Få pant for varmepumpa

Nå kan du få pant for din gamle varmepumpe.

<b>PANT PÅ VARMEPUMPER:</b> Nå kan du få 4.000 kroner i pant på din gamle varempumpe, uansett merke, dersom du kjøper en ny fra Mitsubishi. Foto: Miba AS
PANT PÅ VARMEPUMPER: Nå kan du få 4.000 kroner i pant på din gamle varempumpe, uansett merke, dersom du kjøper en ny fra Mitsubishi. Foto: Miba AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitsubishi tilbyr 4.000 kroner i pant for din gamle varmepumpe, dersom du kjøper en ny varmepumpe fra Mitsubiushi i mars. Panten med andre ord ikke helt som flaskepant, men del av en salgskampanje. Det stilles ingen krav til merke på varmepumpa du ønsker å bytte inn.

Burde du ha varmepumpe? Vår smarte kalkulator regner ut om det vil lønne seg for deg

– Mange gamle varmepumper

– Hvorfor gjør dere dette?

– Det var vel egentlig bare en ide vi fikk, det står vel mange gamle varmepumper rundt om i landet, og folk vet ikke hva de skal gjøre med dem, sier markedssjef Einar Smidesang i Miba AS, som er importør av Mitsubishi Electric klimasystemer i Norge.

Kampanjen åpner for å velge modell fritt fra leverandørens sortiment. Ifølge Smidesang koster en ny Mitsubishi varmepumpe fra 19.400 kroner opp til 25.900 kroner. Prisene er inkludert standard montering, og dersom du leverer inn en pumpe til pant får du en rabatt på 4.000 kroner fra disse prisene.

– Det har vært solgt 600.000 varmepumper i Norge nå, og endel begynner å bli noe eldre, sier Smidesang til DinSide, og forteller at responsen på denne kampanjen har vært ganske bra.

– Det er tydelig at det står en del pumper der ute som folk vil bytte.

Det er kanskje ikke så rart: – Urimelig høy andel skader på varmepumper

– Hvor lenge bør en varmepumpe holde?

– Det har litt å si med hvor mye den brukes, og hvor mye de vedlikeholdes, men man sier at den skal holde i alle fall i ti år, med vanlig bruk, sier Smidesang.

Ingen flere

Vi har også forhørt oss med et par andre varmepumpeleverandører, men det er foreløpig ikke noen av dem som har planer om en liknende pante-kampanje.

– Nei, vi har ikke diskutert det konkret i det siste, sier Marketing Manager Inge Lehmann, markedsføringssjef for Thermia i Norge, til DinSide. Thermia varmepumper må du kontakte rørleggere for å få prisopplysninger om.

Importøren av Daikin varmepumper har heller ingen planer om pantekampanjer.

– Vi har registrert at de gjør det, men har ikke vurdert det noe mer enn det, sier Henning Myhre, salgssjef i Friganor som leverer Daikin varmepumper til det norske markedet.

Han forteller imidlertid at det har vært en dårlig sesong for varmepumpesalg, og at det nok er mange som ønsker å være kreative nå i forhold til å få opp salget.

– Nå er det ganske stille i markedet. Det kommer nok til å komme mye kreative markedsføringskampanjer fremover nå, sier Henning Myhre i Friganor.

Daikin varmepumper koster ifølge Myhre fra 19.000 kroner og oppover.

Hva kan du få pant for? Tips oss gjerne om panteordninger: Send e-post til journalisten.

Her får du tilskudd

Rabatt eller tilskudd - eller begge deler? Om du får rabatt ved kjøp, eller om du får tilskudd til kjøp annetstedsfra - det er alltid deilig å føle at man har gjort en god avtale.

Husk at ankelte kommuner gir tilskudd til forskjellige enøktiltak, som for eksempel montering av varmepumper. Oslo kommune er en av kommunene som gir tilskudd til installering av varmepumper. Størrelsen på tilskuddet varierer med hvilken type varmepumpe du kjøper. Eksempelvis kan du få 3.000 kroner i tilskudd ved kjøp av en luft/luft varmepumpe. Du kan se mer om tilskuddene til Oslo kommune på nettsiden deres.

Sjekk hvilke tilskuddsordninger som passer for deg med din kommune.

Andre som panter

Mitsubishi er selvsagt ikke den eneste som prøver å lokke til seg kunder ved å gi pant på varene. Jernia har ved flere anledninger kjørt kampanjer med pant på stekepanner. Trondheim og Bergen kommmune har gitt inntil 300 kroner per dekk i pant på gamle piggdekk, Stormberg gir pant på Stormberg-klær og Nudie jeans har gitt rabatter ved innlevering av gamle olabukser til redesign. Også kameraprodusenten HP har gitt pant for gamle kamera ved kjøp av nytt HP-kamera.

Hva kan du få pant for? Tips oss gjerne om panteordninger: Send e-post til journalisten.