Er fritidsboligen langt unna strømnettet, kan du få strøm ved hjelp av solcellepanel.  Foto: Colourbox.com
Er fritidsboligen langt unna strømnettet, kan du få strøm ved hjelp av solcellepanel. Foto: Colourbox.comVis mer

Få solcellepanel på hytten

Det trenger ikke koste det hvite ut av øyet å få strøm på hytten.

Den norske hyttedrømmen er ikke lenger det den var. Det er en viss nostalgi knyttet til parafinlamper, utedo, og smelting av vann på vedovn, men stadig flere hytteeiere ønsker å ta fritidsboligen inn i det tyvende, om ikke enogtyvende århundret.

Et skritt på veien er å installere strøm. Solcellepanel er praktisk, om du bor utenfor allfarvei, miljøvennlig, og det byr heller ikke på de store årlige utgiftene når man ser bort ifra innkjøp og installasjonskostnader.

I videoen under forteller Arne Lind, Ph.d. Research Scientist ved Energy Systems Department, mer om hva du bør vite om solcellepaneler. Hvor mye trenger du? Og hva bør du tenke på før du installerer?

Les også vår guide til ulike toalettsystemer for fritidsboliger

Kostnader?

Du kan få skreddersydd solcellesystem til din fritidsbolig, eller kjøpe ferdige pakker. For eksempel hos Sparelys.no fant vi en helt enkel pakke som inkluderte ett 130w solcellepanel, laderegulator, 4 leselamper, 1 LED lyslist, diverse kabler, kabelklipser, stikkontakter, koblingsbokser, plugger, ledninger, samt stativ for 8.595 kroner. I tillegg må du ha batteri, som koster fra rundt 4.000 kroner.

For de større pakkene, fra 500w til 2.300/3.700 watt må du ut med fra 25.000 til 46.000 kroner hos samme leverandør. Du må også regne med installasjonskostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.