Få støtte til å kjøpe ny vedovn

Du kan få inntil 6.000 kroner i støtte til å kjøpe en ny vedovn.

<strong><b>NY OVN? FÅ STØTTE:</strong></b> Endel kommuner gir støtte til deg som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. En ny ovn er en som er produsert etter 1998, da kravet om rentbrennende teknologi kom. Foto: XXL PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NY OVN? FÅ STØTTE: Endel kommuner gir støtte til deg som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. En ny ovn er en som er produsert etter 1998, da kravet om rentbrennende teknologi kom. Foto: XXL PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet at vedovner avgir mye mer svevestøv og andre partikler enn biltrafikken: 46 prosent av svevestøvet stammer fra vedfyring og kun 2 prosent fra veitrafikk.

Svevestøv er helseskadelig og er den største årsaken til luftveisrelaterte dødsfall.

Dersom alle de 1 million gamle ildstedene i landet ble byttet ut med nye og rentbrennende ovner, kunne svevestøvutslippene fra vedfyring bli redusert fra 46 til 33 prosent - som vi har skrevet om i denne artikkelen på Dinside.

En ny ovn er en stor kostnad for mange. Per i dag finnes det ikke landsdekkende ofentlige støtteordninger for deg som vil bytte en gammel med en ny og rentbrennende ovn, men det er noen kommuner som har tilskuddsordninger.

En gammel vedovn er en som er produsert før 1998. Alle som er produsert og solgt i Norge etter 1998, har rentbrennende teknologi. Det er forbudt å installere en ovn som ikke er rentbrennende.

LES OGSÅ: Så mye bedre er nye vedovner

Her kan du få støtte

Mange kommuner gir støtte eller pant ved utskifting av gamle vedovner.

Dersom du vurderer å bytte ut din gamle vedovn, bør du sjekke med kommunen din hvorvidt du kan få støtte. Noen kommuner åpner også for støtte i etterkant av utskiftingen, så løpet er ikke kjørt selv om du allerede har byttet. Støtte til utskifting kan også gjelde hytter, og noen kommuner gir også støtte til utskifting av flere ildsteder per husstand.

Løten kommune gir for eksempel støtte til utskifting av inntil to vedovner per husstand, og gir inntil 3.000 kroner per ovn.

Nettsiden Energitilskudd.no har en egen side med oversikt over noen av kommunene med tilskudd til utskifting av gamle vedovner. Men sjekk med kommunen din selv, så er du sikker på at du får den nyeste informasjonen.

LES OGSÅ: Vedovner gir mer svevestøv enn biltrafikk

<b>6.000 KRONER INNENFOR RING 3:</b> Oslo kommune gir 6.000 kroner til deg innenfor Ring 3 som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. Foto: IVAR EKSETH/NTB SCANPIX
6.000 KRONER INNENFOR RING 3: Oslo kommune gir 6.000 kroner til deg innenfor Ring 3 som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. Foto: IVAR EKSETH/NTB SCANPIX Vis merKampanje i Oslo: 6.000 kroner

I Oslo kan du i en kampanjeperiode få inntil 6.000 kroner dersom du bytter ut din gamle vedovn med en ny og rentbrennende, men støttebeløpet avhenger av hvor i Oslo du bor.

Ordinært tilskudd er 1.500 kroner for de som bor utenfor Ring 3 og 3.000 for de som bor innenfor Ring 3. Kampanjeperioden varer til årsskifte 2016/2017 - eller til kommunen har gitt 5.000 tilsagn. Kampanjebeløpet gjelder kun innenfor Ring 3.

Anders Brage Mikkelsen i Klima- og energiprogrammet hos Oslo kommune, forteller til Dinside at tilskuddsordningen startet allerede i 1982, og at tilskudd til vedovn kom til i 1998.

Oslo kommune har et budsjett på 30 millioner kroner til energitilskudd i 2016.

- Det ble gitt tilsagn til utskiftning av 1.269 gamle vedovner i 2015. Av de 1.269 befant 871 seg innenfor Ring 3 der kampanjen gjelder, forteller Mikkelsen.

- Jobber med å få det på plass så snart som mulig

Ingen av de øvrige av de største kommunene, Trondheim, Bergen eller Stavanger, har tilskuddsordninger ved utskifting av vedovner per i dag.

- Vi har ikke tilskudd til dette i dag, og jeg kjenner ikke til at vi har hatt det tidligere, men det er et tiltak som vil bli vurdert, uttaler Jane Nilsen Aalhus, miljøvernsjef i avdelingen for Bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Trondheim kommune sier at de ikke har hatt en panteordning på over 10 år, mens de i Bergen jobber for å få på plass en panteordning for gamle vedovner så snart som mulig.

- Det vil komme en vrakpantordning for utskifting av gamle ikke rentbrennende ildsteder i Bergen, men per dags dato har jeg ingen informasjon om når den vil starte. Det jobbes med å få det i gang så snart som mulig, forteller feiermester Elisabeth Mikalsen i Bergen brannvesen til Dinside.

