Et dyrt alternativ

Pelletsfyring er dyrere enn elektrisk varme.

Fyring med pellets skulle være et mer miljøvennlig alternativ, men prisene har ikke utviklet seg som forventet. Folk holder seg derfor til tradisjonelle fyringsmetoder.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Fyring med pellets skulle være et mer miljøvennlig alternativ, men prisene har ikke utviklet seg som forventet. Folk holder seg derfor til tradisjonelle fyringsmetoder.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pelletskaminer skulle redde oss fra prissjokk på strøm. Slik har det ikke gått. Pelletsfyring er nå dyrere enn elektrisk varme, og salget går dårlig, skriver Forbrukerrådet.

Vinteren 2003 ble strømmen så dyr at tabloidavisene rapporterte om pensjonister som holdt på å fryse i hjel i egen stue. Politikerne var raskt på banen med støtte til miljøvennlig energisparing.

Pelletskaminer, som skulle forvandle norsk skogsavfall til lun og lønnsom varme, ble i hui og hast utpekt som satsingsområde. Mer effektive og lønnsomme varmepumper og tradisjonelle vedovner ble unntatt støtte. Støtteordningen for pelletskaminer er videreført, men pellets har ikke blitt noen stor suksess.

Biopeiskos til halv pris

Ikke lønnsomt

En pelletskamin koster cirka 30.000 kroner. Eldre skorsteiner må ofte utbedres før man tenner opp, så investeringen kan fort komme på 40.000 - 50.000 kroner.

Prisen på pellets har steget kraftig og ligger nå på nivå med strømprisen, ca 81 øre/kWh, ifølge Enova. Dermed blir det lite å spare på å fyre med pellets, til tross for statstilskudd. Stønaden er nemlig svært begrenset.

- I gjennomsnitt har pelletskaminer fått 3763 kroner i tilskudd, opplyser Sverre Inge Heimdal som er spesialrådgiver hos Enova.

Manglende lønnsomhet gjør at salget av pelletskaminer aldri har tatt av.

- Totalt er det mottatt 5090 søknader, men halvparten av søkerne skrinlegger prosjektet. Totalt er det utbetalt støtte til 1853 ovner for pellets fram til november 2008, sier Heimdal.

Gir bort millioner til miljøvennlig oppvarming

Satsingen slokker

Etter fem år med støtte står pellets for en mikroskopisk andel av oppvarmingen i de tusen hjem. Trøndelags Forskning og Utvikling har undersøkt erfaringene med pelletsfyring hos 210 husstander. Resultatene bekrefter at pellets ikke har blitt den suksessen man håpet på.

- Erfaringene med pelletskaminer er at salget ikke tar av, til tross for at energikostnadene for pellets har vært konkurransedyktige i forhold til strøm. Dette henger sammen med de relativt høye investeringskostnadene og at det er mer lønnsomt for folk flest å investere i luft-til-luft-varmepumper, sier Roald Strand hos Trøndelags Forskning og Utvikling.

Satsingen på pellets er i ferd med å slokke.

Har du billigste strømleverandør? Finn ut med DinSides strømkalkulator

Kutter pellets

Økende pelletspriser og importerte ovner som ikke er tilpasset norske forhold, bidrar også til at pelletskaminer ikke lenger fenger.

- Markedet har hatt en mye svakere utvikling i 2007 og 2008, noe som trolig skyldes at flere store aktører ikke lenger satser i Norge, sannsynligvis på grunn av at pelletsprisene har steget 50 prosent, sier Strand.

Rapporten viser dessuten at pelletsfyring byr på en del problemer. Pelletsen kommer i ulik størrelse og kvalitet, noe som kan gi problemer med fyringen, blant annet med dannelse av sot og slagg. Erfaringen viser også at folk sliter med ovner som ikke vil tenne.

Pelletskaminer har stort sett de samme ulempene som tradisjonell vedfyring og få av fordelene som oppvarming med panelovner eller varmepumper byr på. Pelletsovner blir ofte markedsført med at de, i motsetning til vedovner, kan fylles med pellets for lengre tid, men ingen av de undersøkte ovnene hadde lagringskapasitet for mer enn tre dager. Dessuten kuttet svært mange av de spurte husstandene ut vedfyring når de fikk pelletskamin. Det reduserer miljøgevinsten.

Likevel gir en pelletskamin en gjennomsnittlig reduksjon i strømforbruket på 6900 kWh per år. Hele 95 prosent av de spurte i Trøndelags Forsknings undersøkelse oppgir likevel at de er fornøyde med pelletsfyringen, selv om det altså ikke lønner seg økonomisk.

(Kilde: Forbrukerradet.no)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!