og høre om det er noen vits i å gjøre noe med det, for å et råd. Så er det slik at vi har et konfliktråd i alle kommunene, men for å ta det hit forutsetter det at alle parter vil stille. Konfliktrådet kan megle fram en løsning, men det er ikke en dom. Dersom dette ikke funker, er det rettsapparatet, forklarer Anders Leisner.

Det er imidlertid viktig at du ikke lar følelsene og desperasjonen ta overhånd slik at du utfører selvtekt på naboens trær. Kapper du ned naboens trær i mulm og mørke, kan det nemlig bli skrekkelig dyrt.

- Det er en viktig ting å ikke forsøke å ordne opp selv, å kutte ned trær uten tillatelse både ulovlig, samt at du må betale kostnadene ved å plante tilsvarende trær. Dersom du hugger naboens praktfuru, og du må betale for å erstatte et tre i samme størrelse, kommer det fort opp i 150.000 kroner for et prakttre, pluss frakt, sier advokat Leisner.

En overivrig hyttenabo som tok sagen i egne hender og hugget ned 12 trær på naboens eiendom, fordi han syntes det tok solen fra eiendommen hans altfor tidlig på ettermiddagen, ble dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til de forulempede tre-eierne.

- Det er ikek så mange som tar saken i egne hender, men det er noen. Hadde de visst konsekvensene av det, er det nok ikke mange som hadde gjort det, sier Anders Leisner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!