POPULÆRT: Å få nøklene filt på for eksempel Mister Minit i kjelleren på Oslo City kan være et raskere alternativ. Spørsmålet er om det er risikabelt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆRT: Å få nøklene filt på for eksempel Mister Minit i kjelleren på Oslo City kan være et raskere alternativ. Spørsmålet er om det er risikabelt. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Er Mister Minit-nøkler gode nok?

TrioVing advarer mot altmulig-kjedene. – Desperasjon, mener Mister Minit-sjefen.

"Advarer mot luringer i låsbransjen – Mange nordmenn må til autorisert forhandler etter først å ha fått filt opp ubrukelige nøkler hos andre, viser en ny undersøkelse".

Dette sendte låsgiganten TrioVing ut i en pressemelding nylig, Østlandets Blad var blant dem trykket pressemeldingen uredigert.

Lås og nøkkel er ut – nå kan du åpne døren med fingeravtrykk og kode!

Ifølge TrioVing får 70 prosent av deres forhandlere månedlig kunder som må file nye nøkler hos dem, etter at nøklene fra uautoriserte forhandlere går i stykker eller ikke fungerer. De kan ikke fortelle hvor mange henvendelser dette faktisk utgjør, og nevner ingen navn på "luringene". De peker bare generelt på forhandlere som gjør alt fra å fikse sko til å kopiere nøkler.

– Det florerer av firmaer som ikke kan utføre de jobbene de påtar seg, konstaterer kommunikasjonssjef Morten Svensen i TrioVing i pressemeldingen.

Hvor pleier du å file nøkler?

(Avsluttet)
Hos "altmulig-menn"(52%) 443
Systemnøkler hos låsesmeder, andre nøkler hos "altmulig-menn"(26%) 226
Hos autoriserte låsesmeder(22%) 191
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men er det virkelig slik at man begår risikosport om man filer nøklene sine hos andre enn de TrioVing ber deg bruke?

Vil ikke advare generelt

På 70-tallet mistet norske låsesmeder eneretten til å file nøkler, da blant annet skomakere hev seg på. Og i 1977 kom Foreningen Norske Låsesmeder for å holde orden i bransjen. De kan blant annet autorisere låsesmeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne kan låse opp huset med mobilen – men er det trygt?

Skomakere og Mister Minit er typisk ikke medlem, og derfor heller ikke autoriserte låsesmeder. Men styreleder Knut Kildahl i Foreningen Norske Låsesmeder vil ikke uten videre advare folk mot å bruke dem av den grunn.

– Feil kan skje hos de aller beste. Jeg tror ikke vi skal si at noen er bedre enn andre på vanlige nøkler. Det kan være mange dyktige som står og filer nøkler som også har peiling på sko, og som både har gode maskiner og gode emner til vanlige nøkler, forteller Kildahl til DinSide.

Problemet: Systemnøkler

Det Kildahl er skeptisk til, er å file systemnøkler hos andre enn autoriserte låsesmeder. Det skal kreve et visst papirarbeid å få filt slike nøkler, da de typisk passer til flere dører i for eksempel et borettslag, og man ønsker oversikt over alle nøklene. Men hos blant annet altmulig-kjeden Mister Minit kan du få slipt systemnøkler på timen, uten papirarbeidet.

Med mindre systemet er patentert er dette fullt lovlig, men Kildahl mener det er uetisk.

FLERE EMNER: En skikkelig låsesmed har ofte flere emner med ulike profiler, slik at de kan kopiere nøkkelen så riktig som mulig.  Foto: Stein Inge Stølen/Autofil.no
FLERE EMNER: En skikkelig låsesmed har ofte flere emner med ulike profiler, slik at de kan kopiere nøkkelen så riktig som mulig. Foto: Stein Inge Stølen/Autofil.no Vis mer


Les mer: Slik gikk det da DinSide skulle få kopiert systemnøkkelen fra TrioVing

Uansett er systemnøkler vanskeligere enn å file andre nøkler, mener han, da de skal kreve mange ulike nøkkelemner, altså "stammen" til nøkkelen som skal files. Og de som ikke er låsesmeder har ikke tilgang til like mange ulike emner som låsesmedene selv, mener han.

