Dersom selgeren ikke klarer å fremvise en energiattest kan du hyre inn en konsulent. På selgers regning. Foto: Per Ervland/DinSide
Dersom selgeren ikke klarer å fremvise en energiattest kan du hyre inn en konsulent. På selgers regning. Foto: Per Ervland/DinSideVis mer

Få energiattest på selgers regning

Er ikke boligen energimerket, kan du få en konsulent til å gjennomføre det på selgers regning.

For ett og et halvt år siden ble det obligatorisk å energimerke alle boliger på over 50 kvadratmeter som selges eller leies ut. Det er det mange som dropper.

Det er kanskje ikke så rart? En av ti boliger får strykkarakter

Våre undersøkelser av 100 boliger, som lå ute for salg drøye to måneder etter at ordningen ble innført, viste at rundt syv av ti boligselgere ignorerte dette. Nå, mer enn ett år etterpå, er det fortsatt mange som dropper energimerkingen. Kun halvparten av 93 boliger Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har undersøkt har energimerkingen i orden.

– Dette er for dårlig. Vi vil følge opp tilsynet slik at enda flere boligkjøpere får informasjon om boligens energistandard, uttaler vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

I løpet av perioden ordningen har vært obligatorisk har NVE registrert cika 136.000 energiattester. På en skala fra A til G, der A er best, fikk de aller fleste omsatte boligene energikarakteren E.

– Det er gledelig at så mange har energimerket, men tilsynet vårt viser at det fortsatt er for få som viser til energimerket ved boligsalg, sier Sanderud.

Les også: Slik energimerker du boligen din

Få energiattest på selgers regning

Det trenger ikke koste noe å få energimerket boligen, men man kan leie inn en konsulent for å gjøre jobben. Det er selgers ansvar å energimerke boligen, og har han ikke gjort det, kan kjøper med loven i hånd hyre inn en konsulent og sende regningen til boligens selger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk at det ikke bare er å sende regningen. Man må først skriftlig anmode boligens selger om å fremskaffe energiattest. Gjør han ikke det innen rimelig tid, kan man hyre inn en konsulent.

– Kjøper har krav på å vite hvor energieffektiv boligen han kjøper er. Oppvarming av bolig står for en stor del av en husholdnings månedlige utgifter, og det er mange penger å spare ved drift av en bolig med energikarakteren C fremfor F. NVE oppfordrer alle til å etterspørre energimerke ved boligkjøp, sier Sanderud.