Ett av to tak burde fikses

Fersk undersøkelse avdekker store svakheter i boligens topplokk.

Sjekk taket når været er bra; så unngår du problemer når det snur. Foto: Colourbox.com
Sjekk taket når været er bra; så unngår du problemer når det snur. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under halvparten av norske tak er i tilfredsstillende stand, viser en fersk undersøkelse utført av Anticimex. Boligservicebedriften har undersøkt nesten 9.000 norske tak, og resultatet er nedslående. Ikke minst med tanke på at det i Sør-Norge har vært den fuktigste sommeren på 111 år, og det vi vet om konsekvensene av utette tak: Lekkasje, fukt og råte kan føre til enorme utgifter for norske huseiere.

Ta taksjekken nå: De smarte sjekker taket før de verste høststormene setter inn

Kort og lang sikt

Kombinasjonen av store nedbørsmengder og dårlig vedlikeholdte tak kan være en trussel både for akutte taklekkasjer samt fuktskader som bygges opp over tid og gir dårlig inneluft.

- For å sikre et godt inneklima er det viktig med god fuktbeskyttelse og at arbeidet utføres skikkelig. Dette er viktig både for privatboliger med skråtak, men også for næringsbygg med flate tak der vann og snø har lett for å samle seg opp, sier direktør i Icopal Geir Haugersveen i en pressemelding.

Les også: Slik tar du vare på taket

Nye boliger er fuktfeller

Det er ikke bare dem som bor i gamle boliger som bør tenke på taket. For også eiere av nye boliger har problemer med fukt og lekkasje.

Roy Nilsen, direktør for privatmarked i Anticimex, tror heller ikke situasjonen vil bedres med det første:

- Fukt og råte er allerede i dag et problem. I bransjen er vi bekymret for at problemet kan øke med trenden om å isolere mer og mer, dersom man ikke samtidig bruker fuktsperrer og andre tekniske løsninger på en gjennomtenkt måte, sier Nilsen.

Geir Haugersveen i Icopal merker imidlertid at mange bedrifter søker nye løsninger for å beskytte seg mot takskader:

- Mange innser at de ikke har kapasitet eller kunnskap til selv å kontrollere taket. Vår avdeling for tak-ekspertise, Icopal Tak, får stadig vekk henvendelser som går spesifikt på taksjekk. Vi har sett oss nødt til å opprette en egen serviceavtale for bedrifter som ønsker å slippe å bekymre seg over tak og fuktskader, sier Haugersveen.

Problemer med mose på taket? Slik blir du kvitt den

Rapporten fra Anticimex har gått over tre år og har undersøkt like under 9000 tak over hele landet. Rapporten følger Norsk Standard og bruker tilstandsgrader (TG) for å beskrive tilstanden på taket. Kun 46 % av takene er i godkjent stand (TG 0-1). 40 % av takene har behov for utbedringer og spesiell oppmerksomhet (TG 2), mens 14 % lekker og er i særdeles dårlig stand (TG 3). Tilsammen har over halvparten av norske tak behov for utbedringer.

Pleier det å henge masse istapper fra taket? Det er sikkert sykdomstegn for boligen.