Det er forskjell på Plumbo, og mange årsaker til at rørleggerne har advart mot det. Men bruker du det rett, er det ikke farlig.  Foto: Plumbo
Det er forskjell på Plumbo, og mange årsaker til at rørleggerne har advart mot det. Men bruker du det rett, er det ikke farlig. Foto: PlumboVis mer

Er virkelig Plumbo så farlig?

Du skal vite hvilken variant du bruker, og bruke den riktig.

Etter et uskyldig tips om å forberede rørene på fettsjokk i julen, strømmet advarslene inn, både på e-post og i debatten under artikkelen.

For å oppsummere advarer flere av våre lesere sterkt mot å bruke Plumbo. Flere hevder det er bannlyst blant rørleggere, og at de har fått streng beskjed om å styre unna fordi det kan blokkere rør, smelte plastrør eller sprenge støpejernsrør.

Er det virkelig så fælt som man skal ha det til?

Om du vil gjøre det manuelt: Slik bruker du avløpspumpen.

Flere typer Plumbo

Tre typer Plumbo. Vedlikeholds-varianten i midten er i ferd med å fases ut til fordel for rørvasken du kan se helt øverst i artikkelen. Foto: Plumbo
Tre typer Plumbo. Vedlikeholds-varianten i midten er i ferd med å fases ut til fordel for rørvasken du kan se helt øverst i artikkelen. Foto: Plumbo Vis mer


For å starte med det aller viktigste: Det finnes flere typer Plumbo.

– I dag er Plumbo et merkenavn, akkurat som Jif, sier Christian Krefting i Krefting AS, som produserer Plumbo.

Akkurat som at Jif ikke lenger bare er skurekrem, men en rekke rengjøringsprodukter, har Plumbo utvidet produktet til en hel serie, hvorav tre i hovedsak er beregnet på rørsystemet:

Plumbo rørvask: et flytende produkt til preventiv bruk, som er utviklet med tanke på jevnlig bruk, for å forhindre fettlag i rørene.

Plumbo heavy gel, i geleform, som er sterkere enn rørvasken, til bruk når det har tettet seg i rørene.

Til slutt er det Plumbo i pulverform, eller granulat, som er det man gjerne forbinder med Plumbo. Plumbopulver har vært på markedet i flere tiår, og det er dette produktet noen advarer mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har det tettet seg helt? Se utstyret som hjelper deg å spyle selv

Må følge bruksanvisningen

Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no. Foto: Skikkeligrørlegger.no
Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no. Foto: Skikkeligrørlegger.no Vis mer


Ifølge Krefting er Plumbo ikke farlig å bruke, hverken for folk eller rør, om man følger bruksanvisningen. Det bekreftes av rørleggermester og talsmann for skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh.

– Det som har vært hovedproblemet er granulatprodukter, altså pulverprodukter, sier Skottner Engh til DinSide.

– Alle produktene som forbrukeren må blande ut, altså pulver og granulatprodukter, bør man nesten være litt handyman for å bruke. De kan være ganske farlig, og det er derfor rørleggere erfaringsmessig advarer sterkt imot granulater og kaustisk soda-produkter.

Bakgrunnen er ofte at man gjør det feil.

Det er i hovedsak to ting Plumbo får skylden for: At det kan føre til tette propper, og at det forsteiner seg i rørene.

– Forsteiningene er ikke nødvendigvis Plumbo sin feil, det kan allerede være for tett, eller så har man ikke fulgt bruksanvisningen, sier Krefting.

En annen årsak er at plastrør har smeltet etter bruk av Plumbo. Dette ryktet er ikke helt grunnløst. Når man tilsetter vann for å skylle ut Plumbo, vil det bli varmt, som følge av en kjemisk reaksjon. På åttitallet ble det brukt en rørtype som ikke tålte dette, men disse rørene er ikke lenger i bruk.

Ifølge Krefting skal det uansett ikke være noe problem om du følger anvisningen på pakningen.

– Alle Plumboproduktene kan brukes på alle typer plastrør som brukes i dag, sier Krefting.
Det står for øvrig også på pakken.

DinSide: Kan dere garantere dette?

– Ja, det garanterer vi, sier Krefting.

Mistet WC-blokk i do. Prislapp: 2.000 kroner.

Her bommer vi

Ifølge Skottner Engh er det altså ikke produktet farlig om man bruker det riktig, men brukerfeil kan få alvorlige konsekvenser.

