Slurver du med vedlikehold, kan du få regningen om du får lekkasje, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg. Foto: Tryg
Slurver du med vedlikehold, kan du få regningen om du får lekkasje, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg. Foto: TrygVis mer

Er du klar for Emil?

Du kan få regningen, dersom du ikke har tatt nødvendige forholdsregler.

Ikke før har Berit og Dagmar forlatt oss, kommer Emil. Ifølge meteorologisk institutt kan vi vente oss sterk storm innover vestlandskysten, særlig i de sørligste fylkene. Du kan forebygge de verste skadene ved å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, råder Tryg forsikring i en pressemelding.

Hos Tryg renner fortsatt skademeldingen inn etter Dagmar.

- Mange skader kunne vært forhindret med noen enkle grep. Vannskader oppstår lett fordi takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak kan skyldes at værutsatte greiner på trær ikke er saget av før stormen tar dem, sier Karsten Kristiansen, skadedirektør i Tryg forsikring.

Det sparer deg heller ikke bare for mye plunder og ekstraarbeid. De fleste standard villaforsikringer dekker nemlig ikke skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, dersom du ikke har foretatt nødvendig jevnlig vedlikehold. Som for eksempel å rense takrennene et par ganger i året.

– Det betyr at huseieren må betale hele skaden selv, og det kan raskt komme opp i mange titalls tusen kroner. Den beste måten å sikre seg på, er å ta en sjekk av eiendommen alt nå.

Les også: Har du husket å sikre hagen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk avløp, tak og takrenner

Han råder boligeiere til å sjekke eiendommen regelmessig, og særlig nå før stormene setter inn.

I kjellernedganger må du alltid forsikre deg om at avløpet er renset for løv og skrot, slik at det ikke blir oversvømmelser og vannskader. Sjekk også at trær og greiner i nærheten av hus og uthus er solide nok til å kunne stå imot sterke stormkast. Greiner som faller ned er blant de største årsakene til skader på tak. Det kan være verdt å sage ned en grein eller to som henger faretruende nær boligen, eller ser ut som om de vil bli revet av i sterke vindkast.

Også tak og takrenner må sjekkes. Løse takstein eller plater bør forankres.

– Takrennene er enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at de er hele. I tillegg bør du sjekke hele takflaten i hvert fall én gang om året. Du bør passe på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye.

DinSide anbefaler også å sjekke at nedløpet fra takrennene er godt forankret. Kanskje skal det ikke mer til enn å stramme skruene litt, for å forhindre at de slites løs.

– Et utett tak vil raskt skape store fukt- og råteskader. Derfor er det viktig at du oppdager slike utvendige skader i tide, og at du retter opp slike skader straks de blir oppdaget, understreker Kristiansen.

Tips: Har du tvil om taket ditt er i stand til å stå imot nok et uvær, kan det lønne seg å ha redningsutstyr klart; presenninger, bøtter - og håndklær eller annet for å tørke opp. Jo fortere du får tørket opp vannet, jo mindre vil skadeomfanget bli.

Les også: Ett av to tak burde fikses

Slik sikrer du boligen, før under og etter stormen

Før uværet bryter løs, bør du ...

 • Fjern alt løst, og bind sammen det som ikke kan fjernes
 • Sjekk at tauene sitter godt. Båter på sjø og i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger. Alle bygg under oppføring må sikres ekstra godt
 • Skalk alle luker. Bokstavelig talt. Sørg for at ingen dører eller vinduer kan bli stående og slå
 • Pass på hvor du setter bilen. Har du ikke garasje, parker den i betryggende avstand fra de største eller mest skrøpelige trærne
 • Ha lommelykter og batteridreven radio parat, hvis strømmen svikter. Lytt til nyheter og følg rådene!
- Under stormen bør du holde deg innendørs! Ikke gå ut for å fjerne løse gjenstander eller feste noe. Det er for risikabelt. Du vet aldri når noe kommer fykende, sier Kristiansen.

Du kan imidlertid ta grep innendørs, dersom det for eksempel oppstår lekkasje. Sett frem bøtter eller kar, tørk opp det du kan, et cetera.

Etter stormen kan du selv ta tak for å forebygge ytterligere skader:

 • Dekk knuste vinduer og hull i tak med noe som kan holde vind, snø og regn ute.
 • Fjern, flytt eller dekk til gjenstander og innbo som kan bli skadet. Det du ikke klarer selv kan du få hjelp av et skadesaneringsselskap eller håndverkere til å gjøre.
 • Forsikringsselskapet betaler dine nødvendige utgifter til midlertidig reparasjon. Du må spare på kvitteringer for utlegg til nødreparasjon.
 • Hvis det har vært strømsvikt må du sjekke fryseren din. Flytt eventuelt varer til venner og kjente, som har strøm og plass i fryseren.
 • Ta bilder og film av det som er ødelagt.
 • Ikke kast ødelagte gjenstander før forsikringsselskapets takstmann har sett det, eller erstatningssaken din er avsluttet.
 • Er stormskaden så alvorlig at du ikke kan bo i huset, betaler forsikringsselskapet ditt for midlertidig innlosjering. Avtal med selskapet ditt. Du skal ikke behøve å bo på sofaen til naboen. En god innboforsikring dekker leiebolig eller innkvartering på hotell.
 • Passer du hus for andre, skal du også der raskt sette i gang skadeforebygging.
 • Har du hytte, bør du raskest mulig sjekke hvordan det står til der, og om nødvendig sette i gang med tildekking, tetting og nødreparasjon.
 • Meld inn skade til forsikringsselskapet ditt så fort som mulig. Forhør deg om hva du bør gjøre, og hva de kan hjelpe deg med