Fra FM til DAB-radio

ESA: DAB-overgang bryter ikke EØS-reglene

Norges overgang til DAB-radio bryter ikke med EØS-reglene, slår tilsynsorganet ESA fast. Klagesaken blir dermed lukket.

UNIKT: Norge er det eneste landet i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.
UNIKT: Norge er det eneste landet i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESA mottok klagen i 2015.

Der ble det hevdet at slukkingen av det analoge FM-nettet og introduksjonen av DAB-teknologi for radiokringkastere i Norge medførte et brudd på EØS-avtalen.

– ESA konkluderer med at det er opp til det enkelte EØS-land å beslutte en nasjonal overgang fra analog til digital kringkasting, skriver tilsynsorganet.

– Dette forutsetter at frekvensspekteret styres hensiktsmessig og at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av objektive, åpne og ikke-diskriminerende kriterier. Basert på disse kriteriene kan et land ivareta legitime mediemålsettinger, slik som å fremme konkurranse, økt mediemangfold og større innholdsvariasjon. Overgangen fra FM- til DAB-radio er i overensstemmelse med Norges EØS-forpliktelser, heter det videre.

I 2017 stengte Norge FM-nettet for nasjonale kommersielle radiokanaler og kommersielle lokalradiokanaler i Norges fire største byer. Lokal radiokringkasting via FM-nettet omfattes i dag ikke av endringene.

Nedgang i radiolytting etter DAB

Medietilsynet melder om en nedgang i radiolyttere etter omleggingen til DAB - selv om den kvartalsvise utviklingen i 2018 har vært stabil.

Medietilsynet uttaler i en fersk rapport at det ikke er noen tvil om at tallene viser en klar nedgang i antall lyttere og lyttertid de siste årene, særlig sammenlignet med året før FM-nettet ble slukket.

Andelen som lytter daglig på nasjonale kanaler har gått ned fra 63,2 prosent i 2017 til 55,9 prosent hittil i 2018. I 2016, før FM-slukkingen startet, var andelen daglige lyttere på 67,6 prosent.

Den kvartalsvise utviklingen i lyttertid har vært relativt stabil så langt i 2018, med rundt 72 minutter daglig lytting. Sammenlignet med tidligere år har lyttertiden gått ned. I 2017 og 2016 var lyttertiden på henholdsvis 79 og 85 minutter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!