1 million gamle ovner

Totalt er det 2,5 millioner ildsteder i Norge. Av disse er 2,1 millioner i boliger. Det er om lag 0,7 millioner lukkede ovner med ny teknologi, 1 million lukkede ovner med gammel teknologi, 100.000 ovner hvor man kan bruke olje eller parafin kombinert med ved og 300.000 åpne peiser. Nesten en halv million husholdninger har flere enn ett ildsted i boligen. I tillegg finnes det om lag 400.000 ildsteder i fritidsboliger. Av disse er omkring 200.000 lukkede ovner med gammel teknologi, 150.000 lukkede ovner med ny teknologi og 50.000 åpne peiser. (Kilde: Statistisk sentralbyrå)Et lokalt problem?

- Rentbrennende ovner er først og fremst et lokalt miljøtiltak, og det er en del kommuner som støtter utskiftning til nye, rentbrennende vedovner, blant annet Oslo, forteller Daniel Milford Flathagen, rådgiver i Enova, til Dinside.

Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), bekrefter at vedfyring er en lokal versting når det kommer til svevestøv - men hun forteller også at halvparten av svevestøvet som er i byene, faktisk kommer fra steder rundt byene - og blir transportert inn til sentrum.

Derfor etterlyser Guerreiro en offentlig og landsdekkende støtteordning for å få folk til å bytte ut de gamle vedovnene.

- Det synes jeg hadde vært veldig lurt, jeg mener Enova burde hatt det overalt - fordi dette er et problem overalt. Det er like aktuelt på et tettsted som i byen. Jeg mener dette er et generelt problem i Norge, og det burde være på plass for alle, sier Guerreiro til Dinside.

LES OGSÅ: Sjekk at ovnen er rentbrennende, ellers er den ulovlig

Må ha en gulrot!


- Det er den beste måten man klarer å garantere at mange gidder å gjøre det - da har man et incentiv til å bytte, sier Guerreiro.

Også bransjeforeningen Norsk Varme, etterlyser større fokus på støtteorninger for å få skiftet ut de gamle ovnene. Ifølge styreleder i Norsk Varme, Merethe S. Halvorsrød, er ikke støtteordningene gode nok.

- Det er mye fokus på utslipp fra ovner, man kanskje litt for lite fokus på de nye ovnene, som slipper ut ganske mye mindre enn de gamle. Myndighetene krevde ovner som har løsningen på problemet - og den løsningen har man laget for lenge siden. Men løsningen må kanskje presses frem, sier Halvorsrød.

- Vi ser at farten på utskiftingen har stoppet litt opp, det er ganske mange der ute som ikke bytter. Vi trenger både pisk og gulrot for å komme videre, uttaler Halvorsrød til Dinside.

- Bytt gjerne, men bruk den lite ...

Halvorsrød sier til Dinside at vi ikke har strømkapasitet nok til å dekke strømbehovet på de kaldeste dagene.

Dette erkjenner også Guerreiro, som også understreker at det ut i fra sikkerheten i en bolig også regnes som viktig å ha mulighet til å fyre med en annen varmekilde enn strøm i tilfelle det skulle skje noe med strømforsyningen, selv om vedfyring ikke er helt problemfritt.

- Jeg tenker at vi ikke klarer å fase ut ved i Norge, og en sikkerhet for oppvarming må vi ha, men myndighetene må være klar over at utslippene er store - og at de ikke er ubetydelige, selv med nye ovner, hevder Guerreiro.

- Bytt gjerne til en ny ovn, men fyr minst mulig med ved. Etterisolér mest mulig, og fyr med strøm. Strøm er helt rent, i motsetning til vedfyring som ikke er helt uskyldig - i alle fall ikke under normale fyringsforhold, uttaler Guerreiro til Dinside.

- Kommunenes ansvar

Politisk rådgiver Elnar Holmen i Olje- og energidepartementet, sier til Dinside at selv om fyring med ved er en stor kilde til utslipp av svevestøv, er vedfyring normalt ikke den viktigste kilden til overskridelser av grenseverdier for svevestøv i norske byer.

Han viser til lokale støtteordninger for utskifting av gamle ovner, og sier lokal luftforurensing er kommunenes ansvar, når Dinside spør om mulighetene for en offentlig og landsdekkende ordning.

- Kommunene har ansvar og myndighet for lokal luftforurensning. Enkelte kommuner, som Oslo kommune, har etablert støtteordninger for utskifting av gamle vedovner med nye, som gir bedre utnyttelse av veden og mindre lokal luftforurensing. Enova forvalter en tilskuddsordning for støtte til enøk-tiltak i husholdninger (Enovatilskuddet). Ordningen er styrket og rettighetsfestet under denne regjeringen. Gjennom ordningen gis det blant annet støtte til kjøp av alternative oppvarmingsteknologier som for eksempel varmepumper og bio-ovn, uttaler Holmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer