Gratis tomt selges!
Gratis tomt selges!Vis mer

Få gratis boligtomt

Kunne du tenke deg å flytte til Tjelsund kommune ved Harstad? Eller Tokke kommune i Telemark? Da kan du få gratis tomt.

- Vi har om lag 20 tomter til helårsbebyggelse som vi gir bort. Tomtene er allerede opparbeidet, sier Reidar Karlsen som er plan- og utbyggingssjef i Tjelsund kommune.

Ifølge Karlsen er det flere nabokommuner i området som har gjort det samme.

- Tomtene i seg selv har nok ikke så høy markedsverdi. Men det koster om lag 150.000-200.000 kroner å opparbeide en tomt, og den kostnaden sparer man altså, sier plan- og utbyggingssjefen.

Tomt i Tokke

FLYTTE UT

Kunne du tenke deg
å flytte til en
utkants-kommune hvor
du kan få gratis boligtomt? (Avsluttet)
Ja(44%) 503
Nei(36%) 415
Tja(20%) 228
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Tokke kommune ønsker også å gi bort tomter helt gratis. Hele 40 tomter fås kjøpt for 0 kroner.


Det er et eldre og fremdeles gjeldende kommunestyrevedtak som er bakgrunn for frisleppet. I vedtaket heter det at kommunale tomter som ikke er solgt innen ti år, kan gis bort gratis. De aktuelle tomtene ligger i et eksisterende boligfelt på Dalen, Høydalsmo og Åmdals Verk.

- Feltene er stort sett utbygd, men det gjenstår en del ubebygde tomter. De er ferdig opparbeidet med vann, vei og kloakk frem til tomtegrensen, forteller fungerende ordfører Olav Urbø til ta.no (Telemarksavisa).

Ikke et marked

Heller ikke i Tokke kommune eksisterer det et marked for tomter. Salgsprisen på tomtene i de samme feltene hvor tomter nå utdeles gratis, var for ti år siden på 42.000 kroner.

Likevel mener man ikke at man undergraver markedet for andre tomteiere i området.

- Absolutt ikke. På grunn av redusert folketall er det ikke press i boligmarkedet. Den gratis utdelingen av tomter viser hvor mye rimeligere man kan komme til det i Tokke, sier Urbø til ta.no.

Han tror ikke at Tokke kommune greier å bli kvitt alle de 40 tomtene, men håper at et ti-talls familier vil velge å bosette seg der.

De som får tomt i Tokke plikter å bygge innen en viss tid, og har bare anledning til å sette opp helårshus.

Si fra

Kjenner du til kommuner som gir bort gratis tomter? Skriv ett innlegg i debatten nedenfor, og tips leserne våre om hvor de kan få en tomt til 0 kroner.