Færre bytter strømleverandør

Det er færre som bytter strømleverandør nå, enn tidligere.

<b>FÆRRE GIDDER Å BYTTE:</b> Det er stadig færre som bytter strømleverandør. Det er det mange som taper tusenlapper på. Foto: COLOURBOX
FÆRRE GIDDER Å BYTTE: Det er stadig færre som bytter strømleverandør. Det er det mange som taper tusenlapper på. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble foretatt elleve prosent færre leverandørskifter blant husholdningene i andre kvartal 2015, sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Og ikke nok med det: Dette er fjerde kvartal på rad at NVE har registrert en nedgang i antallet leverenandørbytter blant private forbrukere.

I løpet av første halvår 2015 har norske strømbrukere byttet strømleverandør 147.600 ganger. Til sammenlikning var det registrert 182.700 bytter på samme tid i fjor.

Ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet fra juni 2015, har to av tre husstander ikke byttet strømleverandør de to siste årene.

LES OGSÅ: Strømmen har ikke vært billigere på 15 år

Hvorfor er det slik?

Vi har tidligere skrevet om at septemberprisene på strøm ikke har vært billigere på 15 år, enn i 2015.

I tillegg viser tall fra NVE at prisen som norske forbrukere betalte for variabelpris- og spotprisavtale i 2. kvartal 2015, var lavere enn i tilsvarende kvartal i 2014 i de aller fleste prisområdene.

Henger nedgangen i leverandørbytter sammen med de lavere strømprisene?

- Det har tradisjonelt vært en sammenheng mellom priser og antall leverandørskifter, blant annet i 2003 hvor prisene var høye og man fikk et rekordhøyt i antall leverandørskifter. Allikevel ser denne trenden ut til å ha blitt delvis brutt mellom 2010 og 2013, hvor antall leverandørskifter økte nokså uavhengig av prisnivået, sier Olav Sem Berg, førstekonsulent ved Seksjon for sluttbrukermarked i Elmarkedstilsynet hos NVE, til Dinside.

- Derfor har man ingen garanti for at det er prisnivået som er avgjørende for at vi ser disse tallene, men det er nok høyst sannsynlig en medvirkende faktor, fortsetter han, og sier videre at andre faktorer som spiller inn på leverandørbytter er blant annet medieoppmerksomhet, markedsføring og salg, og liknende.

- Det blir særlig interessant å se hvordan Forbrukerrådets nye strømprisportal strompris.no vil slå ut på leverandørskiftestatistikken i de kommende kvartalene, avslutter han.

LES OGSÅ: Elbil? Nå kan det bli dyrere å lade hjemme

- Færre tenker på tusenlappene de kan spare

Henrik Vesterager Ebne, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, sier at de ikke har noen undersøkelser om hvorfor folk bytter mindre i år.

- Men lav pris og dermed lite medieoppmerksomhet bidrar sannsynligvis til at færre tenker på at det kan være tusenlapper å spare på å bytte strømleverandør, sier Ebne til Dinside.

Med et vanlig forbruk på cirka 20.000 kWh per år, vil man etter noen minutter på tjenesten strompris.no, kunne kutte strømprisen med ti øre per kilowattime - og ifølge Ebne kunne spare et par tusenlapper i året.

- Veldig mange betaler over 30 øre, mens de lett kan få strømmen til langt under halv pris ved å bytte via strømpris.no, sier han.

Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nord Pool Spot, som er den ledende kraftbørsen i Europa, sier til Dinside at hun vanskelig kan spekulere i hvorfor det er slik at færre nå bytter strømleverandør.

- Men det er et faktum at det har vært jevne lave strømpriser i hele 2015, påpeker hun.

Si nei til telefonsalg!

- Det er også greit å få med seg at man neppe får billig strøm fra telefon- eller gateselgere. Slike selgere opererer som regel med lokketilbud, der man raskt flyttes over på en dyrere avtale, normalt uten at man får beskjed om dette, forteller Ebne i Forbrukerrådet.

Han forteller at mange som bytter til de billigste strømavtalene via strømpris.no, opplever å bli ringt opp av strømselgere som anbefaler et annet tilbud.

- Slike tilbud bør man som regel takke nei til. Uansett bør man jevnlig sjekke på strømpris.no og bytte, om den avtalen man har kommer dårlig ut, oppfordrer han.