Er taket ditt i faresonen?

Passer du dårlig på husets viktigste del, kan det gi store og kostbare skader.

<strong>BYTTE?</strong> Her er tegnene som kan avsløre et dårlig tak. Foto: Per Ervland
BYTTE? Her er tegnene som kan avsløre et dårlig tak. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tak som ikke er i god stand resulterer ikke nødvendigvis i at det drypper fra taket. Derimot vil et dårlig tak kunne gi usynlige lekkasjer som gir råte.

- Eier du hus, gjelder det å holde taket tett. Dette er husets viktigste del, og selv små lekkasjer kan forårsake stor skade, sier seniorrådgiver Trond Ramstad i SINTEF Byggforsk.

Ta taksjekken før det er for sent

Undersøk i tide

Er du i tvil om taket ditt er i orden, bør du heller undersøke det enn å leve med tvilen, understreker Ramstad. Dersom du ikke undersøker taket i tide, kan det få store konsekvenser for huset ditt. Mindre lekkasjer er i mange tilfeller vanskelig å legge merke til innenfra, men disse kan gi råte som du oppdager først når skaden er blitt stor. Resultatet kan i verste fall bli at du må skifte store deler av takkonstruksjonen.

- For de som ikke kan som mye om tak, vil det uten tvil lønne seg å få hjelp til å sjekke om taket er i orden. Det er nemlig ikke alltid lett å se om det er problemer med taket fra bakkeplan, eller ved å kaste et overfladisk blikk på taksteinen, sier Ramstad.

Slik bytter du takrenner selv

Gammelt tak?

Avhengig av hvilken type tak huset ditt har, vil alder spille inn som faktor.

- Takstein kan vare veldig lenge, og det er ingen regel for hvor lenge det holder. Har du et 40-50 år gammelt hus med takstein som ser bra ut, kan det være lurt å sjekke under taksteinene om trelektene ser bra ut, forteller Ramstad.

Under taksteinen kan det nemlig ligge løv og liknende som holder på fuktighet, dermed begynner treet å råtne.

- Særlig på teglstein kan man se at det er problemer hvis de smuldrer opp eller har sprekker, legger Ramstad til.

Takpapp eller shingel har som regel kortere levetid enn takstein. Her bør man ifølge Ramstad få en profesjonell til å undersøke taket etter 20-25 år, selv om det kan være synlige tegn å se etter for huseieren.

- Takpapp eller shingel er dekket av granulat som gir pappen farge. Begynner fargen å forsvinne, og den svarte asfalten blir synlig, er dette et tydelig tegn på at takpappen ikke lenger holder mål, sier Ramstad.

Hvor mye tåler taket ditt? Sjekk om du bør måke nå

Se også denne smarte dingsen: Taket måker seg nesten selv

Hva med isen?

Istapper er et sikkert tegn på at taket ikke er godt nok isolert. Foto: Anticimex
Istapper er et sikkert tegn på at taket ikke er godt nok isolert. Foto: Anticimex Vis mer


Store mengder istapper er i utgangspunktet heller ikke tegn på en dårlig taktekking, men betyr at taket ditt kunne trengt etterisolering. Isdannelser fører til kortere levetid for tekkingen, og øker faren for at lekkasjer kan oppstå.

- Varme innenfra stiger helt oppunder taket, og får snøen til å smelte, før den igjen fryser til ytterst på taket. Dette ser man ofte på gamle hus, som jevnt over har vært dårlig isolert, forteller Ramstad, som anbefaler ”Byggforskserien” for mer informasjon om utbedring av eksisterende tak og bygging av nye.

Dette sier istappene om taket ditt

Mose betyr ikke nødvendigvis dårlig tak

Noe mange vil tolke som tegn på et dårlig tak, trenger derimot ikke å holde stikk. Mose er et eksempel på dette.

- Mose betyr ikke at taket er dårlig, det påvirker mest utseende på huset. Hvis det er snakk om mye mose, kan det likevel gi frostskader, ettersom mose holder på fuktighet. Dette gjelder særlig for teglstein, hvor risikoen for frostskader generelt er større, sier Ramstad.

Slik blir du kvitt mose på taket

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!