<strong><b>FREMDELES POPULÆRT:</strong> </b>Til tross for et par milde vintre og et synkende vedforbruk, er det fremdeles svært mange som varmer opp boligen med ved. Foto: BRYNJULF BLIX
FREMDELES POPULÆRT: Til tross for et par milde vintre og et synkende vedforbruk, er det fremdeles svært mange som varmer opp boligen med ved. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Få mest ved for pengene

Her er triksene som gir deg best ved, og en påminnelse på hvorfor vedkjøp på bensinstasjonen bør være en ren nødløsning.

Publisert
Sist oppdatert

Fyringssesongen er allerede i gang, og jo nærmere vinteren kryper vil flere og flere åpne spjeldet for å fyre med ved.

Men hvis du er på jakt etter tørre og gode trekubber, er det flere ting du bør være oppmerksom på.

LES OGSÅ: Husk å tenne fra toppen!

Spør om fuktinnhold

<strong><b>OVER 4000 MEDLEMMER:</strong></b> Øyvind Stranna Larsen er fagsjef i Norsk Ved, som er en interesseorganisasjon for norske vedprodusenter.  Foto: PRIVAT
OVER 4000 MEDLEMMER: Øyvind Stranna Larsen er fagsjef i Norsk Ved, som er en interesseorganisasjon for norske vedprodusenter. Foto: PRIVAT Vis mer


Det kanskje aller viktigste er fuktighetsinnholdet.

Mange har nok forbannet seg over våte trekubber som nesten er umulige å tenne på, og når man først har fått fyr på dem, så varmer de knapt.

– Jo fuktigere veden er, jo mindre energi får man ut av den. Den energien brukes da heller på å fordampe vannet, sier Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved, og presiserer:

- Den bør helst ikke være noe særlig over 20 prosent. De fleste leverer ved som har fuktighet godt under det.

Hvis du vil ha ordentlig tørr ved, enten du kjøper hos en større forhandler eller hos en lokal leverandør, er «fuktmåler» stikkordet.

Enten kan du kjøpe en egen til et par hundrelapper og måle selv, eller så vil de fleste seriøse vedprodusenter ha en slik som de bruker til å måle fuktighetsinnholdet ved levering.

Vær heller ikke redd for å spørre byggevarekjeder om fuktinnholdet på veden de selger.

LES OGSÅ: Enkle knep som viser om veden er tørr nok

Rådyrt på bensinstasjonen!

Vi har også sjekket hva det for øyeblikket koster for en sekk med ved hos noen kjedebutikker i Osloområdet.

Når det gjelder byggevarekjedene er ikke forskjellene så store, men som dere ser av tabellen bør du definitivt styre unna bensinstasjonene om du er på budsjett.

Velger du feil her, betaler du i verste fall opp mot tre ganger så mye for vedsekken, så dette bør være en ren nødløsning.

Vedpriser (Husk å sjekke fuktighetsprosent og hvor godt sekken er pakket!
Sorter etter pris, ved å trykke på Pris i kroner)
ButikkStørrelse på sekkTresortPris i kroner*
Byggmakker40 literBjørk59
Byggmax40 literBjørk40
Coop Obs! Bygg40 literBjørk45
Esso40 literBjørk109
Maxbo40 literBjørk59
Montér40 literBjørk49
Plantasjen40 literBjørk70
Shell40 literBjørk89
Statoil40 literBjørk119
* = Rundet av til nærmeste hele krone.
(Noen butikkjeder opererer med kvantumsrabatt ved større kjøp. Prisene kan også variere fra butikk til butikk, eller på grunn av kampanjer.)Lokale vedprodusenter kan du for eksempel finne på Finn.no, eller ved å bruke Norsk Ved sin fylkesoversikt.

LES OGSÅ: Slik sammenligner du pris på sekker, favn, kubikk, løs og stablet ved

Du kan velge bort bjørk

Her er den varmeste veden
VedtypekWh/fm³
Bøk3000
Eik2900
Ask2900
Lønn2800
Rogn2700
Bjørk2650
Furu2350
Svartor2350
Selje2290
Osp2150
Gran2150
Gråor1900
I en rentbrennende ovn får du ut rundt 75 prosent av energien, i en gammel vedovn ca 50 prosent. * Fastkubikkmeter=1 kubikkmeter fast masse Kilde: Enova


De aller fleste, enten det er kunder eller forhandlere, sverger til bjørkeved. Bjørketrær finnes det utallige av i Norge, og veden - oppskrytt eller ei - brenner fremdeles svært godt.

Men det er ikke alltid bjørk gir deg mest valuta for pengene.

– Det er flere treslag som inneholder mer energi enn bjørk, men siden det er så mye bjørk her, er det også veldig populært, sier Stranna Larsen.

Eik, ask og bøk er eksempler på treslag som brenner svært godt. Av og til kan du finne produsenter som leverer disse varmekjære vedkubbene til samme pris som en sekk bjørkeved andre steder.

Du kan også lete etter billigere partier med furu eller gran. Disse treslagene vil gi fra seg 12 til 20 prosent mindre energi enn bjørk, men prisavslaget kan være enda større.

LES OGSÅ: Slik stabler du veden

Vil bli lettere å velge riktig

<strong><b>VIL GJØRE DET LETTERE:</strong></b> Norsk Ved ønsker at det skal bli lettere for kunder å vite hvor mye varme de får per krone.  Foto: TOR G. STENERSEN/AFTENPOSTEN
VIL GJØRE DET LETTERE: Norsk Ved ønsker at det skal bli lettere for kunder å vite hvor mye varme de får per krone. Foto: TOR G. STENERSEN/AFTENPOSTEN Vis mer


Norsk Ved har de siste årene jobbet med å få på plass et system som skal gjøre det lettere for nordmenn å velge den rimeligste og beste veden.

De ønsker at norske vedprodusenter skal merke veden med pris per kilowattime, slik at kundene lett får vite hvor mye varme de får ut av hvert kronestykke.

- Da slipper man å tenke på hvilket treslag man kjøper eller hvor godt sekkene er pakket hos vedprodusentene, sier Stranna Larsen.

- Dette er under innføring, men det vil ta tid før alle tar det i bruk.

Norsk Ved oppfordrer derfor kunder til å spørre leverandørene om pris per kilowattime, og hvis ikke de kan levere det, så spør i hvert fall om fuktighetsprosent på veden.

LES OGSÅ: Vil at ved skal selges etter vekt

- Kan bidra til CO2-utslipp

Men bør man handle hos de store byggevarekjedene, eller bør du ta kontakt med lokale vedprodusenter? Det er selvfølgelig opp til kunden og hvilket tilbud man får, men hvis miljøet spiller en rolle blir valget kanskje lettere.

- Jeg vil gjøre folk oppmerksomme på at vi har et klimaproblem vi skal løse. Da er det lite fornuftig å handle ved som er transportert helt fra Baltikum, mener Stranna Larsen.

- Det er faktisk så ille at det selges importved fra Baltikum helt opp til Tromsø. Det betyr store CO2-utslipp som kunder da bidrar til. Derfor vil jeg oppfordre alle som kjøper ved om å spørre hvor den kommer fra.

LES OGSÅ: Oljefyren er ikke dødsdømt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer