Det er langt mellom luringene med brekkjern. Tyver jobber sammen, og er langt mer profesjonelle og effektive enn før.  Foto: Colourbox.com
Det er langt mellom luringene med brekkjern. Tyver jobber sammen, og er langt mer profesjonelle og effektive enn før. Foto: Colourbox.comVis mer

Færre, men mer omfattende innbrudd

Når tyvene først kommer seg inn, er de langt mer effektive enn før.

I årets første ni måneder har forsikringsselskap utbetalt 430 millioner kroner i erstatning etter boliginnbrudd, viser fersk statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Dette er en nedgang på 3,4 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Antallet innbrudd har falt enda mer drastisk: Antall villainnbrudd har gått ned med 8,6 prosent, og hytteinnbrudd med hele 12,9 prosent, skriver FNO i en pressemelding. Tyvene er altså langt mer grundige og stjeler mer når de først kommer seg inn i boligen.

– Etter en dramatisk erstatningsvekst de siste årene er det positivt at det nå har vært en liten nedgang. Men det er samtidig all grunn til å merke seg politiets advarsler om økt innbruddsaktivitet nå i tiden før jul, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Lot du deg imponere av hvordan lille Kevin i Alene hjemme lurte tyvene? Fake-TV skal lure tyvene


Profesjonelle bander

Ifølge Osland viser tyvene en langt større profesjonalitet nå enn tidligere:

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa er fremdeles svært store. Erstatningene etter boliginnbrudd er 25,4 prosent høyere enn for to år siden, og vi er nær fjorårets rekordhøye utbetalinger, sier Osland.

Og nordmenn har blitt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser - og alarmer, men det er fortsatt et stykke igjen. Det er kanskje rart at bare rundt 15 prosent har alarm, når vi vet at man er 25 ganger tryggere med innbruddsalarm.

Hvilken bør du velge? Se vår pristest av boligalarm - og hva som følger med i pakkene. (NB. Prisene i denne artikkelen er fra juli 2010)

Vellykkede aksjoner

Erstatningsutbetalingene har falt fra i fjor, men langt fra så mye som nedgangen i antall innbrudd skulle tilsi. Foto: FNO
Erstatningsutbetalingene har falt fra i fjor, men langt fra så mye som nedgangen i antall innbrudd skulle tilsi. Foto: FNO Vis mer


Det har vært særlig sterk nedgang i antall villainnbrudd med 8,6 prosent og hytteinnbrudd med 12,9 prosent.

– Vi er positive til politiets aksjon ”Operasjon Grenseløs”, der politiet arbeider på tvers av politidistriktene. En del vellykkede aksjoner har gitt merkbare utslag i statistikken, sier Osland.

Til høyre kan du se utviklingen i erstatning for boliginnbrudd i perioden 2005-2010. Summene gjelder årets ni første måneder, for sammeligning med i år, og tallene er justert for endringer i konsumprisindeks:

Nye metoder

Kjeltringene blir også frekkere. Nå kommer de på døren din, og svindler seg inn under påskudd av å underholde med musikk, selge tepper, et cetera.

Har du først sluppet dem inn, får de med seg alt. Du vil ikke tro hvor frekke de er, har politisjef ved Sentrum Politistasjon, Bjørn Hansen, tidligere sagt til DinSide.

Ett eksempel er trubadurer som lurer seg inn på store fester, under påskudd av å være leid inn av en av gjestene som en overraskelse.

Hva med erstatning? Får du igjen på forsikringen når du selv har sluppet tyvene inn?