<strong>SELVDREVET:</strong> CASA ISEAMI ligger  isolert og vakkert til, men det spesielle er at huset er helt selvforsynt med vann og strøm. Foto: Arkitektene
SELVDREVET: CASA ISEAMI ligger isolert og vakkert til, men det spesielle er at huset er helt selvforsynt med vann og strøm. Foto: ArkitekteneVis mer

Et lekkert passivhus

Her er ikke beliggenheten det mest imponerende.

Nær 60 prosent av DinSides lesere svarte i en avstemning at de var villige til å betale noe mer for å bo i et såkalt passivhus - en bolig som bruker ingen, eller minimalt med energi.

Temanettsiden Passiv.no som er drevet av Sintef Byggforsk, Arkitektur og byggteknikk, definerer det slik:

Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med vanlige hus. Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er cirka 25% av energibehovet av en vanlig bolig. Grunnen til at det kalles passivhus, er at man tar i bruk mest mulig passive tiltak for å redusere energibehovet, slik som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, og varmegjenvinning.

Passivt i regnskogen

Passivt er heldigvis ikke ensbetydende med kjedelig arkitektur. Under kan du se ett av de lekreste husene av denne typen vi har kommet over til nå:

SELVDREVET: CASA ISEAMI ligger isolert og vakkert til, men det spesielle er at huset er helt selvforsynt med vann og strøm. Foto: Arkitektene
Huset er bygget for å minimere plagsomt solinnfall, men maksimere den naturlige luftingen ved behov. Foto: Arkitektene
Huset ligger 30 km fra nærmeste bosetting. Foto: Arkitektene
Foto: Arkitektene
Sprossene skjermer for sol, men slipper inn godt med lys. De store takene skjermer også, og gir dessuten både strøm og soloppvarmet vann. Foto: Arkitektene
ISEAMI-institute er også en bolig. Og helt selvdrevet hva gjelder vann og energi. Foto: Arkitektene


(Se flere bilder på arkitektenes Facebook-side)

Casa Iseami av Robles Arquitectos har den store fordelen at det er plassert i et energivennlig klima. Bygget som skal fungere som kombinert bolig og arbeidsplass, ble satt opp i varme Costa Rica i 2009/2010. Og det mest spektakulære er altså ikke den vakre beliggenheten, men hvordan forsyningsbehovet er løst. Her er ingen muligheter for tilknytning til offentlige nett for vann, kloakk eller strøm. Men utbygger og arkitekter har fylt huset med "grønn teknologi" som løser både energibehov, vannforbruk og utslipp på en passiv og miljøvennlig måte. Vann fra eiendommen gir både forbruksvann og driver strømturbiner. Energi tilføres også via solpaneler på taket, som gir både strøm og varmt vann. Huset er for øvrig konstruert for å maksimere utnyttelsen av det naturlige lyset, samtidig som det ikke skal være plagsomt. Huset er også bygget for å få mest mulig naturlig lufting, for blant annet å slippe klimaanlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huset ligger på Playa Carate på Peninsula de Osa i Costa Rica.

Likte du dette huset? Da bør du også få med deg dette spektakulære drømmehuset som ligger i USA samt artikkelen fra 2008 om fremtidens boliger

Foreløpig få passivhus i Norge


Beliggenheten og klimaet er vanskelig å matche. Og dessuten gir norske forhold arkitekter og utbyggere andre utfordringer enn det tropiske Costa Rica. Men det finnes passivhus også her hjemme.

De første passivhusene som ble bygget i Norden ligger i Lindås ved Göteborg i Sverige, ifølge Passiv.no, som skriver at det i Norge foreløpig finnes få eksempler på passivhus. Men noen er det. Les her om Gudrun og Harald Ringstad, som bor i det som ble Norges første passivhus. Slik får du minimale energiutgifter.

Og i mai i år inngikk Mesterhus og OBOS kontrakt om bygging av 17 eneboliger som passivhus i Oslo. Rudshagen borettslag vil dermed bli Oslos første eneboligfelt bestående av passivhus.

– Vi får flere og flere henvendelser fra folk som har spørsmål om passivhus. Vi tror denne trenden virkelig kan ta fart når store aktører som OBOS velger å satse på slike miljøvennlige løsninger. Det er først da det skjer virkelig store endringer i bransjen, sier leder i Mesterhuskjeden i Norge, Raymond Myrland, ifølge Husbankens nettsider for Lavenergiboliger.

I mai 2009 kom også det første passive ferdighuset. Passivhuset har modellnavnet Celsius, og kommer fra Systemhus.

Se også: De nyeste ferdighyttene

Husk nye regler

Vet du hvordan ditt hus ligger an på energifronten? Alle som leier ut eller skal selge hus etter 1. juli i år må sørge for at boligen energimerkes.

Slik energimerker du boligen din

Betaler du for mye for strømmen? Sjekk DinSides strømkalkulator