Et smykke i glass, tre og stein

Arkitektkontoret Askim/Lanttos loftsinnredning for Fritt Ord ble tildelt den gjeve utmerkelsen Designers Saturday Awards i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har høy, internasjonal klasse, sier juryformann, arkitekt og designer Eero Koivisto om vinnerprosjektet til DinSide.

Bli med på Designers Saturday - søndag 9. september

Spektakulære løsninger

Prosjektet ble gjennomført av Anne Sofie Fet, interiørarkitekt MNIL og Niels Marius Askim og Lars Lantto, sivilarkitekter MNAL.

- Vår oppgave var å utvikle et delvis utbygget gammelt råloft, sier Niels Marius Askim til DinSide. - Vi så straks potensiale i den gamle trekonstruksjonen som vi ønsket å vise frem.

Fra Fritt Ords loft. Se større bilde lengst ned i artikkelen.
Fra Fritt Ords loft. Se større bilde lengst ned i artikkelen. Vis mer


Alt eksisterende interiør ble røsket ut, og glassvegger satt opp. Det er altså mulig å ha private samtaler i lukkete rom, men glassveggene gir en lys og åpen atmosfære.

Juryen skriver i sin begrunnelse:

"I et utfordrende gammelt, bevaringsverdig loft, er det ved hjelp av spektakulære løsninger og overraskende gjenbruk skapt et røft og særnorsk, men samtidig moderne og tidsriktig interiør.

De gamle trekonstruksjonene står tydelig fram i det endelige resultatet. Overraskende gjenbruk står i vellykket kontrast til de nye interiørelementer som er valgt. Glassveggene gir klare skiller mellom sonene.

Ville vise frem den opprinnelige loftskonstruksjonen: Anne Sofie Fet og Niels Marius Askim. Foto: Elisabeth Dalseg
Ville vise frem den opprinnelige loftskonstruksjonen: Anne Sofie Fet og Niels Marius Askim. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Juryen fremhever utnyttelsen av overlys og hvordan dette er løst. Interiøret er skreddersøm, høy fagkompetanse har ført til resultatet; usedvanlig vellykket interiørarkitektur."

Drømmejobben

Andre plassen gikk til Haltenbanken for interiøret i Kari Traa Concept Store. Interiøret var ved Ørjan Djønne, interiørarkitekt MNIL og Haltenbanken as; Truls Indrearne og Elise Sæle.

"Et gjennomført, lekent prosjekt, der utøverne har anstrengt seg og lykkes i bruk av detaljer som gir et gledefylt og helhetlig interiør" heter det i juryens bedømmelse.

- Det er tydelig en gryende selvtillit i norsk designbransje, troen på at man kan få det til, sier Eero Koivisto. Foto: Elisabeth Dalseg
- Det er tydelig en gryende selvtillit i norsk designbransje, troen på at man kan få det til, sier Eero Koivisto. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Haltenbanken har jobbet med Kari Traa i flere år, i alle ledd av produksjonen, fra grafisk profil, til trykk på klærene - og nå sist også innredningen av butikken.

- Vi er et helhetlig designbyrå, sier Elise Sæle. - Å få jobbe på denne måten, full pakke, Dette er på mange måter drømmejobben! - Det er tøft når noen tør å stole på byrået hele veien, supplerer Ørjan Djønne.

Tredjeplassen gikk til BI Campus Nydalen, innredning av fellesarealer: Niels Torp arkitekter og interiørarkitekter ved Trine Rosenberg, interiørarkitekt MNIL.

Juryen sier blant annet: "Fellesarealene er det beste utgangspunkt for trivsel og godt miljø, som er viktig for brukernes faglige resultater."

Oppgangstider

Førstepremien i studentklassen gikk til Runa Klock ved Kunsthøgskolen i Bergen. Foto: Elisabeth Dalseg
Førstepremien i studentklassen gikk til Runa Klock ved Kunsthøgskolen i Bergen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Når jeg ser på nivået på årets bidrag, og i - ja, det merkes at dere har en bra økonomi i Norge, sier Koivisto entusiastisk.

Koivisto er arkitekt og designer, og en del av det internasjonalt anerkjente designkollektivet Claesson Koivisto Rune.

Han peker også på det positive i at norsk design har fått stor oppmerksomhet - ikke bare internasjonalt, men også nasjonalt.

- Se på operaen. Det at en offentlig bygning tegnes av et avant guarde-kontor gir et tydelig signal om at det går an. Jeg tror vi vil få se mye spennende fra Norge i tiden fremover.

I studentkonkurransen, der temaet var loungestoler det Runa Klock fra Kunsthøgskolen i Oslo som stakk av med den gjeve førsteprisen med stolen Rose.

Stolen har tidligere vært vist frem, på møbelmessen i Stockholm i år - der Klock også viste frem den miljøvennlige stablestolen RK Bottle i bambus, en av våre store messefavoritter.

Andrepremien gikk til Svein Petter Knudsen fra Kunsthøgskolen i Bergen for Frame, og tredjeplassen til Christoffer Angell, ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Detalj fra Askim/Lanttos loftsinnredning for Fritt Ord.
Detalj fra Askim/Lanttos loftsinnredning for Fritt Ord. Vis mer