Europatoppen i oppussing?

Vi nordmenn ligger på europatoppen i oppussing, og enkeltprosjektene blir stadig dyrere. Vi måtte likevel sjekke at vi leste riktig da vi så prislappen på dette oppussingsprosjektet: 80 millioner kroner.

Europatoppen i oppussing?

  1. Kongelig oppussing i bilder


22.000 kroner i året

Nordmenn pusser opp mest i Europa. Til sammen pusset vi opp for mer enn 35 milliarder kroner i 2005. Til sammenligning pusset vi opp for rundt 30 milliarder i 2003, ifølge tall fra Prognosesenteret.

I fjor pusset gjennomsnittsnordmannen altså opp for 22.000 kroner, mot 13.000 i snitt i Europa. Rett bak oss, i oppussingskroner og øre, kommer Irland og Danmark, mens söta bror ligger langt ned på listen, og kun pusser opp for rundt 10.000 kroner i året.

En kongelig grisejobb. Foto: Nigel Iskander/HRP/newsteam.co.uk
En kongelig grisejobb. Foto: Nigel Iskander/HRP/newsteam.co.uk Vis mer


Det er vel uansett ikke rart at øyenbrynet gikk i været da vi så prislappen på dette britiske oppussingsprosjektet. 6,6 millioner pund, eller rundt 80 millioner kroner.

Royal connection

Så er det heller ikke et hvilket som helst hus som skal settes i stand, men et historisk, kongelig palass: Kew Palace.

Palasset ble ferdigstilt rundt 1630 av Samuel Fortrey, og mursteinsbygningen er svært karakteristisk for denne perioden. Prinsen og Prinsessen av Wales, senere bodde Kong George II og Dronning Caroline i palasset etter at de ble forvist fra st. James's Palace. Sønnen deres, Prins Frederick, giftet seg med Prinsesse Augusta, og det var henne som etablerte den vakre botaniske hagen, Kew Gardens, som omkranser palasset i dag.

Oppussingsarbeidet startet våren 2004, og planen er at den nyrestaurerte bygningen skal åpne dørene for publikum i løpet av våren 2006. Nå jobber håndverkere og spesialister på spreng med å få alle detaljene på plass.


Trykk her for å se bilder fra arbeidet, og da Hertuginnen av Cornwall, Camilla Parker-Bowles', tok oppussingsprosjektet i nærmere øyesyn.

Selve prosjektet er heldigvis sterkt støttet av både stiftelsen "Historic Royal Palaces", som bladde opp 2,5 millioner pund (cirka 30 millioner kroner), the Heritage Lottery Fund stilte opp med 1,6 millioner pund (cirka 20 millioner kroner) og private velgjørere har til sammen donert 1 million pund (cirka 12 millioner kroner).

Les mer om palasset:
Trykk her for en virtuell tur i Kew Gardens. Kew Palace er til høyre på bildet.
Historic Royal Palaces: Kew Palace
Kew Gardens

(Disse nettstedene er med engelsk tekst.)

Kilde til statistikk og tall øverst i artikkelen: Prognosesenteret v/Newswire. Foto på forsiden: News Team International.