<strong>TA EN SJEKK:</strong> – Dersom det er utstrakt bruk av skjøteledninger og forgreninger vil det være behov for flere stikkontakter. Sjekk gjerne bak TV, Hifi og PC arbeidsplass, tipser elektriker Hallstein Kvassheim. FOTO: Linn M. Rognø.
TA EN SJEKK: – Dersom det er utstrakt bruk av skjøteledninger og forgreninger vil det være behov for flere stikkontakter. Sjekk gjerne bak TV, Hifi og PC arbeidsplass, tipser elektriker Hallstein Kvassheim. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Montering av stikkontakter

Er huset ditt bygget før 2010?

Da bør du sjekke stikkontaktene i huset.

Publisert
Sist oppdatert

Nok antall stikkontakter plassert rundt om i huset er gull verdt av flere grunner. Blant annet gir det friheten til å ommøblere huset i fremtiden, huset blir mer brukervennlig, og dessuten blir huset mer brannsikkert når stikkontaktene er plassert med en viss avstand fra hverandre.

Noe som mange gjerne ikke er klar over, er at det i dag er strenge regler for både plassering av, og antall stikkontakter i husene som bygges. Kravet kalles bolignormen.

Hensikten med bolignormen

I 2010 kom det for første gang en delnorm som retter seg spesielt mot elektriske installasjoner i boliger, den spesifiserer sikkerhetskrav ved bygging av elektriske lavspenningsanlegg.

Delnormen, som senere ble revidert i 2014 er altså det som omtales som bolignormen. Hensikten ved å innføre en bolignorm var blant annet å redusere antall boligbranner. Ifølge Det lokale eltilsyn (DLE) , som er en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet, ble det gjennom flere år registrert at utførelse av elektriske installasjoner i boliger beveget seg i en retning der mange nye elektriske installasjoner var dårlig tilpasset en moderne husholdning.

Dette bør du sjekke i huset

I og med at en ny versjon av bolignormen ble innført i 2010, betyr dette at eldre boliger høyst sannsynlig ikke følger denne formen for sikkerhetskrav, ifølge Hallstein Kvassheim ved Kvassheim Elektro AS.

Minimumkrav til antall stikkontakter

For å beskytte mot brann på grunn av overbelastning, og redusere bruken av skjøteledninger og skjøtekontakter, skal det installeres et minimum antall faste stikkontakter i en bolig. To uttak kan være det samme som en dobbel stikkontakt:

  • Stue: Minst to uttak påbegynte per 4 kvadratmeter gulvareal.
  • Soverom: Minst to uttak påbegynte per 4 kvadratmeter gulvareal.
  • Arbeidsrom: Minst to uttak påbegynte per 4 kvadratmeter gulvareal.
  • Oppholdsrom: Minst to uttak påbegynte per 4 kvadratmeter gulvareal.
  • Kjøkken: Minst ett uttak for hvert faste elektrisk utstyr som kjøl, frys, stekeovn, platetopp, ventilator, kaffemaskin etc. Minst to uttak per 2 løpemeter vegg over kjøkkenbenk. Minst fire uttak ifb. spiseplass, men ikke mindre enn to uttak per 2 kvadratmeter fri vegg.
  • Entré/gang: Minst to uttak per påbegynte 6 kvadratmeter gulvareal
  • Andre rom/boder: Antall uttak skal tilpasses rommets funksjon og planlagt bruk, men det skal minst monteres to uttak.
  • Utvendig: Minst to uttak på alle verandaer, altaner og balkonger. For øvrig skal antall utvendige uttak tilpasses boligens utforming og planlagte bruk.
  • Bad (fra 2014): Dedikert uttak til stasjonært utstyr som ikke er fast tilkoblet. Forøvrig minst to uttak, med mindre rommet er under 3 kvadratmeter hvor det aksepteres ett uttak.
  • Hjemmekino/TV/musikkanlegg: Der hvor det er planlagt plass for hjemmekino, TV eller musikkanlegg skal det monteres minst seks uttak, hvorav maksimalt to uttak kan være beregnet for europlugger. Disse uttakene kommer i tillegg til øvrige uttak i rommet.

(KILDE: Elsikkerhetsportalen.no)

– De fleste hus som er bygget før 2010 avviker fra normen. Bolignormen som kom i 2010 hadde ikke tilbakevirkende kraft. Normen ble etablert for å sikre at nye boliger skal ha et tilstrekkelig antall uttak, være fremtidsrettet og redusere antall boligbranner. Eldre boliger har ofte et underdimensjonert anlegg i forhold til dagens behov, ifølge Kvassheim.

Dersom sikringene ryker ofte, er dette et sikkert tegn på at anlegget bør ettersees av elektriker og eventuelt oppgraderes, sier han. 


Kvassheim råder at gamle sikringsskap med tradisjonelle skrusikringer, oppgraderes med jordfeilautomater og overspenningsvern. Dette gir en betydelig bedre elsikkerhet.

– Det er også viktig å se etter svimerker eller varmgang på eksisterende stikkontakter.

Terje Bø Brettvik, avdelingsleder Service Arna ved Thunestvedt Elektro, fortelle samtidig at det ikke er krav om at eldre boliger oppgraderes etter bolignormen.

– Det er viktigere at man eksempelvis vurderer behovet for antall stikkontakt-uttak, sier Brettvik.

Men dersom du bygger om eller rehabiliterer et eldre hus, må du følge bolignormen med tanke på antall uttak per kvadratmeter, ifølge Brettvik.

Erstatt skjøteledninger

Den enkleste måten å sjekke om du har nok stikkontakter, er ifølge Brettvik, å se om du benytter skjøteledninger til forbruksapparater. Gjør du det, bør du få installert ekstra fastmonterte stikkontaktuttak på vegg.

– Er det i en eldre bolig utstrakt bruk av skjøteledninger, forgrenere, bør du få ettermontert flere stikkontakter, råder Brettvik.

Dette støtter Kvassheim.

– Dersom det er utstrakt bruk av skjøteledninger og forgreninger vil det være behov for flere stikkontakter. Sjekk gjerne bak TV, Hifi og PC arbeidsplass, tipser elektrikeren videre.

Og dersom du for eksempel har elbil som du lader hjemme, bør du installere en fastmontert hjemmelader, råder Kvassheim.

– Elbil må ikke lades via skjøteledning.


<strong>TO UTTAK:</strong> Kan være det samme som en dobbel stikkontakt. FOTO: Linn M. Rognø.
TO UTTAK: Kan være det samme som en dobbel stikkontakt. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

– Bedre med for mange enn for få

Omfanget av nødvendige oppgraderinger, varierer fra bolig til bolig, ifølge Kvassheim.

– En ekstra stikkontakt i stuen kan koste fra 1500 kroner og oppover. Dersom det er behov for å forsterke kursopplegg i boligen, blir det fort mer kostbart, forteller han.


Han råder deg til å ta kontakt med en elektroinstallatør som kan gi gode tips og utarbeide pristilbud for jobben.

Ifølge Kvassheim er det i dag ingen begrensninger på antall stikkontakter man kan installere i huset, dette bør heller tilpasses kundens behov, mener han mens han understreker:

– Det er uansett bedre med to for mye enn én for lite.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer