Fagfolk eller hjemmefikser?

Skal du ha det ordentlig og pent, hvem gjør den beste jobben?

Det sies at skal man gjøre de virkelig store brølerne, kreves det lang utdannelse og erfaring. Broer som faller ned, bygninger som raser, veier som sklir ut og dører som faller ut - eksemplene er mange.

På hjemmefronten er det heldigvis ikke så ofte at det skjer slike dramatiske ting, men de gangene man tilkaller fagfolk er det ikke alltid man blir like imponert.

De som har vært teknisk interesserte hele livet og har lest seg opp og utført store og små mekkeprosjekter av alle slag på hobbybasis - da blir man gjerne litt kritisk. Det resulterer ofte i at når man skal ha gjort noe i heimen for å bedre tilværelsen, da gjør man det selv og man gjør det ordentlig. Man studerer brosjyrer, snakker med folk man kjenner, søker på nett, deltar i debattforum osv. Så legger man en plan og går til verket. Blir det ikke bra gjør man det om igjen, slik at man kan være stolt av resultatet. Det er jo litt av stasen.

Når jobben blir for stor
Men i blant trenger man fagfolk, grunnene kan være mange. Det kan være helt spesielle oppgaver som krever spesialverktøy, det kan være lover og regler, ansvarsforhold og erklæringer - eller rett og slett at jobben er så stor at det tar for mye tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man skifte ut vinduer og dører, lage helt nytt bad, eller slipe/legge parkett i flere rom med komplisert planløsning - da vil de fleste betale seg ut av problemet og overlate det til fagfolk.

Men blir det pent?

Vår erfaring med snekkere er noe blandet. Vi har måttet skifte vinduer i to etasjer, bytte ut en skjev inngangsdør og nytt tak og vegger på badet i forbindelse med full oppussing.

Etter at inngangsdøra kom vel og bra på plass ble skapdøra i gangen innenfor så trang i skjæret at den må lukkes med makt. Men det er ingen synlige feil.

Mellom de to nye vinduene i stua ble det spikret opp et bord, ikke av samme type som panelet på veggene, men rett og slett et bord som ikke passer sammen med noe som helst.

I annen etasje ble det montert nye vinduer pga en tidligere snekkertabbe (de hadde montert vinduene slik at innsiden kom ut. Derfor rant ikke vannet ned på en skrå list, men samlet seg på en rett llist, og rant inn i veggen. Resultat = råtten vegg).

Da de nye vinduene kom, spesialbestilte med skrå ende, viste det seg at de ikke passet helt i åpningene i veggen. Det var bare snakk om noen få centimeter, men han kunne kanskje ha målt litt mer nøyaktig? For å dekke over dette ble det satt opp en jukselist.

Fagfolk eller hjemmefikser?


Fagfolk eller hjemmefikser?


Da badet ble pusset opp ble det laget en ny og større åpning til vinduet i skråtaket. Men geriktene var ikke mye å skryte av, de var ikke en gang kappet i 45 grader som man forventer.

Så det måtte vi gjøre selv.

Fagfolk eller hjemmefikser?


Bruker man fantasien og tar seg litt tid, kan man få det både pent og praktisk.

Dagens tips


Slik løser du overgangen når ny parkett møter gammel peis:

Der peisen møter parketten
Der peisen møter parketten Vis mer


Vi murte opp en ny kant nederst utenpå peisen, med flate, porøse steinelementer vi fant på Steinsenteret. Vi gjorde det litt røfft så det skulle passe inn. Så ble de malt over sammen med resten av peisen.

Vi sørget samtifig for å få den noen få millimeter opp fra gulvflaten, slikat vi fikk plass til høyttalerkabelen til den ene surround-bakhøyttaleren og til messingplaten foran peisåpningen.

Har du flere eksempler?

Send oss gjerne tips og bilder av dårlige fagarbeider og smarte hjemmefikser-løsninger.