Er ovnen din ulovlig? Har du selv hentet den fra utlandet er det ikke sikkert den er godkjent for bruk i Norge. Foto: Colourbox.com
Er ovnen din ulovlig? Har du selv hentet den fra utlandet er det ikke sikkert den er godkjent for bruk i Norge. Foto: Colourbox.com Vis mer

Er ovnen din ulovlig?

Norske feiere finner at fem prosent av nyinstallerte ovner ikke er godkjente.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er mange som liker å gjøre kupp, og også på ildsteder er det mulig å finne billige varianter utenfor landegrensene. Men er det trygt?

– De siste par årene har vi merket at stadig flere importerer utenlandske merker som vi tidligere ikke har vært borte i, sier leder av Feiermesternes Landsforening Tom Erik Galambos i en pressemelding.

De vil forby gamle vedovner

Advarer mot egenimport av ukjente merker

Nå advarer Feiermesternes Landsforening (landsforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner) og Norsk Varme, mot ulovlige ovner. I en pressemelding forteller de at tilsyn feiere over hele landet har gjennomført i 2012, tilsier at fem av hundre nyinstallerte ovner mangler norsk godkjenning.

Det tilsvarer cirka 1.000 av 60.-80.000 ovner som årlig installeres i norske boliger.

Det er Direktoratet for Byggkvalitet som har tilsyn med ovner som selges i Norge, men de får ikke kontrollert privatimporterte ovner som huseiere og byggherrer tar inn til landet.

Her får du sponsing av ny peis: Slik søker du støtte

CE-merking ikke nok

Norske ildsteder skal være testet og tilfredstille flere krav. CE-merking er nødvendig, men ikke tilstrekkelig, de skal også være godkjent med tanke på krav om utslipp og sikkerhetsavstand til brennbart materiale.

Har du en ovn som ikke er godkjent, risikerer du fyringsforbud eller mulkt.

Nye ovner er bedre for miljøet

Sjekk dette før du handler

Feiermesternes Landsforening og Norsk Varme har sammen utformet følgende huskeliste for deg som vurderer egenimport.

  • Nye vedovner må tilfredsstille utslippskravene i den norske standarden NS 3059.
  • De må være CE-merket.
  • Ovnen må være godkjent etter den norske standarden NS 13420.
  • Ovnen må være testet ved enten SINTEF (Norge), Statens Provningsanstalt (Sverige) eller Teknologisk Institutt (Danmark).
  • Med ovnen skal det følge en bruks- og monteringsveiledning på norsk eller et annet skandinavisk språk.
I verneverdige og kulturhistoriske bygninger kan det i visse tilfeller installeres eldre ildsteder som ikke tilfredsstiller utslippskravene. Men tilstanden og installasjonen må uansett tilfredsstille de generelle sikkerhetskravene til ildsteder uten dokumentasjon.

Har du installert nytt ildsted eller gjort vesentlige endringer på fyringsanlegget, skal du melde fra til det lokale feiervesenet. Kontakt brannvesenet, feierne eller kommunen for nærmere informasjon.

Må du selv sørge for feiing?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer