Færre hytter er omsatt i tredje kvartal i år, sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Det viser tall fra SSB. Foto: Colourbox.com
Færre hytter er omsatt i tredje kvartal i år, sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Det viser tall fra SSB. Foto: Colourbox.comVis mer

Færre kjøper hytte

Salget av fritidsboliger har falt med 15 prosent.

I tredje kvartal i år er det registrert omsetning av 2.500 bebygde fritidseiendommer. Det er en nedgang på 15 prosent fra samme periode i fjor. (Festetomter er ikke inkludert.)

Prisene har også flatet ut siste år, og ligger på 1,4 millioner kroner per omsatt objekt i snitt.

Her er det dyrest

Mest betaler vi for fritidsboliger i Vestfold, der snittprisen er 3,6 millioner kroner. Telemark og Vest-Agder følger i toppen med snittpriser på omkring 2 millioner kroner.

Les også: Hva koster hytta deg?

Finnmark er det eneste fylket der prisene på omsatt eiendom har steget fra 07 til 08. Dette tallet gjelder all type fast eiendom, også boliger.

Ikke kjøp nå

Professor på Institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved handelshøyskolen BI, Arvid Flagestad, rådet folk til ikke å kjøpe hytte nå, da DinSide snakket med ham i slutten av september.

- Uten at man skal dramatisere for mye, er det ingen tvil om at hyttemarkedet kommer til å synke den nærmeste tiden. Det er en helt naturlig konsekvens av den utviklingen vi har hatt, sier Flagestad som refererer til blant annet et fallende eiendomsmarked.

Flagestad gikk i intervjuet så lang som å si at situasjonen i hyttemarkedet er ganske dramatisk.

- Usikkerheten som har rådet i flere måneder, kombinert med høyere rente, slår hardt ut på markedet. Det begynner å bli ganske dramatisk sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: - Dette begynner å bli dramatisk

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

I forhold til statistikken ovenfor er det viktig å merke seg at den tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for 3. kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.