– Erstatt med det samme som står i

Må du bytte pære i julebelysningen, så erstatt med det samme som står i, sier eksperten.

<b>KJØP NYTT MED LED:</b> Erstatt med tilsvarende lamper som de opprinnelige, eller kjøp LED om du skal kjøpe nytt, oppfordrer Tore Ledaal ved Nemkos sikkerhetslaboratorium. Foto: colourbox.com
KJØP NYTT MED LED: Erstatt med tilsvarende lamper som de opprinnelige, eller kjøp LED om du skal kjøpe nytt, oppfordrer Tore Ledaal ved Nemkos sikkerhetslaboratorium. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide å børste støvet av adventsstjerner, adventsstaker og annen julebelysning.

Men må du bytte lamper, så bør du passe på. Det er nemlig ikke bare-bare å bytte fra glødepærer til LED-pærer, og skal du bytte, må du passe på spenningen.

– Skal du være sikker på at ingenting går galt, bør du bytte med det samme som allerede står i, oppfordrer Tore Ledaal, avdelingsleder ved sikkerhetslaboratoriet ved Nemko.

Kjøp heller ny

Nemko driver med testing av blant annet belysningsarmaturer, komponenter og LED-produkter i henhold til en rekke produktkategorier og standarder.

Du kan med andre ord ikke uten videre bytte ut dine gamle glødepærer med LED-erstatningslamper.

– Det skal ikke gå galt, men kjøp heller en ny som er lagt for det, oppfordrer Ledaal.

Dette gjelder dersom du skulle tenke på å bytte ut glødepærene med erstatningslamper i LED. Da bør du altså heller kassere den gamle og kjøpe en ny adventsstake som er laget for bruk med LED.

Og du bør for all del heller ikke skifte ut én glødelampe i for eksempel en 7-armet adventsstake med en ny LED-erstatningslampe.

– Skal du skifte, så må du skifte alle. Det er viktig at det er riktig spenning. Du skal kun erstatte med det som står i, og det som står på produktet at du kan erstatte med, sier Ledaal.

Bytter du ut én glødelampe i en lystestake med en LED-lampe, vil dette forstyrre spenningen i de øvrige lampene, som vil kunne trekke mer strøm. Dette kan føre til varmeutvikling i de øvrige lampene.

Tryggere med LED

Elstyrelsen i Sverige har testet elforbruket på julebelysning, og har testet både julebelysning med glødelamper og med LED-lys.

De har sett både på elforbruk, men også på lysstyrke.

– Velger julefeirerne gamle glødelamper, kan energiforbruket bli opp mot 20 ganger høyere, i stedet for ved moderne LED-lamper, sier testleder Sherwan Fatah i Energimyndigheten.

De oppfordrer forbrukere til å kjøpe julebelysning med LED-lamper dersom man skal kjøpe nytt.

Å velge en LED-adventsstake kan faktisk også være tryggere enn en med glødepærer:

– Generelt sett har man ikke den samme varmeeffekten med LED som man har med glødepærer, så sånn sett vil det være tryggere, når det går på varme og varmeutvikling, forteller Ledaal i Nemko.

Kjøp nytt med LED

På tross av at glødelamper i tradisjonell forstand i stor grad er utfaset, er det fremdeles mulig å få tak i glødelamper til julebelysningen. Dette fordi lamper til julebelysningen er å anse som spesiallamper - og er dermed unntatt.

Dette kan du spare:

  • En sjuarmet adventsstake med glødelamper drar 14 ganger mer energi enn den med LED-lamper.
  • En juletrebelysning med 16 lyspunkter og glødelamper, drar 33 ganger mer strøm enn en tilsvarende med LED-lamper.
  • Og liker du kulørte lys, bør du i alle fall være oppmerksom: Lysslyngen med ti lamper og glødelamper trekker 45 ganger mer enn den tilsvarende med LED-lamper. Den kulørte lysslyngen fra Konstsmide drar 186 kilowattimer (kWh) i løpet av en måned, mens tilsvarende med LED kun drar 4,15 kWh!

Hvordan finner du tilsvarende lysstyrke?

Energimyndigheten har også testet hvor mye lys LED-lampene faktisk gir, målt i lumen. Lumen er er mål for lysmengde, og sier altså noe om den faktiske lysstyrken som lampen avgir. Dette i motsetning til watt, som er et mål på hvor mye elektrisk effekt som brukes, og er dermed også indirekte et mål på energiforbruket.

Lumen-verdien skal også være engitt på pakningen, sammen med watt-effekten.

I tillegg har også Energimyndigheten testet hvor naturtro fargegjengivelsen er på de ulike, samt om fargen er kald eller varm. Når det kommer til julebelysning, vil vel de fleste foretrekke et varmere lys, da dette egentlig er mer stemningslys.

Fargetemperaturen oppgis i kelvin, og jo lavere tall - jo varmere lys.

Sjekk derfor dette før du kjøper julebelysningen. Du vil kanskje foretrekke en advensttake med varmt lys inne, mens det er best med litt kaldere lys ute. Energimyndighetens test viser at flere av LED-lampene har et varmt lys - mens andre har et kaldere, mer blåaktig lys.

Du kan lese hele testen her, hos Energimyndigheten på nett.

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!