Er hjemmet ditt vernet mot lyn?

Lynvern er påbudt i alle nye boliger. Men mange vet ikke om de har en.

- Nordmenn har mye å spare på å oppgradere kunnskapen sin om lynvern. Foto: Produsenten
- Nordmenn har mye å spare på å oppgradere kunnskapen sin om lynvern. Foto: ProdusentenVis mer

Fra 1. juli i fjor ble det påbudt med såkalt overspenningsvern i alle nye boliger og ved rehabilitering av eksisterende.

Samtidig viste en undersøkelse at 55 prosent av nordmenn ikke hadde peiling på om boligen deres hadde overspenningsvern.

Vi har fremdeles ikke blitt så kloke på dette, for i en ny undersøkelse utført av If Skadeforsikring svarer 36 prosent av de spurte at de ikke vet om de har overspenningsvern i sikringsskapet sitt. Enda flere, 44 prosent, vet ikke om de har overspenningsvern på stikkontakter i huset sitt.

Juli og august er lyn- og tordenmånedene, som kan ta knekken på datamaskiner, fjernsyn og frysere.

Lynet tok knekken på PC-en. Kan filene reddes?

- Nordmenn har mye å spare på å oppgradere kunnskapen sin om lynvern, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring, i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Elektrokonsulent Jørn Holtan forteller at de fleste hjem har vern som ikke holder mål.


Ubrukelige vern

- I de fleste hjem jeg er inne i har folk montert billige og ubrukelige pluggbare vern. Disse er testet etter normer som ikke er tilpasset norske spenningsforhold. Sørg for at du har et FG-godkjent vern, sier Holtan.

Men det er ikke bare vern i stikkontakten som gjelder:

- Du bør også ha et såkalt primærvern. Det plasseres som regel i sikringsskapet, og ser ut som en automatsikring, bare uten vippepinnen. Bor du i borettslag, er vernet plassert enten i hovedsikringsskapet til blokka, eller i hvert enkelt skap, sier Holtan.

Han forklarer:

- Vernet i sikringsskapet beskytter de fleste uttak, mens finelektronikk trenger et ekstra vern i både stikkontakten og internett- eller antenneuttaket. Du får kjøpt komponenter som kombinerer vern av strøm- og signalinntaket til dataen eller fjernsynet.

Faktisk kan lynvern kun i stikkontakten være farlig, så det aller første du bør gjøre er å få montert i sikringsskapet. Holtan anslår at ettermontering av overspenningsvern i sikringsskap koster rundt tusenlappen for nyere skap og 1500-2500 kroner for eldre skap. FG-godkjent vern i stikkontakt ligger på 500-1000 kroner.

Les også: Lynvern på 1-2-3

Trekker ut kontakten

Noen tar imidlertid lynforberedelsene på alvor. En av tre sier de har overspenningsvern i sikringsskapet, og en av fire har det på en eller flere stikkontakter i huset. Og mer enn seks av ti gjør det aller sikreste: Tar ut stikkontakten.

- Svakheten ved den metoden er at tordenværet kan komme mens du er borte og ikke har husket å trekke ut kontaktene før du dro. Det er også begrenset hvilke apparater man kan bruke metoden på, sier Vennesland.

I 2010 utbetalte If Skadeforsikring alene nesten ti millioner kroner i erstatning etter lynskader i privatboliger og hytter. Året før var beløpet tre ganger så stort.