Fake eller fakta?

Original, reproduksjon, inspirasjon eller kopi? Ser du forskjell? Les ekspertenes tips - og test deg selv her!


Hva er en original?

Ifølge Nikolai A. Handeland fra Euklides.no, galleri og nettbutikk for brukte arkitekttegnede møbler, er det ikke mange kopier å finne blant de brukte retro-møblene. - Det ble ikke laget så mange kopier på den tiden, sier Handeland til DinSide.

I det siste har det imidlertid dukket opp kopier av nye møbler, såvel som de gamle klassikerne.

- Du bør også spørre deg selv om du er opptatt av at møblene skal være originale? Det er ikke nødvendigvis et eksistensielt imperativ, filosoferer Handeland. Det kan, imidlertid, være et økonomisk imperativ, skulle du senere ønske å selge møblene. Kopier faller mye fortere i verdi enn originaler, og er så godt som verdiløse når de er brukt.

- Det er stort sett de mest kjente møblene som er utsatt for kopiering, sier Handeland. Så får du et tilbud som er for godt til å være sant, så er det kanskje det.

Trykk her for å noen tips om hvordan du kan sjekke om du kjøper ekte vare.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Skroll ned for mer, eller ta testen med en gang!

Systemet

Møbelbransjen virker på den måten at en fabrikk engasjerer en designer eller arkitekt til å tegne møbler for dem. De inngår en avtale, for eksempel at designeren får en prosent av salget - og avtalen går også gjerne over en gitt tidsperiode.

- Som en del av retro-hypen har det blitt populært å ta opp produksjon av gamle møbler, sier Handeland, og det er litt varierende hvordan opphavsretten praktiseres. Går opphavsretten tilbake til arkitekten etter en viss periode, er det han som har rettighetene. Disse kan arves, men omtrent 50 år etter arkitektens død, er det lov til å kopiere møblene.

Når det gjelder retro-kopiene som er så populære nå, er det altså alt for tidlig til at det er lov å kopiere dem.

Lisens

Det er også flere gamle klassikere som er hentet frem fra glemselen, og nå produseres på lisens, fra nye firmaer, såkalte reproduksjoner.

Forskjellen på en lisensiert reproduksjon og originalen, vil stort sett bare være produksjonsåret, og det vil ikke utgjøre store forskjeller i pris.

Prisforskjellen oppstår først på bruktmarkedet. Her vil nok lisensierte reproduksjoner være verdt ganske mye mindre.

Det er kun én produsent som har rettigheter til å produsere ett produkt.

Kopi

Selv om et firma produserer et møbel som er hundre prosent lik originalen, vil det være en kopi om firmaet ikke er lisensiert til å gjøre dette.

- Kopimøblene produseres stort sett i Italia, men det kommer også mer og mer kopier fra Kina, sier Handeland, og legger til: Det er ikke nødvendigvis dårligere kvalitet på kopier,

Inspirert

Noen møbler er såkalt inspirert med det formål å være en billig erstatning for et designmøbel. Dette spotter du enkelt ved at møbelet har et annet navn, selv om det, ved første øyekast kan se ut som om det er identisk med inspirasjonskilden.

En annen form for inspirasjon er møbler med form eller uttrykk som kan identifiseres med et eksisterende møbel, nærmest som en hyllest. Et eksempel på dette er Stokkes Tok som har tydelige likhetstrekk med Eames' klassiske lenestol, men uten å være så lik at det kan ses som en kopiering.

Det er heller ikke uvanlig at et populært møbel blir lansert i nye versjoner. Se for eksempel på Ekornes' Stressless, eller Arne Jacobsens Oxford Chair eller Syverstol.

BILDESPESIAL: Stresslessen
BILDESPESIAL: Funky Syver
BILDESPESIAL: Nyversjonen av Oxford Chair.