Du kan fint hyre inn litt hjelp til vårsjau, eller små hagejobber, uten at du trenger å gå gjennom den store skattepapirmøllen. Her er oppskriften. Foto: colourbox.com
Du kan fint hyre inn litt hjelp til vårsjau, eller små hagejobber, uten at du trenger å gå gjennom den store skattepapirmøllen. Her er oppskriften. Foto: colourbox.com Vis mer

Få skattefri hjelp i hus og hage

Du kan fint hyre inn hjelp til småjobber i hus og hage uten å betale svart.

Publisert
Sist oppdatert

Et tre som skal felles. Vinterskitne vinduer som bør vaskes fordi de avsløres av den lyse vårsolen. Ikke har du tid eller lyst til å gjøre det selv, men å hyre inn profesjonelle blir fort en kostbar affære.

Heldigvis kan du, helt lovlig få hjelp i hagen, uten at de som gjør jobben må skatte slik at det blir dyrt - og uten å bryte loven.

Les også: På tide å ta hekken?

Den magiske grensen

Grensen for slike utbetalinger er per i dag 4.000 kroner. Dette betyr at når de samlede utbetalingene til en person i ett inntektsår (ett kalenderår) er 4.000 kroner eller mindre, er ikke arbeidsgiveren pålagt å lønnsinnberette beløpet til skattemyndighetene, og for arbeidstager er inntekten skattefri.

Er timelønnen 100 kroner, kan du altså helt lovlig hyre inn førti timer, det vil si en hel arbeidsuke, uten å måtte tenke på skjemaer, skatt og byråkrati. Og det gjelder ikke bare én person. Du kan hyre inn to eller tre personer i denne perioden, helt lovlig. Det som er viktig er at ingen som hjelper deg mot betaling får mer enn 4.000 kroner i lønn.

Skal du male en stor villa, vil du nok fort komme over denne grensen, men det er likevel mange jobber som kan utføres i løpet av denne perioden. Mange sjauejobber i hus og hage som kan gjøres med et par dagsverk. Og du kommer langt med en uke, for ikke å snakke om et team på to personer, som jobber i en uke.

Male huset? Sjekk hvilken maling du bør velge

Betingelser:

For at alt skal være lovlig, er det selvfølgelig et par betingelser til som må være oppfylt, selv om jobben utføres innenfor firetusenkroners-grensen:

  • Den som utfører jobben må ikke være næringsdrivende, det vil si at han eller hun ikke kan leve av den type arbeid de utfører for deg.
  • Du plikter å sjekke at vedkommende har nødvendig arbeids- eller oppholdstillatelse.
  • Samlete utbetalinger for hjelp i hjemmet fra en husstand, uansett hvor mange arbeidstakere som hyres inn, kan ikke utgjøre mer enn 60.000 kroner.
Se også: Slik får du rent hus på 19 minutter

Litt papir

I tillegg medfører det en liten plikt. Selv om du ikke må betale arbeidsgiveravgift, eller legge på moms, må du likevel fylle ut og levere et eksemplar av en oppgjørsblankett for private arbeidsgivere til arbeidstakeren for hver utbetaling, men du velger selv om du vil sende den til skatteoppkreveren. Dette kan gjøres elektronisk via altinn, dersom du ønsker det. Du må også alltid ta vare på din del av blanketten.

Oppgjørsblanketten kan du laste ned fra Skatteetatens nettsider. og den kan evt leveres elektronisk.

Hvem har ansvaret?

Merk også at selv om du kan spare mye på å hyre inn nabogutten til å klippe gresset et par ganger, kan billig arbeidskraft noen ganger koste mer enn det smaker.

For eksempel dersom det skulle komme skade på din eller andres eiendom. Profesjonelle har forsikring, som dekker dette - mens dersom du hyrer inn ukvalifisert arbeidskraft, er det du som blir sittende med erstatningsansvar dersom for eksempel et tre som felles på din eiendom faller over naboens bil - eller tar med seg en strømledning.

Les mer: Dyrt å bruke billig arbeidskraft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer