STOP = Scandinavian TV Organisations against Piracy-Norway
STOP = Scandinavian TV Organisations against Piracy-NorwayVis mer

Er du en pirat?

Det er dyrt å ha de beste programkortene i din satelittdekoder. Derfor lar mange paraboleiere seg friste til å kjøpe piratkort. Det er ulovlig, og jakten på deg som ikke har rent mel i posen er i gang. Jukser du kan det koste deg dyrt, men hva er det egentlig du risikerer?

Stoppirat.com er en fellesnordisk organisasjon som blant annet arbeider for å avsløre framvisning av betalings-TV uten avtale, og salg av piratkort. I fjor ble over 100 saker anmeldt, og tallet i år ventes å bli enda høyere.

Etter Straffelovens §262 er både omsetning, og bruk av piratkort ulovlig: "Den som ved å bryte en beskyttelse eller på lignende måte rettsstridig skaffer seg selv eller andre en vinning ved å få tilgang til fjernsyns-eller radiosignaler eller medvirker til det, straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år".

Det vil altså si at det er ulovlig å produsere, markedsføre, selge og bruke piratkort i Norge. I Sverige og Danmark er det imidlertid fremdeles ikke innført forbud mot bruk.

Radio og tv-sendinger via kabelnett krever avtale!


Kabelnett som skal videresende radio og tv-program inngå avtale med representanter for rettighetshaverene, dvs. Canal+, Norwaco, Telenor Vision og/eller ViaSat. Enhver sending som skjer uten avtale kan medføre fengselstraff og/eller bøter for kabelnetteier.

Ikke la deg friste til å selge piratkort!

En mann fra Stavanger har fått bøter på 8.000 kroner for å ha solgt piratkort til satellitt dekodere. Kortene gjør det mulig å se betalings-tv uten å betale avgift. Domstolene har hatt en strafferamme på 60 dagers fengsel på vilkår i saker som denne. Til sammen ble ti rogalendinger anmeldt for salg av denne typen piratkort i 1997.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør også være klar over at domstolene i stadig utstrekning har begynt å inndra vinning, som følge av salg av piratkort. Da en riktig "storfisk" gikk i garnet for salg av piratkort, ble straffen deretter. Han fikk nemlig 8 måneders ubetinget fengselsstraff, samt at det ble inndratt et beløp på hele 1.9 millioner kroner.

Hva bør du som vurderer piratkort tenke på?


Du kan bli lurt. Ikke glem at du skal handle med en person som allerede utfører en kriminell handling, og som dessuten ofte gjemmer seg bak et hemmelig telefonnummer eller en relativt anonym Internett-adresse.

Riktignok kan du spare en del penger, siden programpakkene til de forskjellige leverandørene er såpass dyre, men er det verdt det? Det er ganske pinlig å få en bot og bli registrert hos politiet, bare fordi du ikke ville ut med programavgiften...

Hvis din leverandør blir tatt, kan du følge med i dragsuget...
Blir din piratkortleverandør politianmeldt vil en eventuell ransaking hos ham fort gi politiet ditt navn, og du vil risikere politianmeldelse for bruk av piratkort. Det har nemlig vist seg at mange som selger piratkort har opprettet sitt eget kunderegister. Da er det lett match å finne deg!

I følge Stoppirat.com ble hele 1000 piratkort-brukere bøtelagt i én og samme sak, av denne grunn:

"I forbindelse med ransaking og beslag hos en piratkort-leverandør, fant politiet omfattende kundelister. Per i dag er nærmere 1000 personer bøtelagt, eller dømt for bruk av piratkort på grunnlag av disse listene."

Bøtene som ble ilagt lå i denne saken rundt 5000 kroner.

Bruk av piratkort gir tap av garanti!
Går satellittmottageren din i stykker på grunn av piratkortet, vil du miste garantien din. I følge STOP kan de enkelt finne ut av om dekoderen har tatt skade av et uautorisert kort, og da vil altså ikke garantien fra din hardwareleverandør gjelde.

Det er ikke alle som lar seg skremme

Til helgen kan du lese et intervju med en "ekte pirat" på DinSide Økonomi. Hvorfor han er en pirat, og hva han synes om faren for å bli avslørt er noe av det du vil få svar på. Følg med!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.