Eva Trio vinglassstativ til oppvaskmaskin koster omkring 250 kroner. Vel anvendte penger? Vi har testet. Foto: Produsenten
Eva Trio vinglassstativ til oppvaskmaskin koster omkring 250 kroner. Vel anvendte penger? Vi har testet. Foto: Produsenten Vis mer

Eva Trio oppvaskstativ til stettglass

Hjelpemiddel som kan hindre knuste vinglass. Men ser det lurere ut enn det er?

Publisert
Sist oppdatert

For en tid tilbake lot vi oss lokke av bildene som viste en smart løsning for å holde vinglassene på plass i oppvaskmaskinen, noenlunde knusesikkert. Tether - Save Your Stemware, er navnet på dette settet med holdere i silikon som kan festes til maskinens kurver.

Nå har vi kommet over en annen løsning, fra en produsent flere er kjent med her hjemme. Eva Solo har i sin Eva Trio-serie kommet med et sammenleggbart oppvaskstativ til vinglass, som skal passe i alle normale oppvaskmaskiner.

Vinglass i nederste hylle, fritt dinglende fra det nye stativet. Lett og selvforklarende i bruk. Foto: Karoline Brubæk
Vinglass i nederste hylle, fritt dinglende fra det nye stativet. Lett og selvforklarende i bruk. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Vi har prøvd stativet i flere runder, og funnet at det holder glassene fint og sikkert på plass. Men det har en vesentlig mangel: Glassene våre blir ikke helt rene.

Velge nye glass? Vinekspertens beste tips

Tar mye plass

Stativet er lett å plassere i maskinen, så lenge du planlegger for dette i forkant. Det tar nemlig ganske mye plass - i praksis halve kurven. Men har du først plassert det, og kun skal benytte det til et par glass, får du greit plassert andre kopper og kar under stativet der glassene ikke trenger rom.

I vårt tilfelle er glassene som skal i vask en norsk designklassiker, Tangen fra Hadeland Glassverk. Dette er glass som produsenten selv sier tåler oppvaskmaskin, og som vi alltid vasker i maskinen etter bruk. Noen ganger med knust glass som resultat, som regel på grunn av litt for tett plassering i maskinen. Glassene plasseres vanligvis på skrå i øverste kurv, og blir vanligvis greit rene, om ikke vi setter dem for skrått.

Lei av å knuse glassene i maskin? Disse kommer med egen knusegaranti

Høyere glass bør gå greit

Stativet vi tester kan romme flere typer glass. Våre testglass har relativt kraftig stett, men er ikke spesielt høye. I stativet fra Eva Solo smetter glassene greit inn i holderen, og har godt med luft på undersiden. Høyere glass bør dermed også kunne passere.

Her ser du grumsevannet som samler seg i bunnen av stetten på testglassene våre. Foto: Karoline Brubæk
Her ser du grumsevannet som samler seg i bunnen av stetten på testglassene våre. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Flere enn fire stettglass av vinstørrelse får du ikke plass til, så det blir mange runder i maskinen om det er Det Store Selskapet du skal gjøre rent etter.

Gode råd: Slik unngår du at glassene sitter fast i hverandre i kjøkenskapet, og vasketips for glass i oppvaskmaskinen.

Men ble de rene?

Som vi antyder ovenfor er stativet lett å bruke, men det har en opplagt svakhet. De fleste stettglass har buet bunn, som sørger for at de står støtt på bordet. Vanligvis vasker vi altså glassene plassert lett på skrå i maskinen, og vannet renner ut av bunnen, og etterlater et rent glass.

I stativet henger glassene helt rett, med det resultatet at det samler seg en dam av vaskevann under bunnen av foten på hvert glass. Resultatet er at glasset ikke blir rent under foten, samt at vi må tørke vaskevannrester av glasset etter at vi tar det ut av stativet.

Så ville vi kjøpt dette produktet? Nei, ikke for å vaske glassene i vår husstand i alle fall.


Blir ikke oppvasken helt ren? Tette spylearmer kan gi skitten oppvask

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer