Ericofonen

Ericofonen var en teknisk nyvinning på 50-tallet. I dag er den en kult-telefon, med egne fanklubber på nettet.


Revolusjonerende telefon

Ericofonen ble produsert av svenske Ericsson (den gang LM Ericsson). Det som nå er et designikon av dimensjoner, var i sin tid et av verdens største fremskritt innen telefondesign.

En rekke nye materialer så dagens lys under annen verdenskrig. Ericofonen er utført i et av dem, og var en teknologisk nyvinning innen industriell design fordi den var støpt av termoplast - i én del .

Foto: Nasjonalmuseet. Foto: Nasjonalmuseet
Foto: Nasjonalmuseet. Foto: Nasjonalmuseet Vis mer


I 1941 kom den første varianten av Ericofonen, formgitt av Ralph Lysell og Hugo Blomberg. Ericssons designteam, ledet av Gösta Thames, jobbet videre med designet av Ericofonen gjennom hele 40-tallet. Den nye telefonen skulle være liten, lett - og enkel å bruke.

Den endelige versjonen så dagens lys i 1954, og var i produksjon frem til 1982. I Sverige ble Ericofonen også kalt Kobra, fordi den ligner litt på en slange.

Opprinnelig var Ericofonen ment som en sykehustelefon. Den skulle gjøre det enklere for pasienter å ta en telefonsamtale mens de lå i sengen, fordi telefonen var i én del, og med tallskiven på undersiden.

Originalreklame. Faksimile fra www.ericofon.com. På dette nettstedet kan du lese mer om Ericofonen. Foto: ericofon.com
Originalreklame. Faksimile fra www.ericofon.com. På dette nettstedet kan du lese mer om Ericofonen. Foto: ericofon.com Vis mer


Telefon til massene

I 1956 begynte Ericsson å selge Ericofonen til vanlige forbrukere i Europa og Australia. I Sverige ble den innført som en "sidetelefon", det vil si at man måtte ha en annen telefon for å kunne ha Ericofonen, blant annet fordi den ikke ringte når det kom en innkommende samtale.

I begynnelsen fikk man den kun i elfenbenshvitt. Da den i 1959 ble innført som hovedtelefon, kunne man få den i fem farger: elfenbenshvit, grå, grønn, blå och rød. Telefonen ble en uventet stor suksess, og det ble solgt over 100.000 eksemplarer av den de første tre årene i Sverige.

I USA hadde Bell Telephones monopol på telefoni-markedet, hvor de leide ut sine egne telefoner. De følte seg truet av Ericofonen, og nektet å ta inn disse "utenlandske telefonene". Selskapet brukte skremselspropaganda som gikk ut på at Ericofonen ødela det amerikanske telefonsystemet, for å hindre folk i å kjøpe den.

Da Ericofonen endelig fikk tilgang til det amerikanske markedet, først gjennom institusjoner og til slutt direkte til forbrukere, tok salget helt av. I USA kunne man i begynnelsen få Ericofonen i 18 forskjellige farger, men fra 1961 solgtes den i 8 forskjellige farger.

Foto: Tekniska Museet. Foto: Tekniska Museet
Foto: Tekniska Museet. Foto: Tekniska Museet Vis mer


Ericofonen på utstilling

I disse dager kan du se Ericofonen på Kunstindustrimuseet i Oslo, i utstillingen Scandinavian Design beyond the myth. Utstillingen varer frem til 13. august i år.

Her finner du mer informasjon om utstillingen: www.nasjonalmuseet.no eller på disse nettsidene: www.scandesign.org.

Ericofonen har også plass på Tekniska Museet i Stockholm, om du skulle være i de trakter.

Kilder: Ericofon.com, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Passagen, Tekniska Museet.