Få hus til hyttepris

Er du smart og litt heldig, kan du kjøpe hytte til spottpris og få den omgjort til helårsbolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Dette er mulig, men praksisen varierer voldsomt fra kommune til kommune og faktisk også innen kommunene, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

I utkanten

I sentrale strøk er boligprisene skyhøye og hyttetomtene få. Derfor vil mange bykommuner vegre seg for å innvilge en søknad om bruksendring.

I fraflyttingsrammede kommuner selges eiendommer derimot med boplikt for at eierne skal bo i området og unngå folketomme steder om vinteren.

- Du får derfor lettere innvilget en søknad om bruksendring i utkantkommuner som er interessert i at du skal bosette deg der, sier Batta.

Også nær byene

Ifølge Batta er Sørlandet og Nord-Trøndelag regioner hvor kommunene på grunn av fraflytting gjerne lar deg bo i hytta hele året. De astronomiske hytteprisene på Sørlandet begrenser dog mulighetene der.

Også hytteeiere og -kjøpere i nærheten av Oslo kan få omgjort hytta til helårsbolig. Nesodden var for eksempel i sin tid et område med hovedvekt av hytter. Andre områder langs Oslo-fjorden har et vell av hytter.

- Som regel er det mulig å få tillatelse til bruksendring dersom hytta har vann, kloakk og vei helt fram, men sjelden i strandnære områder, sier overingeniør Pål-André Pedersen i Vestby kommune, som blant annet huser båtparadiset Son.

Vær oppmerksom på at Plan- og bygningsloven stiller strenge krav til tilleggsisolering og snøbærende takkonstruksjoner. Er det vanskelig å etterkomme kravene, kan du søke kommunen om dispensasjon. Også her varierer praksisen stort.

Slik omgås reglene

Enkelte lurendreiere bor i hytte nesten hele året uten at hytta er definert som helårsbolig. De omgår reglene ved å...

  • ...eie eller kjøpe en hytte i nærheten av en større by
  • ...bore en brønn for å få vann til hytta
  • ...vinterisolere hytta
Så leier de ut leiligheten i byen, bor i hytta 10 måneder i året og dagpendler til jobb.

Se hvordan du søker om å få bo i hytta hele året