– De uautoriserte bruker et nesten blankt emne, som inneholder alle profiler. Da blir det veldig tynt. Nøkkelen passer og du kan vri om og alt mulig, men den knekker veldig lett. Der ligger hele problemstillingen, sier Kildahl, som anbefaler folk å bruke em>patenterte systemlåser om de vil unngå uregistrerte kopier.

– Når det gjelder andre nøkler, kan jeg ikke si at de gjør mer feil enn andre. Det vil være vanskelig å bevise, i alle fall. Jeg synes slike nøkkelfilere har livets rett, men de bør følge de etiske linjene.

I sin advarsel nevner ikke TrioVing ordet "systemnøkkel" én eneste gang. De advarer mot alle "billignøkler", som de kaller det.

IKKE NOE PROBLEM: At nøkkelen er en systemnøkkel er ingen hindring for Mister Minit. Her ser du nøkkelen DinSide kopierte for noen år siden til høyre, og kopien til venstre.  Foto: Per Ervland
IKKE NOE PROBLEM: At nøkkelen er en systemnøkkel er ingen hindring for Mister Minit. Her ser du nøkkelen DinSide kopierte for noen år siden til høyre, og kopien til venstre. Foto: Per Ervland Vis mer


Oppgitt Mister Minit

I Sverige sitter Philip Lahdo og rister på hodet. Han er sjef for den norske delen av kjeden Mister Minit, som gjør alt fra å skifte klokkebatterier til å file nøkler. Én av forhandlerne TrioVing ikke nevner med navn, men åpenbart peker på.

– Vi er vant til at de som har monopol kommer med slike kommentarer, sier Lahdo til DinSide.

Han er den første til å innrømme at deres ansatte ikke er låsesmeder. Men det trenger man heller ikke være for å file en nøkkel, som er en liten del av låsesmedyrket.

– Vi kopierer et par millioner nøkler hver måned i tusenvis av butikker over hele verden. Vi har filt nøkler i 40 år og har flere nøkkelkunder enn TrioVing. Så når et så stort firma går ut og advarer mot andre seriøse firmaer, virker de desperate, sier Lahdo.

MISTER KONTROLLEN: Skal for eksempel en gårdeier dele ut systemnøkler, vil hun gjerne vite hvem som har hvilke nøkler. Kopieres de uten papirarbeid, mister hun kontrollen.  Foto: colourbox.com
MISTER KONTROLLEN: Skal for eksempel en gårdeier dele ut systemnøkler, vil hun gjerne vite hvem som har hvilke nøkler. Kopieres de uten papirarbeid, mister hun kontrollen. Foto: colourbox.com Vis mer


Politiet la advarsler i posten – her er deres tips for å sikre boligen

Garanterer kvaliteten

Lahdo hevder de bruker eksakt samme maskiner og nøkkelemner som Norges autoriserte låsesmeder. For selv om Mister Minit ikke kjøper sine emner fra TrioVing, kjøpes de direkte fra samme leverandør TrioVing bruker, ifølge norgessjefen.

– TrioVing monterer låsen og sier at man bare kan file nye nøkler hos dem. På den måten kan de ta høyere priser, sier Lahdo til DinSide.

Han innrømmer at nøklene fra Mister Minit kan være tynnere enn de man får hos autoriserte låsesmeder, da de tar inn færre emner. Men at de knekker for et godt ord, kjøper han ikke, så lenge kundene bruker nøklene normalt. Og får kunden problemer, lover han at garantien gir kunden ny nøkkel.

Forsvarer systemnøkkel-kopier

– Uansett kvalitet: Låsesmedene kaller Mister Minits kopiering av systemnøkler uetisk?

– Vi kopierer alle frie systemnøkler. I et fritt marked kan man gjøre det som er lovlig, og dette er hverken uetisk eller ulovlig. Dessverre ser vi at det selges gamle, upatenterte systemlåser til villaeiere, med beskjed om at de ikke kan kopieres. Da er det TrioVing som lurer kundene sine, ikke vi, sier Lahdo, som nekter for å kopiere patenterte systemnøkler.

Les mer: Derfor synes Mister Minit det er helt greit å kopiere systemnøkler

– Men når dere kopierer systemnøkler uten registrering, risikerer man vel uansett at nøkler havner på avveie?

– Kunden må få bestemme om de vil kopiere nøkkelen hos oss for å unngå vente og betale mer. Det kan ikke Mister Minit bestemme. Problemet er ikke nøklene, men låsene, avslutter Lahdo.