Et hjem med klaver?

Begynne eller ta opp igjen pianospillinga? Her noen gode tips før du handler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge sies det at man kommer fra "et møblert hjem" hvis man har litt dannelse og kulturell profil hevet over den gemene hop. Reiser man sørover og passerer Skagerak finner man at danskene har tatt den enda litt lenger, der sies det at man kommer fra "et hjem med klaver" når man påberoper seg kulturell distanse til almuen.

Det er også verdt å vite, for perspektivets skyld, at ved forrige århundreskifte (altså tidlig på 1900-tallet) var det noteforlagene som tilsvarte plateselskapene. Og den tids "hits" ble før platespillerens tid nødvendigvis ikke solgt som innspillinger, men som noter(!). Disse ble kjøpt i store antall og folk satt i hjemmene og spilte - og sang - selv.

I dag er det ikke lenger like "fint" å ha et piano i heimen, å spille selv er et fritidssyssel på linje med mange andre.

Sunn inspirasjon

Å oppleve at folk er gode utøvere gir forskjellige effekter hos folk. De fleste bare nyter og engasjerer seg i opplevelsen, om det er på fotballkamp, kappleik, jazzklubb eller klaverkonsert.

Men mange blir inspirert til å ville være med og gjøre det samme selv, og godt er det. Ellers hadde det kulturelle tilbudet blitt magert, enten vi snakker om rekruttering til fotball eller filharmonien.

For de som velger det musikalske spillet er pianoet det instrumentet som vil prege boligen i størst grad, og det er dette vi tar for oss her. Det er nemlig mange viktige valg man må ta underveis.

Hva slags piano skal du kjøpe?

Det er mange alternative pianoer du kan velge mellom. Det viktigste valget er om du skal gå for et tradisjonelt akustisk piano eller et moderne digitalt piano. Begge alternativene har sine sterke og svake sider, avhengig av praktiske begrensninger eller personlig smak.

Prismessig overlapper de hverandre i stor grad, men de aller billigste er digitale, da snakker vi nærmest om leketøy. De aller dyreste er akustiske, men da snakker vi om konsertflygler.

Et godt digitalpiano koster omtrent halvparten av et godt akustisk piano.

Digitalt piano

Et digitalt piano bygger på sampling, en teknikk som bruker hundrevis av digitale opptak av enkelttoner på akustiske pianoer. Lyden fra hver enkelt tangent blir tatt opp fra den blir slått an og helt til den dør ut. Dette gjøres både for svake og sterke anslag, jo fler jo mer naturtro blir karakteren på lyden. Det er stor forskjell på klangen i en svak og sterk tone fra et piano, særlig i bassen.

Rimelig Roland digitalpiano
Rimelig Roland digitalpiano Vis mer


De mer avansert digitale pianoene tar også opp tonene både uten pedal og med pedalen nede. Da får man med seg at lyden klinger over i de andre strengene. Støyen fra pedalen og demperne tas også opp, for å få en mest mulig detaljert kopi av den akustiske pianolyden.

Lyden spilles av med innebygde forsterkere og høyttalere, på dyrere instrumenter kan disse være kraftige og spredt rundt i møbelet, slik at lyden oppleves å komme fra hele instrumentet.

Fordeler:

 • Lettere å frakte enn et akustisk piano, du slipper flyttebyrå.
 • Det tar mindre plass og ser mer moderne ut
 • Det kan enkelt flyttes fra rom til rom i boligen
 • Det trenger ikke vedlikehold som stemming og utskifting av slitedeler
 • Du kan justere lydstyrken slik at du kan øve på å spille sterkt uten at det blir tilsvarende høyt.
 • Det er gjerne flere lyder innebygd, så du får flere instrumenter i ett
 • Du kan koble instrumentet til en PC/Mac med MIDI/USB, spille mange andre lyder, ta opp mange spor og lage ditt eget hjemmestudio.
 • Du kan plugge inn hodetelefoner og kan spille når du vil uten å sjenere naboer eller andre familiemedlemmer

Ulemper

 • Anslaget, pedal og klang blir aldri helt det samme som på et godt akustisk piano
 • Klangen blir tørrere, du opplever ikke den helt unike akustiske pianoklangen hvor vibrasjonene i strengene smitter over og klinger i hverandre.
 • Et digitalt piano ser ofte simplere ut enn et akustisk piano ("Ikea-følelse")
 • Instrumentet faller fortere i pris, den tekniske utviklingen går videre og det kommer stadig enda litt bedre instrumenter.
 • Yamaha digitalt flygel
  Yamaha digitalt flygel Vis mer


  Hvor handler du?
  Digitalt piano får du i de fleste musikkforretninger som selger instrumenter. Utvalget varierer, de ledende merker som Yamaha, Roland føres av alle de store. Du finner også rimelige konkurrenter som Viscount og Casio i en del forretninger.

