Ettroms leilighet farlig?

Ingen boligtype har steget så mye i verdi de seneste årene som ettroms leiligheten. Men betyr det at det er riskabelt å kjøpe en liten leilighet nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Mange vil nok hevde at prisnivået på ettroms leiligheter i hovedstadsområdet tenderer til det sykelige. For eksempel kan man ved et raskt søk på Tinde finne mange små leiligheter med store priser.

For bare å nevne noen:

image: Ettroms leilighet farlig?

  • 16 kvadratmeter til 690.000 kroner

  • 26 kvadratmeter til 1.250.000 kroner

  • 30 kvadratmeter til 1.290.000 kroner

  • 31 kvadratmeter til 1.220.000 kroner

Listen kunne fortsette, og få vil vel hevde at en kvadratmeterpris på nærmere 50.000 kroner er et kupp?


Statistikken lyver ikke

Det er ikke bare enkelteksempler som kan vise til et høyt prisnivå. Også statistikken kan bekrefte fenomenet: For ifølge Statistisk Sentralbyrå har ettroms leiligheter økt med hele 346 prosent de siste 11 årene. Det tilsvarer nærmere det dobbelte av prisøkningen på 5-roms-leiligheter i samme periode.

Like interessant som prisutviklingen over tid, er prissvingningene i perioden. Også her er det forskjeller på store og små leiligheter. Statistisk Sentralbyrå-forskernes hovedkonklusjon er at de minste leilighetene både svinger mest, og øker mest, i pris.

- Prisene på de minste leilighetene er mer følsomme for konjunkturene enn større boliger. Prisbunnen var lavest for små leiligheter i 1992. Og de minste leilighetene ligger også øverst i pris i toppåret 2002, sa forsker i Statistisk Sentralbyrå, Erling Røed Larsen, til DinSide tidligere i år.

Ikke farlig

Men er det høye prisnivået, og svingningene for disse leilighets-typene, en indikasjon på at man bør være forsiktig med å kjøpe en slik bolig nå?

TØR DU?

... å kjøpe en 25 kvadratmeter stor
leilighet til 1,25 millioner kroner? (Avsluttet)
Nei, dette er alt for dyrt.
Prisen på ett-roms kommer til å krakke.
(75%) 1146
Det er dyrt, men jeg ville godt tørre,
for prisen vil sittert fortsette å stige litt.
(16%) 246
Har ikke peiling(8%) 129
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Det er etterspørselen etter så små leiligheter som har betydning for det høye prisnivået. Og umiddelbart ser det ikke ut til den vil gå ned. Folk har en bestemt sum penger å kjøpe leilighet for, og de prioriterer altså heller en liten sentral leilighet enn en større utenfor sentrum. For tiden er det trendy å bo kubistisk, sier administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Øye mener likevel at det nok vil komme en korreksjon på boligmarkedet på et tidspunkt.

- For på et tidspunkt vil renten jo gå opp. Men det kommer nok ikke til å skje i 2004 eller 2005. Likevel venter jeg ikke noe krakk, sier han.

25 kvadrat til 6 millioner

Øye ser heller ikke at det høye prisnivået på de minste leiligheter i seg selv vil sende prisene i retur.

- Det er egentlig ikke noen øvre grense. For eksempel må du regne med å gi om lag fem ganger så mye for en liten leilighet i de dyreste strøkene i London sammenlignet med Oslo, sier han.

Og det tilsvarer ikke mindre enn godt seks millioner for lusne 25 kvadratmeter.

Overpriset

Seniorøkonom i DnBNOR, Erlend Lodemel, tror også på fortsatt lav rente de neste par årene, og at boligprisene vil fortsette å stige noe.

- Men jeg vil medgi at de små leilighetene kan virke litt overpriset. Med den sterke prisutviklingen som har vært, kan taket vært nådd, sier Lodemel.

Han advarer også mot å tro at dagens lave rentenivå er et evigvarende fenomen.

- Noen gaper nok over for mye. Kommer det høyere rente, slik at folk får vanskeligheter med betaling kombinert med et prisfall på boligmarkedet, kan noen ende opp med en negativ formue. Dermed kan det bli vanskelig å få lån til en ny bolig, påpeker han.