Få arkitekttegnet hus

Hvor mye ekstra må du betale for å få et arkitekttegnet hus, enn for et fra ferdighuskatalogen? Er det verdt ekstrakostnaden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du råd til arkitekttegnet enebolig? Illustrasjon: Per Ervland.
Har du råd til arkitekttegnet enebolig? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Få arkitekttegnet hus

  1. Sjekk kvadratmeterprisene


Ditt drømmehus

Finner du ikke drømmehuset i ferdighuskatalogen? Om du har tid og energi til å delta aktivt i prosessen, kan det da tenkes at et arkitekttegnet hus er løsningen for deg. Men har du råd - eller råd til å la være, som noen arkitekter kanskje ville si?

En rundspørring til en rekke arkitektfirmaer og ferdighusprodusenter, viser at det uten tvil er dyrere å få arkitekttegnet et hus - selv om prisen på dette kanskje ikke alltid er like skremmende som man i utgangspunktet kunne forvente.

Trykk her for å se prissammenligningen.

Billig er fint

- Ofte regner vi med at et gjennomsnittlig arkitekttegnet hus koster rundt 20-21.000 kroner per kvadratmeter, sier partner i Askim/Lantto Arkitekter, Lars Lantto.

Dette gjelder da et helt ferdig hus, eksklusive tomt.

Arkitekttegnet eller ferdighus?

Hva ville du ha valgt (med visshet om at arkitekttegnete hus er noe dyrere)? (Avsluttet)
Arkitekttegnet(77%) 1112
Ferdighus(17%) 250
Vet ikke(6%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Men jeg har et veldig godt eksempel på at det også er mulig å bygge arkitekttegnede hus mye billigere, sier Lantto, og legger til:

- For eksempel har jeg i år tegnet et 180 kvadratmeter stort hus, som totalt sett endte opp med en kvadratmeterpris på bare 15.000 kroner. Her ble det valgt en enkel og rasjonell løsning, men både jeg og eieren er svært fornøyd med resultatet. Jeg synes at dette eksempelet viser at det dyreste ikke nødvendigvis er det fineste. Og at man faktisk kan få et arkitekttegnet hus ganske billig også.

Eksempelhuset ovenfor har altså kostet totalt 2,7 millioner kroner - eksklusive tomt.

Gull og marmor?

At det ikke er noen øvre grense for hva et hus kan koste, overrasker nok ingen. For om man vil, kan jo baderommet kles i marmor, og vannkranene forgylles...

- Det er store forskjeller på hva man må regne med at et arkitekttegnet hus koster - og vi tegner hus som har kvadratmeterpriser på opp mot 40.000 kroner, sier daglig leder i div A Arkitekter, Henriette Salvesen.

Ifølge Salvesen er det vanlig at arkitekten regner honoraret sitt på grunnlag av entreprenørkostnaden (nøkkelferdig hus, minus tomt, red. anm.), og at denne ligger på mellom fem og ti prosent.

- Si at en gjennomsnittlig arkitektkostnad dermed er 7,5 prosent, og at selve huset har en kostnad på 20.000 kroner per kvadratmeter - da blir pris for et "gjennomsnittlig" arkitekttegnet hus rundt 21.500 kroner, avslutter hun.

- Å gi en konkret gjennomsnittsbetraktning på hva et arkitekttegnet hus totalt koster, er svært vanskelig. Men de fleste hus vi tegner, koster mellom 17.000 og 25.000 kroner per kvadratmeter. Men da er 17.000 kroner altså svært billig, sier arkitekt Knut Hjeltnes.

Fiks og ferdig

Om du velger et ferdighus, kan du med stor sannsynlighet ende opp med et noe rimeligere hus.

- Å snakke om gjennomsnittspriser på ferdighus, er vanskelig. For skal vi bygge et hus på en fjelltomt, er det dyrere enn om huset settes på flatmark. Og er det en stor kjeller, vil det påvirke kvadratmeterprisen i nedadgående retning, forklarer daglig leder i Fenstadbygg, Trygve Johnsen.

Fenstadbygg er representanten til Mesterhus i Romerike.

- Men ser jeg på fire hus vi nylig har oppført, ligger kvadratprisene vanligvis mellom 10.500 og 14.500 kroner. For hus jeg vil betegne som gjennomsnittlige, vil man nok ende opp med 12.000-12.500 kroner per kvadratmeter, sier Johnsen.

- Våre hus har en kvadratmeterpriser på mellom 9.000 og 10.500 kroner, sier markedssjef i Norgeshus, Benn Båtvik.

Block Watne har dessverre ikke like eksakte priseksempler på ferdighus.

- Dette er et komplisert spørsmål, for hva skal regnes med? Jeg kan gi en cirkapris, men det er eksklusive grunnarbeid, rørlegger, maling etc. - og den blir da på rundt 8.000 kroner per kvadratmeter, sier informasjonsjef i Block Watne, Elisabeth Landsend.

Dermed er det ikke mulig å sammenlikne kvadratmeterprisene til Block Watne med de andre husleverandørene, som altså har inkludert disse kostnadene i sine beregninger.

Himmelvid forskjell

Ingen vil sannsynligvis bli forundret over at arkitektene snakker varmt om arkitekttegnede hus, kontra ferdighus. Likevel kan det være interessant å høre hva som er de fremste argumentene for å betale litt mer.

- Forskjellen er himmelvid! Alt blir planlagt med eieren, og vi gjør mye ut av å se på tomten. Hvordan tilpasser man best mulig huset til tomten, til naboene? Hva skal huset åpne seg mot, hva skal det skjermes mot? Du får en helt annen helhet med et arkitekttegnet hus, og alle hus vi tegner er ulike, avslutter Lars Lantto i Askim/Lantto Arkitekter.

Men ferdighusprodusentene lokker også med arkitekttegnede hus.

- For rundt 30.000 kroner kan du komme med dine egne drømmer og skisser, og våre arkitekter kan tegne et unikt hus til deg, sier Benn Båtvik i Norgeshus.

Har du erfaring med husbygging? Har du bygget ferdighus - eller et arkitekttegnet hus? Legg gjerne inn dine erfaringer i debatten under, og fortell også hva du betalte per kvadratmeter for nøkkelferdig hus (ikke inkludert tomt):

Se prisforskjellene mellom ferdighus og arkitekttegnede hus.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!