Få utbytte av hytta

Får du ikke brukt hytta noe særlig i år? Tenker du litt utradisjonelt, kan den gi deg en pen liten inntekt i stedet. Her er våre råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I likhet med mange gode nordmenn har du kanskje en hytte du får brukt en uke eller to i løpet av året. Med vår hyttekalkulator kan du finne ut hvilken rente du i stedet kunne mottatt om du solgte hytta og satte pengene i banken, samt den fordelsskatten og formueskatten du ville ha unngått uten hytte.

Tjen på død kapital

En hytte med en salgsverdi på 800.000 kroner koster deg fort 50.000 kroner hvert år i kapital- og driftskostnader. Er du litt kreativ, skulle det være innenfor rekkevidde å få dekket inn en stor del av dette beløpet ved å leie ut hytta noen uker i periodene du ikke selv bruker den.

Hytter i denne prisklassen annonseres på nettet med prisantydning 7.000 kroner pr. uke i august- månedene. Leier du ut hytta i tre uker til denne prisen, sitter du igjen med en inntekt på anslagsvis 18-20.000 kroner etter skatt. Seks uker utleie utenom fellesferien vil kunne gi anslagsvis 30.000 etter skatt.

Her leser du mer om skattereglene ved utleie av hytta.

Det muliges kunst

- Det er lett å leie ut skikkelige objekter til riktig pris, sier Halvor Smeland i Arendal Hytteutleie til DinSide. Utleiefirmaet har objekter i alle prisklasser i Aust-Agder, og en forholdsvis omfangsrik nettside. Firmaet tar 25 prosent av brutto utleieinntekt i provisjon.

Smeland mener beliggenhet og standard er det eneste saliggjørende for utleiemulighetene.
I likhet med flere utleiefirmaer på nettet, opererer Arendal Hytteutleie med annonsetekster på både norsk, engelsk og tysk. Likevel er det nordmenn som i overveiende grad sørger for firmaets omsetning. Smeland anslår at tyskere utgjorde knappe 10 ukers leieinntekter i fjorårets sesong.

image: Få utbytte av hytta

Daglig leder Ann Helen Gåsland ved Farsund turistkontor har rykte på seg blant utleierne på sørlandet for å ha hatt suksess med å gjøre norske hytter tiltrekkende for tyske turister.

Hennes syn på spørsmålet om standard er mer nyansert:
- Det behøver ikke å være mer enn nøktern standard, men det må være rent i hyttene, sier hun.

- Det som er helt vesentlig for tyskere er å få kontakt med deg som person. Du må gi dem følelsen av å være noe speielt, ikke bare slenge nøkkelen på dørmatten ved ankomst. Kan du greie å få fire tyske fiskekamerater til å like seg, kommer de tilbake neste år, gjerne med flere familiemedlemmer. Men du må ta deg tid til å prate med dem, og gi dem service, sier hun.

Gåsland anbefaler å avertere i tyske fiskeblader for å nå frem til tyskere som ønsker å leie hytter.

Prøv en søreuropeer

Potensialet for å leie ut norske hytter til andre europeere burde etter vårt skjønn være stort. Statistisk sentralbyrås tall viser at Norge blir stadig mer etterspurt som turistmål blant utlendinger. I tidsrommet januar - april i år økte utlendingers overnattinger ved norske hoteller med hele 11 prosent i forhold til samme tidsrom i fjor. Økningen var størst blant engelskmenn, nederlendere, italienere og franskmenn.

Ønsker du bare å leie ut utenom fellesferien, burde de sistnevnte to nasjonalitetene være en ideell målgruppe. Både i Italia og Frankrike har man fellesferie i august, og tilstrømningen til Norge viser at de er et voksende marked. En riktig plassert annonse kan være veien til dette markedet.

Det er usikkert hvor tiltrekkende en norsk hytte vil være på søreuropeere, som har ord på seg for å være nokså makelig anlagt. Likevel er det et uomtvistelig faktum at de har ferie når du ikke bruker hytta, og at deres interesse for Norge er økende. Skulle du ha lyst til å forsøke deg på utradisjonelle veier, anbefaler vi deg å ta kontakt med Norges turistråd, som har utenlandskontorer både i Paris og Roma. Det kan være lurt å snakke med dem før du velger annonsekanaler.

Få utbytte av hytta

  1. Italienerne
  2. Franskmennene

I lenkene nederst til venstre, eller øverst til høyre finner du mer om disse folkegruppene, og adressene til Norges turistråd lokalt.