Er glassene dine blitt hvite?

Det er ikke sikkert du kan gjøre noe med det, men du kan forhindre at det skjer.

Matte glass? Det kan være vannet sin skyld. Foto: All Over Press
Matte glass? Det kan være vannet sin skyld. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glass som kommer matte ut av oppvaskmaskinen er ikke stas. Her er noen av grunnene til problemet, og tiltak som kan forhindre at du får flekkete og skjoldete glass.

Vaske vaskekosten? Jada: Se alt du kan putte i oppvaskmaskinen

Sjekk: Tåler glassene maskinvask?

Det er ikke alle glasstyper som kan vaskes i maskin. Det bør du sjekke når du kjøper. Får glassene såkalt glassbelegg, et melkehvitt belegg, så får du dem ikke blanke igjen. Det hvite belegget er en form for korrosjon som blant annet kan skyldes høye temperaturer og høy pH i vannet.

Belegget oppstår ikke nødvendigvis etter første vask i maskin. Er du usikker på om glassene tåler maskinvask, bør du i det minste velge skåneprogram om du ikke velger håndvask.

Hva, tilberede kalkunen i oppvaskmaskinen?

Sjekk: Hvite/grå dråpemerker

Hvite flekker på glass etter oppvasken kan oppstå dersom vaskevann som inneholder mye kalsium- og magnesiumioner (gjerne kalt hardt vann) ikke blir skylt skikkelig av oppvasken, men blir værende igjen som dråper på glassene når det tørker. Skyllemiddel hjelper vannet å renne fortere av, men også formen på glassene og oppvaskmaskinen påvirker hvor fort vannet renner av/tørker. Du bør også bruke salt i oppvaskmaskinen om det er hardt vann der du bor.

Smart oppvaskmaskin fra Siemens bruker mineraler som sørger for at til og med plast tørker i maskinen

– Vann med mye kalsium- og magnesiumioner betegnes som hardt vann, og faren for hvite flekker/dråper er størst ved hardt vann. I Norge har de fleste såkalt bløtt vann (lite kalsium- og magnesiumioner), og vi opplever generelt lite problemer med spotting, fortalte representant for vaskemiddelprodusenten Lilleborg til DinSide i fjor.

Kan et stativ hjelpe slik at vannet renner bedre av? Vi har testet oppvaskmaskinstativ for stetteglass og det finnes også andre smarte holdere til de fineste glassene.

Sjekk: Doseringen

Utleietjenesten Leasy forteller på sine spørsmål- og svar-sider at også saltet man bruker mot hardt vann kan gi flekker. Sjekk derfor om lokket til saltbeholderen sitter godt, og at ikke gummipakningen er slitt.

Rengjør badet også, med eddik og sitronsyre

Blir ikke glassene rene i maskinen, finnes det råd. Foto: Colourbox.com
Blir ikke glassene rene i maskinen, finnes det råd. Foto: Colourbox.com Vis mer


Glansemiddel kan også gi misfarging. Får glassene og serviset en blålig hinne, kan det skyldes for mye glansemiddel. Da bør du justere doseringen, og også sjekke at lokket og pakningen til glansemiddelkammeret holder tett.

Sjekk: Er maskinen ren?

Dessuten må du gi maskinen en rens også. Går for eksempel spylearmene tett, vil ikke vasken bli ren.

Her kan du lese mer om hvordan du rengjør oppvaskmaskinen innvendig

Kalkstriper, salt- og tørkeflekker kan du fjerne ved å legge glassene i sitronsyreoppløsning eller eddik. Også glansemiddel inneholder sitronsyre.