Er pulverapparatet ditt bra nok?

Kvaliteten på pulverapparater kan variere mye.

Bokstavene indikerer type brann, mens tallet foran viser hvor god slukkeevne pulveret har.  Foto: Newswire
Bokstavene indikerer type brann, mens tallet foran viser hvor god slukkeevne pulveret har. Foto: Newswire Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvalitet og slukkeevne på pulveret i brannslukkingsapparat kan variere svært mye, advarer If i en pressemelding. Men visste du at du enkelt kan sjekke dette selv?

Se forskjellene i video lenger ned i saken

Brannvern, verdt hver krone

Slik sjekker du slukkeeffekten

Det finnes selvfølgelig unntak som bekrefter regelen, men i de fleste tilfeller får du nettopp det du betaler for. Det at apparatet er godkjent, betyr ikke at pulveret har god slukkeevne.

Dette er imidlertid svært enkelt å sjekke. På apparatets frontetikett er det koder som angir slukkeeffekt, som er en kombinasjon av tall og bokstaver. Bokstavene angir type brann, altså hva som brenner, og tallet indikerer effekten. Jo høyere tall, jo bedre slukkeeffekt.

A - brann i tre og fiber.
B - brann i væske.
C - brann i gass

Trond Willard, fagsjef ved If Sikkerhetssenter anbefaler at du ikke kjøper apparater med A-verdi lavere enn 43, mens B-verdien ikke bær være under 198. C-verdi er ikke vanlig på alle apparater, men viktig dersom du bruker eller oppbevarer gass hjemme, for eksempel til grill eller komfyr.

– Som regel vil et pulverapparat ikke ha mindre A-verdi enn 21, men jeg har sett apparater med så lav verdi som åtte, og det kan du knapt slukke et middels bål med, sier Willard i en pressemelding.

Bor du i borettslag? Her kan du se hva du har ansvar for, og hva styret har ansvar for å sikre.

Sekundene teller

Ifs Sikkerhetssenter tester jevnlig slukkeutstyr, og det går med over ti tonn pulver i året.

– Et seks kilos pulverapparat, som er det mest vanlige brannslukningsutstyret i norske hjem, varer i 10-15 sekunder. Når tiden er så knapp kan kvaliteten på pulveret faktisk avgjøre om du greier å slukke en brann eller ikke, sier Willard.

Det er lett å miste fatningen i en krisesituasjon, men det aller viktigste er at du klarer å beholde roen - og sikte på roten av brannen. Pust ut, og sikt godt, før du bruker pulveret. Det gjør liten nytte om det havner rundt flammene.

Har du kontrollert ditt?

Selv om du har et apparat med god slukkeevne, er det viktig å sørge for riktig vedlikehold. Apparatet bør leveres til kontroll hvert femte år, og sendes på service hvert tiende. Vet du ikke hvor lenge det er siden apparatet ditt ble sjekket er rådet klart: Få det sjekket nå. Den kalde årstiden, desember spesielt, er høysesong for husbranner, og det er en enkel og billig forsikring å sørge for at du har velfungerende brannslokking hjemme.

Det er bedre å sjekke en gang for mye, enn en gang for lite. I den store sammenhengen er det små kostnader det er snakk om. Du må ut med rundt 700 kroner for et pulverapparat av god kvalitet, og deler du dette på de 10 årene før apparatet må på service, er det ikke mange kronene det er snakk om.

Husk også at apparatet skal være lett tilgjengelig. Det hjelper lite at du har et apparat, dersom det står innerst i boden, og tar flere minutter å lete frem.

Den store forskjellen:

Her kan du se hvordan pulver med god og dårlig slukkeevne fungerer mot flammene:
Kilde: Newswire

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!