Er du boligmillionær?

Her kan du sjekke hva boligen din er verdt. Det er lurt - både hvis du skal kjøpe, selge eller refinansiere lånet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hva er boligen din verdt? For mange er det god nok grunn å sjekke det av ren og skjær nysgjerrighet, men i tillegg er det en rekke grunner til at du bør vite hva du sannsynligvis kan få for boligen din.

TRYKK HER FOR Å GÅ DIREKTE TIL HVA ER BOLIGEN DIN VERDT-KALKULATOREN

Derfor!

Hva kan du få for huset ditt?
Hva kan du få for huset ditt? Vis mer


Her er de vigtigste argumentene:

  • Skal du selge bolig, bør du selv ha en viss oversikt over hva boligen er verdt. Grunnen er blant annet at enkelte meglere kan finne på å sette en lav prisantydning, og i etterkant foreslå progressiv provisjon. Dermed kan de tjene mer på salget, fordi det ikke er vanskelig å selge boligen over prisantydning
  • I forbindelse med boligsalg, er det heller ikke alle takstmenn som er like uavhengige. En takstmann er ofte tilknyttet en bestemt megler, og derfor kan det også i forbindelse med takstfastsettelsen være lurt å ha en egen mening om boligens verdi.
  • Skal du kjøpe bolig, bør du ha en viss formening om hva du har råd til. For de flestes vedkommende er det den oppsparingen man har i egen bolig, som har størst betydning for hvor dyr bolig man har råd til å kjøpe.
  • Er det lenge siden du har fortalt banken hva boligen din er verdt? Har du lån innenfor eksempelvis 80 eller 100 prosent av boligens verdi, kan det tenkes at du betaler for høy rente på lånet. De seneste årene har langt de fleste boligene økt kraftig i verdi, og dermed har også sikkerheten blitt bedre

Slik gjør du

Klikk på lenken til Hva er boligen verdt-kalkulatoren, og tast inn tallene for boligen din: Hvilken type er boligen (leilighet, rekkehus, hus eller annet?), hvor stor er den (boligareal), hva er adresse og postnummer, hvor høy er fellesgjelden, hvilken etasje ligger den i (hvis leilighet), og hvor mange rom har du?

I tillegg må du foreta en vurdering av boligens utsiktsforhold, lysforhold, standard, støyforhold og beliggenhet, og krysse av for om boligen har heis, garasje og balkong.

Når du har trykket på beregn-knappen, får du vite hva kalkulatoren anser boligen din for å være verdt. Samtidig får du informasjon om beregningsgrunnlaget. Vær klar over at den må finne minst tre boliger for å gi et verdianslag.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dermed vil kalkulatoren nok gi en ganske god pekepinn på boligens verdi i by-områder, mens det selvsagt kan være vanskelig hvis det gjelder en bolig som ligger langt ute på landet.