Toro elektrisk snøskuffe Foto: Produsent/distributør
Toro elektrisk snøskuffe Foto: Produsent/distributørVis mer

Er du lei av å måke snø?

Synes du en snøfreser høres for voldsomt ut for oppkjørselen din, hva med å prøve en elektrisk?

Noen har mye vei og plass som må ryddes for snø, andre har en liten flekk. Noen er store og sterke og elsker fysisk aktivitet, andre har ikke krefter eller helse til å løfte og vri på kroppen for å kaste snøen unna med snøskuffe. Og noen er ganske enkelt late, men hvem har rett til å dømme?

For de store jobbene finnes det masse spennende utstyr med bensinmotor og hjul eller beltedrift. Er ikke dette nok, finnes det jo traktorer med tilleggsutstyr.

Men for de mer beskjedne arealene har det ikke vært så mange tilbud, men de finnes. Har du rekkehus eller villa med kort vei til garasje og vei, eller en stor terrasse eller balkong du vil ha snøfri, da kan en elektrisk snøfreser være en løsning.

To typer

Toro Power Shovel Plus - elektrisk snødkuffe Foto: Produsenten
Toro Power Shovel Plus - elektrisk snødkuffe Foto: Produsenten Vis mer
Toro 1800 Power Curve Foto: Produsenten
Toro 1800 Power Curve Foto: Produsenten Vis mer


Elektriske snøfresere finnes i to varianter. Den minste er nærmest en elektrisk, roterende snøskuffe, mens den større minner om en liten bensindrevet snøfreser.

Den mest utbredte av den lille varianten kommer fra Toro, men det er ikke snakk om suppeprodusenten. Den har en roterende valse med en gummiprofil som samler, trekker inn og kaster ut snøen. Løs og lett snø kan kastes opptil 6 meter. Vinkelen bestemmer du ved å heve og senke håndtaket, akkurat som på en manuell snøskuffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsbredden er på 30 cm, så den passer best for hageganger, balkonger og oppkjørsler som ikke dekker de store områdene.

Om sommeren kan du bytte ut innmatervalsen med en børste, og har da en elektrisk feiekost!

Toro Power Shovel Plus koster i Norge rundt 2.000 kroner. I USA koster den langt mindre, men frakten og at du må skaffe deg en 1000 watts transformator fra 230 til 115 volt gjør det upraktisk å handle slikt på nett.

Trenger du noe som er litt kraftigere finnes det elektriske snøfresere med utkasterrør. Disse har gjerne en motorkraft på mellom 1500 og 2000 watt og en arbeidsbredde på oppunder halvmeteren.

Bruksområdene er de samme som for den lille modellen, men med denne klarer du å håndtere noe større arealer. Den klarer også litt større snømengder, men du skal ikke la snøen ligge lenge og pakke seg før du tar fram snøfreseren.

Prisene på denne typen snøfresere finner du opp til 4.000 kroner

Elektriske snøfresere fra Stiga (gul) og Yanmar (rød) Foto: Produsenten
Elektriske snøfresere fra Stiga (gul) og Yanmar (rød) Foto: Produsenten Vis mer


Hvorfor velge elektrisk?

Fordelene med en elektrisk snøfreser er mange. Den starter alltid, den er mye lettere enn en bensindrevet, den bråker ikke på langt nær så mye og den forurenser ikke under bruk.

Den er også nærmest vedlikeholdsfri.

Ulempene er at motorkraften er lavere, at du må bakse med mange meter skjøteledning.

Men det er et godt alternativ når du trenger en mellomting mellom en manuell skuffe og en bensidrevet "ordentlig" snøfreser.