Få skattefri hjelp i hagen

Fra i år har Stortinget doblet grensen for skatte- og oppgavefrihet ved arbeid i hjemmet. Dette er gull verdt for stressede hageeiere.

   Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårtegn

Selv om arbeidsmarkedet er stramt, bringer våren også i år en god mengde lapper i postkassen og nærbutikken med tilbud om praktisk hjelp i hus og hage.

Dette er en stor trøst for stressede hageeiere. Fra i år kan de dessuten finne trøst i at det kan bli ganske enkelt å få gjort jobben uten å bryte skattereglene.

2.000 kroner

Fra nyttår i år doblet nemlig Stortinget det skattefrie beløpet ved arbeid i hjemmet. Dette betyr at når de samlede utbetalingene til en person i ett inntektsår (ett kalenderår) er 2.000 kroner eller mindre, er ikke arbeidsgiveren pålagt å lønnsinnberette beløpet til skattemyndighetene, og for arbeidstager er inntekten skattefri.

Er timelønna 100 kroner, kan man altså få tjue timer – nesten tre arbeidsdager - med hjelp, uten å måtte tenke på verken skjemaer eller skatt. Man kan faktisk få 2-3 dagers skattefri hjelp fra så mange personer man vil - helt lovlig - så lenge hver enkelt ikke mottar mer enn 2000 kroner.

Med et par- tre dagsverk gjør du  hagen vårfin. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Med et par- tre dagsverk gjør du hagen vårfin. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter Vis mer


Det er mange sjauejobber i hus og hage som kan gjøres med et par dagsverk. Regjering og storting har nå langt på vei løst problemene for alle som strever med å finne tid og krefter til sjauearbeid.

For at alt skal være lovlig, er det selvfølgelig et par betingelser til som må være oppfylt, selv om jobben utføres innenfor totusenkroners-grensen:

  • Den som utfører jobben må ikke være næringsdrivende. Trykk her og les mer.
  • Du plikter å sjekke at vedkommende har nødvendig arbeids- eller oppholdstillatelse.

Ikke fri flyt

Mange vil tro at EU-borgere kan jobbe fritt på tvers av landegrensene, ettersom det er 15 år siden EØS-avtalen ble inngåttt. Så enkelt er det imidlertid ikke.

Ifølge Utlendingsdirektoratet, er det nemlig ingen arbeidstakere fra EU-land som kan oppholde seg og jobbe fullt ut fritt i Norge.

  • Borgere fra de gamle EU-landene kan jobbe inntil tre måneder uten tillatelse. For arbeid utover dette, må de fortsatt fremme søknad om oppholdstillatelse (som gir rett til å arbeide).
  • Borgere fra EU-landene underlagt overgangsregler må ha tillatelse før de kan begynne å arbeide.
  • De helt nye EU-landene Romania og Bulgaria er ennå ikke omfattet av EØS-avtalen, og kan derfor ikke få tillatelse i medhold av EØS-regelverket. De må få tillatelse etter det så kalte tredjelandsregelverket.

Her får du hjelp

En må slite litt for å finne gode steder å gå til som har spesialisert seg på å formidle sjauehjelp. Arbeids- og velferdsetaten (tidligere Aetat og trygdeetaten) opplyser at strøjobber formidles av alle deres lokale kontorer.

I Oslo- og Akershusområdet har velferdskontoret til Hans Majestet Kongens Garde gode rutiner for formidling av strøjobber.

I andre deler av landet kan du ringe militærleire - som også driver denne type formidling, men i mye mindre skala. Et annet alternativ er å kontakte gartner- eller jordbruksskoler, som ofte lar elever utføre oppdrag i hager.

Og skulle alt dette svikte, har vi jo den gode, gamle oppslagstavlen i butikken å ty til.

Totusenkroners-grensa er her. Bruk den med god samvittighet, og få en skjønn og mild mai i år.


Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide. Sist redigert i april 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!