- Et «must» for alle boligkjøpere

Lurer du på hva en bolig gikk for sist, eller hva naboen tjente på forrige boligsalg? Her får du svar!

<b>SJEKK PRISNIVÅ OG PRISUTVIKLING:</b> Med tjenester som viser historikk på eiendomspriser, kan du sjekke hva naboene tjente på kjøp og salg - eller få oversikt over hva boligen du vurderer å kjøpe ble solgt for ved forrige salg - eller hva tilsvarende boliger er solgt for i senere tid. Foto: PER ERVLAND
SJEKK PRISNIVÅ OG PRISUTVIKLING: Med tjenester som viser historikk på eiendomspriser, kan du sjekke hva naboene tjente på kjøp og salg - eller få oversikt over hva boligen du vurderer å kjøpe ble solgt for ved forrige salg - eller hva tilsvarende boliger er solgt for i senere tid. Foto: PER ERVLANDVis mer

De fleste eiendomsoverdragelser er offentlige, og følger du med i lokalavisa eller på nett, kan du finne ut hva boligene i nabolaget ble solgt for. Men det kan være spennende å se hele salgshistorikken til en bolig, for eksempel hva den svinedyre ettromsen på beste vestkant i Oslo ble solgt for ved forrige eierskifte, eller hva naboen egentlig tjente på kjøp og salg av boligen sin.

Dette kan du sjekke i tjenester på nett, som den nylig lanserte boligpris-tjenesten på 1881.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, mener dette er veldig nyttige tjenester for alle som er i markedet for å kjøpe eller selge bolig.

- Dette er veldig nyttig for boligeiere og for alle som vurderer å selge, og som enkelt kan sammenlikne med hva nylig omsatte tilsvarende boliger er solgt for. Gratis og veldig enkelt får du god informasjon om markedet, skriver Bartholdsen, i et blogginnlegg på Forbrukerrådets nettsider.

- ET «MUST» FOR BOLIGKJØPERE: Fagdirektør  Foto: FORBRUKERRÅDET
- ET «MUST» FOR BOLIGKJØPERE: Fagdirektør Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Den er et «must» for alle boligkjøpere, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig? Her er den «skjulte» informasjonen du bør se etter

Flere tjenester tilbyr dette

Finn.no har i flere år hatt denne funksjonaliteten på Finn.no eiendom, under fanen Eierskifte. Der kan du enkelt søke på adresse - og du får da opp historiske tall på hva boligene tidligere er solgt for. Finn har også en egen mobiltjeneste for dette.

Nå har 1881.no også lansert en liknende tjeneste, kalt boligpriser.1881.no men her får du enda mer data enn det du får hos Finn.no

Hos 1881 får du også opp navnene på kjøpere og selgere ved eierskiftet, i tillegg til salgssum og type eiendomsskifte.

Du kan imidlertid ikke søke på navn - du må søke på adresse eller sted.

FÅ OVERSIKT: Slik kan du søke og få oversikt over de faktiske boligprisene i et område. Foto: KRISTIN SØRDAL
FÅ OVERSIKT: Slik kan du søke og få oversikt over de faktiske boligprisene i et område. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Og på boligpriser.1881 kan du i tillegg navigere deg rundt i et kart og sjekke hva boligene i området er solgt for. Ganske kjekt for deg som bare er nysgjerrig og vil sjekke hva naboene kan ha tjent på siste kjøp og salg - eller selvsagt mer matnyttig for deg som skal kjøpe, for å få oversikt over prisnivået i nabolaget.

Bartholdsen uttrykker at han er imponert over den nye tjenesten til 1881.

- Det tar meg bare sekunder å finne leiligheten du solgte i 2003, til hvem og for hva, og samtlige senere omsetninger. Tjenesten viser solgte boliger, boligprisstatistikk og boligprisutvikling. Og den er et «must» for alle boligkjøpere. Har du vært på visning på en gitt adresse, er det lett å finne hva andre i gården betalte da de kjøpte, hevder Bartholdsen.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av meglerne, du kan bli fanget i en knøttliten bolig

Men husk: Det er mer til en boligpris enn kun salgssummen

Både 1881 og Finn henter data fra Grunnboken. Du kan søke etter historiske data på fast eiendom og borettsandeler - men ikke på aksjeleiligheter, da aksjeleiligheter ikke er omfattet av tinglysingsloven.

Du som boligkjøper må huske at det er flere økonomiske aspekter ved et boligkjøp og en verdivurdering, enn kun salgssummen.

- Det er ett viktig forhold som du som undersøker boligpriser bør huske, og det er at fellesgjelden og om den er nedbetalt eller ikke, og om det er skader eller vedlikeholdsetterslep og ting som følger med, selvsagt er blant de tilleggsopplysninger som må tas hensyn til, uttaler Bartholdsen i sitt blogginnlegg.

- Men alt i alt: For det store flertallet av boligeiere og boligkjøpere er dette et nyttig og enkelt verktøy, skriver han.

HVA ER BOLIGEN DIN VERDT? Her kan du sjekke og få svar!

Prøv selv!

Du finner Finn.no og 1881 sine boligprissøk her:

Finn.no ... Eierskifte
boligpriser.1881.no

Vi har selv testet ut løsningene, og må si at 1881 sin nye tjeneste er veldig intuitiv og enkel i bruk. Vi liker også godt at du kan bevege deg rundt kartet og enkelt få opp prisene på alle eiendommene i kartutsnittet. Det gir en god pekepinn på boligprisene i et område.

Et av punktene som Bartholdsen tidligere har uttalt til Dinside er veldig viktig ved kjøp av bolig, er å sette seg inn i prisnivået i området - for på den måten unngå å betale for mye for en bolig, i forhold til det generelle prisnivået der. I så måte er den nye tjenesten et utmerket verktøy.

HVA ER BOLIGEN DIN VERDT? Her kan du sjekke og få svar!

Oppdateres daglig

Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, sier til Dinside at prisstatistikken, som eierskiftehistorikk er en del av, oppdateres daglig, eller så fort grunndataen oppdateres.

- Våre tall viser at 3 prosent av FINNs brukere benytter seg av denne tjenesten fra boligannonsene, og de vil fremover kunne benytte seg av tjenesten på mobilplattformen vår. Prishistorikken på mobilplattformen kjøper vi fra Norkart, og de oppdateres så fort som grunndataene oppdateres fra Enhetsregisteret, sier Kirkholm til Dinside.