  Prisene varier fra enkle stativ/bordmodeller til noen få tusen til "miniflygler" kjent fra f.eks. TV-programmet "Beat for beat" til 69 000.-

  Akustisk piano

  Et akustisk piano er en gedigen konstruksjon som har vært mer eller mindre uforandret i over 100 år. Det har kommet til små forbedringer i mekanikk og utførelse, men prinsippene er de samme.

  Instrumentets egenart forutsetter at det bygges i ekte trematerialer og håndtverk av høy kvalitet, her nytter det ikke med sponplater og plastfilm med tremønster.

  Yamaha akustisk piano
  Yamaha akustisk piano Vis mer


  Rammen lages fremdeles av støpejern, og strengene er av stål omspunnet med kobber i toneområdet under diskanten.

  Bak tangentene finner vi en komplisert mekanikk som sørger for å overføre fingerbevegelsen til hammeren som slår an strengen. Mekanikken består av treverk, filt og litt metall til akslinger og splinter.

  Fordeler:

  • Et akustisk piano står fram som et ekte møbel i større grad enn de aller fleste digitale pianoer.

  • Klangbunnen gjør at strengelyden blir større og spres i hele rommet, og er grunnen til den store klangen som du bare får på et akustisk piano. Holder du pedalen nede og spiller noen toner så hører du det med en gang.

  • Mekanikken gir deg en mer ekte følelse av vekt og motstand enn selv de mest avanserte etterlingningene hos digitale pianoer.

  • For klassisk og annen pianistisk musikk basert på klangnyanser gir et akustisk piano riktigere klang og kontroll over denne enn et digitalt.

  • Et kvalitetspiano holder seg bedre i pris enn et digitalt piano.

   Foto: COLORBOX
  Foto: COLORBOX Vis mer


  Ulemper

  • Et akustisk piano er tungt og krever profesjonelle flyttefolk
  • Det må stemmes flere ganger i året (avhengig av omgivelser og bruk)
  • Det tar plass og kan ikke enkelt ryddes unna ved behov
  • Det gir mye lyd som ikke kan justeres på annen måte enn ved å spille svakere
  • Det dominerer innredningen og passer designmessig ikke like godt inn i alle miljøer

  Nytt eller brukt?

  Brukte digitalpianoer finner du i annonser på nett og aviser, og til en viss grad i musikkforretninger etter innbytte. Å kjøpe et brukt digitalt instrument blir som å kjøpe annen hjemme-elektronikk privat, det er lurt å kjenne fakta og spesifikasjoner og å få prøvd instrumentet før du kjøper.

  Du kan sikkert gjøre en god handel i forhold til instrumentets nypris, men husk at et digitalpiano som koster 40 000 for 10 år siden er en del dårligere enn dagens modeller i samme prisklasse.

  Når det gjelder akustiske pianoer er det langt mer komplisert. Kjøper du privat bør du få med deg en pianostemmer som sjekker instrumentet og vurderer prisen som ønskes. Her kan både du og selger få dere en overraskelse, i den ene eller andre retning. Ikke alle vet hva et piano er verdt. Er det et anerkjent merke i meget god stand kan det være verdt mye penger. Men et gammelt, ustemt, digert skaberakkel med utskjæringer og lysestaker er ikke verdt å kaste bort gulvplass på. Selv om du får det gratis.

  Dette har sett sine beste dager
  Dette har sett sine beste dager Vis mer


  Kjøper du et brukt piano i en pianoforretning eller pianoverksted får du derimot et instrument som er pusset opp utvendig, restaurert innvendig og med garanti.

  Alternativer

  Hvis du skal sjekke ut om avkommet er musikalsk og interessert i å lære å spille kan det være lurt å kjøpe et lite, rimelig instrument hvis barnet er lite.

  Det aller rimeligste er et USB-keyboard som kan kobles til husets PC og spilles ut gjennom hodetelefoner eller et sett kurante PC-høyttalere. Du trenger et virtuelt piano-program, disse kan kjøpes på nett for rundt 35 USD (søk på free piano vst).

  Roland USB-keyboard
  Roland USB-keyboard Vis mer


  Viser det seg at den håpefulle har både gehør og rytmesans og er interessert i å gå dypere inn i klaverets verden kan du vurdere å kjøpe et instrument som ikke legger begrensninger på utfoldelsen.

  Har du både plass og et musikktalent i huset er det ingen ting som slår et flygel. Et brukt profesjonelt restaurert flygel kan du få helt fra 40 000 kroner og oppover. Skal du ha et kjent merke som Steinway, Bøsendorfer eller Bechstein må du ut med mer. Men er du heldig kan du sitte med et instrument som ikke faller, men øker i verdi over tid.

  image: Et hjem med klaver?


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!