Er naboen en gris?

Vi nordmenn er eksperter på nabokrangler, og enkelte ser det som en livsoppgave å irritere seg over alt naboen gjør. Men hva kan du gjøre, dersom naboen faktisk er en ordentlig gris?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Naboen kan være et ekte irritasjonsmoment, enten han nå pleier sin store lidenskap som hobbymekaniker, eller reparerer utrangerte hvitevarer på fritida.

Og det verste av alt: Ingen kan føle seg trygge. Han finnes nemlig i de fleste nabolag, og fellestrekket er at han gjør det stikk motsatte av de andre naboene.

Der du strør om deg med tusenlapper for å gjøre din egen eiendom så fin som mulig, virker det som om han har gjort det til sin livsoppgave å skremme bort besøkende og eventuelle boligkjøpere.

Det er ille nok at naboen forsøpler sin egen tomt, men for mange er det verre hvis han okkuperer de få parkeringsplassene som fins. Men kan du fjerne vraket, og hva er lesernes skitne triks?

Med loven i hånd

- Det er ikke så mange rettsavgjørelser på området, men dette er noe vi stadig får henvendelser om, sier Anders Leisner fra Huseiernes Landsforbund. - Det er imidlertid vanskelig å gi noen "fasitsvar", alle sakene må vurderes konkret.

Her er tipsene fra Huseiernes Landsforbund:

  • Du bør alltid prøve å overtale naboen først. Løser det seg på dette stadiet, vil det være det aller beste. Men nytter det ikke med godord, må du gå hardere til verks.
  • Kontakt kommunen og be om råd. Husk at det er mange offentlige instanser å velge mellom. Et godt tips kan være å kontrollere reguleringsplanene for området. Driver den rotete naboen med næringsvirksomhet (f.eks. reparasjon og salg av hvitevarer), i et naboområde regulert til boligformål, kan en telefon til Plan- og bygningsetaten gjøre underverker.
  • Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Nabolovens §2 sier at "ingen må ha, gjøre eller sette i gang noe som urimelig eller unødvendig er til skade eller ulempe på naboeiendommen".

    I vurderingen av om noe er "urimelig", kan en f.eks. spørre seg om det er vanlig å ha fylle eiendommen sin med utrangerte hvitevarer i villastrøk. Svaret er nei, men på dette stadiet bør du kontakte profesjonell hjelp. Det kan være vanskelig å finne grensene for det du må akseptere, og hva som er uakseptabelt.

Miljøskadelig

Ifølge Marius Holm i Bellona, burde det absolutt ikke vært tillatt å fylle eiendommen sin med bilvrak, eller utrangerte hvitevarer.

- Både bilvrak og gamle hvitevarer kan være miljøskadelige, og skal i utgangspunket behandles som spesialavfall. Tror du at det er fare for miljøskader bør du absolutt reagere, avslutter Holm.

Men hva gjør du med bilvrakene som okkuperer de få offentlige parkeringsplassene?