– Vi har sett mange brukerfeil, og det er lett å gjøre feil. Det er er svært sterke saker, og i verste fall kan det eksplodere rett i ansiktet på deg. Det er derfor rørleggere og fagfolk anbefaler ferdig blandet veskeform, sier rørleggermesteren.

Han forteller at det ikke bare er et problem for forbruker, men at det også har skadet flere rørleggere som har kommet i etterkant for å rydde opp i problemet.

– Kort fortalt: Blander man det ikke godt nok, får man en altfor sterk væske. Det er denne som har smeltet plast i rør, og deformert dem. Så kommer rørleggeren eller vaktmester etterpå, og de sterke sakene ligger nede i vannlåsen, og så risikerer de å få det over hender og klær.

Klærne kan man da vinke farvel til. Plumbo er sterkt etsende, og kan gi store kjøttfulle sår, forteller Skottner Engh:

– Det er bakgrunnen for at rørleggeren sier "ikke bruk Plumbo", eller andre typer granulat som kaustisk soda.

Flere av leserne våre nevner Mudin som et alternativ rørleggerne anbefaler.

– Rørleggeren er fagmann, og vil ha det beste produktet i sin butikk. Her vil du kunne få produkter tilpasset ulike typer rør, sier Skottner Eng. Men selv om han anbefaler at du går til fagforhandler i stedet for dagligvarebutikken når du skal kjøpe slike produkter vil han ikke prate ned ferdig blandet Plumbo.

– Det finnes andre produkter som kan være bedre, men flytende Plumbo er et helt greit produkt, sier han.

Advarer mot kjemiske reaksjoner

Bedre føre var? Vi helte avløpsrens i alle sluk, for å sørge for at rør og avløp var fritt og rent før julen. Foto: Elisabeth Dalseg
Bedre føre var? Vi helte avløpsrens i alle sluk, for å sørge for at rør og avløp var fritt og rent før julen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Skottner Engh advarer i tillegg mot en annen feil som er lett å gjøre: å blande kjemikalier. For du bør ikke bruke Plumbo eller andre avløpsåpnere i kombinasjon med andre rengjøringsmidler, som for eksempel salmiakk.

– Noe av det verste er om det ligger såperester igjen i rørene. Dette kan reagere med granulatet, og du vil få en sterk kjemisk reaksjon.

Resultatet kan være ødelagte rør, en slags liten eksplosjon, men det verste er kanskje giftige gasser som kan komme opp av sluket. Dette er noe av det samme som kan skje om man blander klorin og salmiakk, og det er spesielt salmiakk og lignende rengjøringsprodukter som kan reagere med granulater.

– Det er viktig at det ikke er andre kjemiske produkter til stede. For om du har hatt salmiakk i avløpsrørene først, og ikke fått noe til å løsne, og vil prøve en annen avløpsåpner, enten i granulat eller blandet ut, må du være uhyre forsiktig.

Merk at dette også kan skje om du bruker en flytende variant, så du bør alltid forsikre deg om at det ikke ligger såperester igjen i rørene. Er du usikker på om noen andre har prøvd seg med andre kjemikalier for å løsne opp propper i rørene for deg: Tilkall rørlegger, og fortell ham dette. Det er ingen grunn til å utsette seg selv eller håndverkeren for unødig fare.

– Uansett om du bruker granulat eller ferdigblandete produkter: Ha respekt, sier Skottner Engh.

Bruk gelé eller vask om du ikke er sikker

Les bruksanvisningen godt før du bruker alle kjemiske produkter. Foto: Elisabeth Dalseg
Les bruksanvisningen godt før du bruker alle kjemiske produkter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det skal altså ikke være noe i veien for å bruke Plumbo i granulatform. Men det er enklere å bruke utvannete produkter. Og ifølge Skottner Engh er det å bruke en flytende rørvask eller avløpsåpner et produkt som er godt akseptert blant rørleggere.

– Mesteparten nå ønsker å bruke flytende produkter, og det er det enkleste, men noen har brukt pulveret før og ønsker å holde seg til det, og det er helt greit om man vet hva man gjør, sier Krefting.

– Det er to typer produkter: Robuste og forbrukervennlige produkter, og høyrisikoprodukter som krever mer av brukeren. Vi anbefaler produkter der man ikke kan gjøre feil. Granulater vil vi fraråde, rett og slett fordi det er så lett å gjøre brukerfeil, sier Skottner Engh.

Han har aldri vært borti et eneste problem som følge av at forbrukere har brukt ferdigutblandet rørvask eller avløpsåpner. Hverken produkter de selger selv, eller Plumbo.

– Alle håndverkere anbefaler ferdigblandete produkter.