Jodtablett

Få i Norge har kjøpt disse

Hvis en atomulykke inntreffer, anbefaler helsemyndighetene flere folkegrupper å ha jodtabletter tilgjengelig. Få har fulgt rådet, viser salgstall fra apoteket.

JODTABLETTER: Få har fulgt myndighetenes råd om å anskaffe jodtabletter. Foto: Apotekforeningen
JODTABLETTER: Få har fulgt myndighetenes råd om å anskaffe jodtabletter. Foto: Apotekforeningen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene anbefaler at alle personer under 40 år, gravide og ammende bør ha jodtabletter tilgjengelig dersom en atomulykke inntreffer. Det er for å redusere risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen ved en atomulykke.

Likevel viser salgstall fra apoteket at få har fulgt rådet om å skaffe seg tablettene.

Siden jodtabletten Jodix ble tilgjengelig i Norge i starten av november i fjor, har det blitt solgt nær 50.000 pakninger, og tall fra Apotekenes bransjestatistikk viser at salget var mye høyere på høsten i fjor sammenliknet med starten av det inneværende året.

I Norge er det 2,7 millioner innbyggere som er under 40 år, hvorav 1,1 millioner er under 18 år.

Kom med anbefalinger

I desember i fjor sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut brosjyrer med konkrete forslag til hva du bør ha i huset for å være klar for hendelser som ekstremvær og strømbrudd, men også ved atomhendelser. Brosjyren inneholder anbefalinger av artikler for mat, drikke, varme, legemidler og førstehjelp og hygiene, og ifølge DBS bør du ha nok til å klare seg i tre dager.

For hver person omfatter det blant annet ni liter vann, to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat og tre bokser med pålegg med lang holdbarhet.

DSB råder oss også til å ha grill eller kokeapparat som går på gass, varme klær, pledd og sovepose, litt kontanter og jod-tabletter til bruk ved atomhendelser

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!