Selv om pannen <i>ser</i> ren ut om du skyller av den, bør du vaske godt med oppvaskbørste og såpevann. Foto: Panthermedia
Selv om pannen ser ren ut om du skyller av den, bør du vaske godt med oppvaskbørste og såpevann. Foto: Panthermedia Vis mer

Er teflon-pannen din for dårlig?

Setter maten seg fast i stekepannen med non-stick-belegg, kan det hende det er din feil. Heldigvis er løsningen enkel.

Publisert
Sist oppdatert

Teflon, slipp-lett, non-stick. Panner, gryter og kjøkkenutstyr med dette belegget er takknemlige å bruke. De er også takknemlige å vaske.

Men selv om det ser ut som om det blir rent bare ved å skylle av i varmt vann, er det det dummeste du gjør for non-stick-pannen din.

– Når man skyller i varmt vann, ser det ut som om du har tatt unna matrestene. Men det som skjer at matrestene blir sittende igjen i små porer i belegget, sier Gro Flisnes, merkevareansvarlig for gryteprodusenten Høyang-Polaris, til DinSide.

Etter hvert når du bruker pannen vil de små matrestene forkulles i pannen, og du vil merke at maten svir seg.

Lei av at belegget ripes opp? Non-stick-stekepanne med livstidsgaranti

Har det svidd seg?

Slipplettbelegg må vaskes godt, selv om det ser ut som om alt bare preller av, ifølge Gro Flisnes i Høyang-Polaris. Foto: Høyang Polaris
Slipplettbelegg må vaskes godt, selv om det ser ut som om alt bare preller av, ifølge Gro Flisnes i Høyang-Polaris. Foto: Høyang Polaris Vis mer


Heldigvis er det lett å fikse. Aller først bør du prøve å vaske den godt med børste eller svamp i varmt såpevann. Hjelper ikke det, må det sterkere lut til:

– Da anbefaler vi at du fyller opp pannen med litt vann, har i et par spiseskjeer oppvaskmaskinpulver, og lar det småkoke i 45 minutter, sier Flisnes.

Etterpå vasker du godt over med varmt såpevann. Dette skal fjerne all fastbrent mat, men kan også være en relativt tøff prosess i belegget. Ifølge Flisnes kan du evt smøre inn pannen med et par dråper nøytral matolje i etterkant.

Merk at hvor godt dette vil virke er avhengig av både hvor innbrent matrestene er, samt kvaliteten på slipp-lett-belegget.

Virker det for forsatt ikke, kan du prøve det samme med oppvaskmaskinrens. Men merk deg at dette garantert vil slite litt på slipp-lett-belegget, slik at du vil måtte bruke litt ekstra fett for å steke senere.

Vi har også brukt oppvaskmaskinrens med stort hell for å rense vannkokeren

Slik vasker du teflon

<strong>Ser stekepannen slik ut, er det bare én ting å gjøre:</strong> Kvitte seg med den. Foto: Elisabeth Dalseg
Ser stekepannen slik ut, er det bare én ting å gjøre: Kvitte seg med den. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Oppvaskmaskinpulver er altså siste løsning for å redde en ellers ødelagt stekepanne.

Generelt anbefales det nemlig ikke å vaske noen produkter med slipp-lett-belegg i oppvaskmaskinen.

– Noen maskinsåper er for sterke for belegget - og i tillegg skrubber ikke alle maskiner godt nok, sier Flisnes.

I stedet anbefaler hun god håndvask med zalo og oppvaskbørste eller svamp.

NB! Slipp-lett-belegg er en plastforbindelse og tåler ikke så høye temperaturer. Flisnes anbefaler ikke at pannen varmes opp til mer enn 250 grader. Og du bør holde teflonbelegg langt unna grillen - med mindre du sverger til indirekte grilling, langt unna glødende grillkull.

Det som er feil for teflonpannen, kan imidlertid være riktig for jernpannen: Slik tar du vare på jerngrytene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer